Evenimente, Ultimile Știri — mai 6, 2014 at 15:02

Procurorul Nicolaie Cean, urmărit în dosarul privind cercetarea lui Berbeceanu, sub control judiciar

by

Procurorii DNA au dispus controlul judiciar în cazul magistratului Nicolaie Cean, urmărit pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, măsura fiind luată după ce procurorul a vorbit cu doi martori şi le-a spus că anchetatorii l-au întrebat despre ei.

Traian-BerbeceanuNicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror al Parchetului Tribunalului Alba, este cercetat, alături de şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi de Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, în legătură cu instrumentarea dosarului fostului şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX, că a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura controlului judiciar faţă de Nicolaie Ion Cean, începând din 5 mai, până la finalizarea urmăririi penale în cauză.

Potrivit procurorilor, în săptămâna 17-21 martie, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, Nicolaie Cean a contactat telefonic doi martori din acest dosar, cărora le-a comunicat aspecte rezultate din ordonanţa de începere a urmăririi penale privind relaţiile sale cu aceştia şi totodată le-a transmis că a fost întrebat de anchetatori despre ei.

“Prin acest demers Cean Nicolaie Ion a avut drept scop să le conserve teama (ce fusese indusă în perioada în care asupra unuia dintre ei s-au făcut presiuni pentru a da declaraţii în dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel încât respectivul martor să nu declare adevărul în prezenta cauză cu privire la modul în care fusese audiat în dosarul Berbeceanu”, au scris procurorii în Ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Pe durata controlului judiciar, Nicolaie Cean trebuie să respecte mai multe obligaţii, printre care: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească raza teritorială a municipiului Alba-Iulia, unde are locul de muncă, şi localitatea de domiciliu Rişculiţa, din judeţul Hunedoara, cu localităţile de tranzit, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

DNA a anunţat, în 19 martie, că Nicolaie Cean, Ioan Mureşan şi Alin Muntean sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean.

Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al instituţiei, prin faptul că a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor.

Mureşan este acuzat şi că a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, se mai arată în comunicat.

Nicolaie Cean ar fi fost complice la infracţiunile lui Mureşan şi Muntean, prin: punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

Dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de structura centrală a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii care au instrumentat dosarul arătau că soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au “sponsorizat” BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reieşea că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Sursa:mediafax

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page