Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — septembrie 6, 2013 at 18:37

Principala modalitate de asigurare a finantarii activitatii IMM-urilor – Autofinantarea

by

1I. 91,27% din IMM-uri se autofinanteaza
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat o ancheta pe un esantion de 1.858 intreprinzatori – reprezentativ la nivel national, cuprinzand IMM-uri din toate clasele de marime, din toate regiunile si ramurile de activitate, care evidentiaza preponderenta autofinantarii in afaceri in 91,27% din IMM-uri, cu cresterea intr-un an cu 16,37% a IMM-urilor ce se autofinanteaza, concomitent cu scaderea cu 5% a creditelor bancare.
IMM-urile evidentiaza: 

accesul limitat la credite bancare:

 • cerinte tot mai stricte, care includ garantiile personale, in vederea obtinerii de finantare de la institutiile de credit;
 • ratele crescute ale dobanzii, care duc la un grad mai mare de strictete a termenilor si conditiilor care nu privesc pretul, inclusiv a garantiilor personale;
 • utilizarea de catre banci a unor evaluarii cantitative standard pentru bonitate, fara ratingurilor calitative ca un instrument de completare, precum si
 • dificultati intampinare in relatia cu bancile, vizand:3
  • lipsa transparentei privind criteriile specifice bancare privind cererile de finantare;
  • lipsa de informatii privind costurile totale ale creditarii;
  • nemotivarea adecvata si constructiva a respingerii cererilor de creditare;
  • birocratie excesiva;
  • nepublicarea pe site-urile bancilor a informatiilor complete privind creditarea;
  • imposibilitatea de a compara usor costurile creditelor disponibile la diferite banci.

II. Propunerile CNIPMMR: Relatii constructive cu IMM-urile

 1. Abordare bancara si intreprenoriala echilibrata a componentelor esentiale de natura cantitativa si calitativa, cu promovarea utilizarii ratingurilor calitative ca un instrument de completare a evaluarii cantitative standard a bonitatii IMM-urilor.
 2. Cresterea transparentei si competitiei in sectorul bancar, prin asigurarea publicarii pe site-urile fiecarei banci a unor indicatori cheie la nivel individual, a grilelor de evaluare a cererilor de creditare si a tuturor costurilor creditarii, cu efect direct privind intensificarea concurentei, compararea ofertelor de creditare si reducerea costurilor de finantare a IMM-urilor.
 3. 2Simplificarea sarcinii administrative: eliminarea obligatiilor declarative aditionale prin limitarea documentelor si informatiilor solicitate intreprinderilor de catre banca la cele esentiale, care fac nemijlocit obiectul evaluarii acordarii sau respingerii creditului.
 4. Sprijinirea accesului la consultanta adaptata nevoilor specifice ale IMM-urilor si dezvoltarea unor programe de “pregatire pentru investitii” pentru IMM-uri, inclusiv cu finantarea Uniunii Europene, in stransa cooperare cu organizatiile reprezentative ale acestora.
 5. Dezvoltarea unui produs comparativ privind ofertele bancare, pentru informarea IMM-urilor, furnizat gratuit, la dispozitia tuturor IMM-urilor.
 6. Colaborarea si comunicarea permanenta intre organizatiile mediului bancar si confederatiile patronale reprezentative in vederea imbunatatirii climatului de finantare a economiei.
 7. Valorificarea intr-o masura mai mare a garantiilor acordate prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare.
 8. Valorificarea bunelor practici existente privind solutii specifice pentru dialogul, cooperarea si schimbul de informatii dintre creditori si IMM-uri (similare cu cele din Italia si Belgia).

Sursa: Biroul de presa al CNIPMMR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page