Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 23, 2013 at 11:30

Pro sau contra manualelor digitale?

by

manuale electroniceÎncepând cu anul școlar 2013-2014, Ministerul Educației Naționale, la inițiativa ministrului Remus Pricopie, va ușura ghiozdanul elevilor. Este vorba de manualele în format electronic. Deja pe site-ul ministerului apar aceste variante de manuale pilot. Conrform spuselor domnului ministru din cadrul emisiunii ”După 20 de ani” difuzată de Protv, ”Din septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pegina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele în format digital”. Cei vizați pentru viitorul an școlar sunt elevii de clasa I ca mai apoi până în anul școlar 2017-2018 să beneficieze toate clasele de aceste manuale. Primele discipline ”computerizate” vor fi Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematica si Explorarea mediului. 

Lipsa posibilităților financiare

Salutăm decizia M.E.N, dar ce vom face cu elevii ale căror situații materiale nu sunt suficiente pentru a acoperi achiziția unui PC. sau a unei tablete? Ne aflăm într-o perioadă în care tehnologia face salturi uriașe de la o zi la alta, ce-i drept trebuie să ținem pasul cu evoluția și progresul științific,dar România,momentan, nu este pregătită pentru așa ceva. Toți știm, încă de când eram elevi că statul în fața calculatorului strică vederea, astfel copilul nostru în urma implementării acestor manuale va fi nevoit să stea în fața calculatorului minimum 1h/zi, numai pentru temele zilnice.

Alocare de fonduri

Toți cunoaștem situația unor școli din România: unele nu au corpuri sanitare, altele nu au acces la internet sau nu dispun de calculatoare. Dacă tot s-a luat această inițiativă, M.E.N ar trebui să aloce niște fonduri pentru dotarea școlilor cu calculatoare și internet sau mărirea numărului de dosare acceptate pentru programul Euro 200, în care un elev cu situație financiară modestă este ajutat de către stat pentru achiziționarea unui PC.

Inițiativa este una bună, dar nu știm dacă va avea aplicabilitate în toate școlile românești. Rămâne de văzut cum se va desfășura pe viitor acest proiect și dacă elevii vor veni cu tableta la școală, cert este că de la toamnă le vom avea în școli

Aurelian Mihai.  

Foto: allview.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page