Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — august 4, 2014 at 17:21

Problema somajului în Călăraşi. Cum o înţelegem? Cum o rezolvăm?

by

Tinerii şomeri şi politicile ratate. Ne interesează? Este problema şomajului în judeţul Călăraşi, o problemă conştientizată şi tratată responsabil, la adevărata ei dimensiune de oamenii politici, de responsabilii  şi de funcţionarii plătiţi  pentru acest lucru?

in_deriva,_spectacolul_trupei_de_dans_din_frantaŞomajul în rândul tinerilor din Călăraşi se ridică la un nivel alarmant. Peste 30% din tinerii călărăşeni sunt dezorientaţi şi descurajaţi în căutarea unui loc de muncă.

Politicile publice în domeniu, în ciuda statisticilor roz ale şomajului, sunt un exemplu de formalism şi nepăsare,un exemplu de aroganţă şi dispreţ faţă de cei ce se află în căutarea unui loc de muncă.

 Nimeni nu se ocupa de tranziţia tinerilor de la  şcoală la muncă. Nimeni nu se ocupă de tinerii  debusolaţi şi fără nici o perspectivă. Nimeni nu se ocupă de generaţia în derivă. Comunitatea este datoare să se ocupe de viitorul forţei de muncă, fără de care existenţa comunităţii nu este posibilă şi a cărei neglijare determină regresul economic şi social, scăderea nivelului de trai şi a calităţii vieţii… şi asta se vede  cu ochiul liber în Călăraşi.

 Orice persoană şomeră este o îngrijorare pentru orice administraţie locală a unei comunităţi, pentru societate în general, dar şi la nivel individual. 

 Aţi simţit vre-o apăsare  la lideri politici şi administrativi  ai comunităţii noastre?marian_ralea_si_constantin_chiriac_in_asteptandu-l_pe_godot_luni

Şomajul este un factor  determinant creşterii excluziunii sociale, sărăciei, bolilor de inima, alcoolismului şi dependenţei de droguri. Chiar în momentul în care vorbim – somajul record la nivelul tinerilor din Călăraşi, reprezintă indicatorul semnal al unei generaţii pierdute.

Şomajul determină pierdere de producţie, determină costuri economice şi sociale greu de cuantificat. Şomajul generează revolte sociale şi intoleranţă între bogaţi şi săraci, între diferite categorii sociale. Se gândeşte cineva la acest aspect?jan-2012

Nu am auzit de cel puţin un an de organizarea vreunei dezbateri publice pe marginea acestui subiect. Exhibiţiile publice ale partidelor politice nu ating acest subiect nici măcar demagogic. Atunci, cum oamenii numiţi de ei să se preocupe, să depună efort şi energie, preocupare şi responsabilitate.

Acest articol nu este o critică. Este un semnal.

Multe instituţii şi multe persoane  ar trebui să ştie că răspunderea este  a lor.

Cetăţenii ar trebui să ştie că răspunderea este a lor, intreprinzătorii ar trebui să ştie că răspunderea e a lor,tinerii ar trebui să ştie că răspundere este şi a lor.

 E nevoie să zguduim această neputinţă şi acest imobilism care ne ţintuieşte în colţul sub-dezvoltării şi lamentării. Este nevoie de o mobilizare strategică pentru viitor.

Şomajul  alarmant în rândul tinerilor în judeţul şi municipiul Călăraşi este cea mai complexă şi delicată problemă  a supravieţurii comunităţii călărăşene.

 Partidele vor veni la toamnă să ne ceară votul. Au ei soluţii la această problemă? Noi îi vom întreba. Întrebaţi-i şi VOI!

Inversarea tendinţei ratei şomajului în rândul tinerilor şi readucerea optimismului tinerilor în viitorul lor profesional este un proces extrem de scump. Este nevoie de politici publice cu viziune. Este nevoie de responsabilitate şi acţiune.

Dar, alternativa de a nu actiona este cel puţin la fel de scumpă, cu costuri sociale şi economice evidente (scăderea nivelului de economii şi scăderea cererii de consum acum, când tinerii sunt întreţinuţi de familie şi rămân sume mai mici la nivelul gospodăriei pentru investiţii, dar, şi mai târziu, când, chiar dacă se vor angaja, nivelul maxim de salarizare la care vor ajunge va fi sub cel al generaţiei anterioare.

Nelu Bălaşa
Preşedinte,
Consiliul Local al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Călăraşi

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page