De pe la noi, Editoriale — octombrie 4, 2016 at 22:02

Problema suntem  noi

by

14237682_10209040826956116_2250210900704997365_n

Intai a picat Ungaria ca model. De un an inceput sa cada Polonia, iar dupa legea impotriva avorturilor se duce exact in cap, ca model.

De fapt voiam sa spun altceva, nivelul PIB/capita la un moment dat nu inseamana nimic…

Nici asta nu voiam sa zic. Asta voiam. O forma urata de protectionism, nationalism si in general idei ne-liberale/iliberale se raspandeste in Europa.

Da, in Ungaria si Polonia se vad mai bine derapajele dar nici noi nu stam mult mai bine. Si noi aici ne dezvoltam versiunea proprie ne-liberalism/iliberalism- salariu minim la cer fara sa ne gandim la cei pe care ii excludem cu aceasta masura, fortam magazinele cu reguli cretine prin care le spune cat din produse sa fie “romanesti”, ii impiedicam pe tarani, unii dintre cei mai saraci romani, sa faca ce vor cu proprietatile lor (chiar sa le si vanda la straiani daca asta vor), ne “protejam” padurile facand exploatarea in sectorul privat un cosmar in timp ce statul distruge dupa bunul plac tot ce mai are inca in proprietate dupa ce a furat in 1947 (desi ar trebui sa includem aici si reforma agrara din 1921 pana in 1938, parca) , apalaudam orice program cu “garantia” statului fara sa ne gandim ca de fapt noi garantam si cand “shit hits the fan” noi suntem buni de plata, inchidem ochii la tot felul de abuzuri si legi care ne calca in picioare intimitatea si viata privata in numele luptei anti coruptie, si la fiecare patru ani ne aducem aminte cat de tampita este legea care impune un numar de semnaturi pentru a participa in alegeri (daca nu era Dan Masca incapatanat nu puteai sa faci nici partid politic cu 3 oameni) etc..

Si sa nu fim ipocriti. Nu numai politicienii sunt de vina. Fiecare lege care mai taie din libertati are sustinatorii ei. Unii sustin subventiile in orice domeniu, altii salariul minim mare, altii un anumit procent de produse in supermarket etc. Fiecare interventie a statului este sustinuta de un grup important din societate. Politicienii stiu doar foarte bine cum sa foloseasca acel grup in interesul lor (mai multe voturi).

Problema suntem tot noi. Noi, pentru ca nu credem ca societate in cateva idei simple liberale-comertul liber este bun, piata libera este buna, dreptul la proprietate este bun, dreptul la viata privata este bun etc. Atat timp cat noi nu credem in cateva idei liberale simple si nu le aparam, politicienii, toti, vor gasi mijloace si mai apoi sustinatori pentru a le calca pe toate in picioare.

P.S. am pornit de la ceva, am ajuns la altceva… dau vina pe faptul ca este marti

Florin Citu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page