IMM şi Afaceri — august 3, 2018 at 11:41

Prima impresie conteaza-întîlniri de afaceri

by

Prima impresie conteaza, asa ca la prima intalnire de afaceri cu un potential client sau partener de business trebuie sa fii atent la cateva reguli care-ti vor asigura baza pentru a construi mai departe o relatie de lunga durata. Iata care sunt aceste reguli simple pe care trebuie sa le cunosti:

 

In primul rand, daca sunt mai multi oameni la masa, prezinta-te tuturor, iar inainte sa inceapa intalnirea fa conversatie politicoasa, poti vorbi despre vreme, despre locul in care va aflati etc. Asculta cu atentie ce se discuta in timpul intalnirii si fii atent la detaliile personale ale fiecarui participant, pentru ca aceste detalii te pot ajuta sa creezi o relatie de lunga durata cu potentialii tai parteneri de afaceri

 

NU-ti verifica emailurile in timpul intalnirii, inchide-ti eventual telefonul pentru a nu fi deranjat de notificari. De asemenea, evita sa vorbesti prea mult si nu ii intrerupe pe ceilalti in timp ce vorbesc. Cu orice pret, fii diplomat si evita conflictele.

Documenteaza-te inainte de intalnire

E bine sa ai cat mai multe informatii despre potentialul tau partener de afaceri. Pregateste cateva intrebari si o agenda cu obiective pe care sa le bifati in timpul intalnirii.

NU devia prea mult de la subiect, pastreaza relatia profesionala si la obiect. Creeaza-ti o agenda si
tine-te de ea, e in regula si chiar indicat sa-i readuci si pe ceilalti la discutia principala daca observi ca deviaza de la subiect.

Imbraca-te corespunzator

Imbraca-te putin mai elegant decat ai face-o in mod normal la locul de munca, insa adapteaza-te si contextului in care are loc intalnirea. Daca meetingul are loc pe o terasa, e in regula sa porti o tinuta smart-casual si chiar accesorii precum ochelari de soare.

NU purta ochelari de soare inainte sa faci primul contact vizual cu cel cu care te intalnesti. Nu te parfuma exagerat si nu incerca sa pari ceea ce nu esti.

Fii punctual

Asigura-te ca ajungi intotdeauna la timp la intalnire, pentru a nu pierde timpul celorlalti.

NU intarzia, dar incearca sa nu ajungi nici prea devreme, pentru a da timp celorlalti sa se pregateasca. Daca ajungi prea devreme, gaseste altceva de facut, aranjeaza-ti parul, bea un pahar cu apa, spala-te pe maini ca sa nu ai mainile transpirate cand saluti.

Ia-ti notite

E bine sa-ti iei notite pentru a-ti aminti ce s-a discutat la intalnire, insa e si mai important  sa pastrezi contactul vizual cu cel din fata ta, sa ai un limbaj corporal relaxat si sa-i arati ca esti implicat in discutie.

Asa ca NU sta numai cu ochii in agenda, nu esti in examen, incearca sa faci asta subtil, printre randuri.

Aranjeaza o noua intalnire

Inainte sa pleci de la prima intalnire asigura-te ca faci planuri de viitor, propunand o a doua intalnire sau un telefon de follow-up, e important sa existe un fel de angajament chiar daca acesta pare doar un mic pas spre o colaborare viitoare.

NU pleca incruntat si nu fi expeditiv chiar daca intalnirea nu a mers asa cum ai sperat. Nu stii niciodata ce se va intampla a doua zi, intr-o saptamana sau un an.

Ofera feedback

A doua zi dupa intalnire, trimite un mail celui cu care te-ai intalnit in care sa faci un sumar al celor discutate, sa spui care sunt pasii pe care consideri ca ar trebui sa-i faceti mai departe si sa-i multumesti pentru timpul acordat.

NU renunta usor, chiar daca pare ca intalnirea nu va avea rezultatul dorit, uneori perseverenta face minuni.

 

Pe langa cele de mai sus, pe tot parcursul intalnirii incearca sa zambesti, sa nu stai cu bratele incrucisate si sa ramai deschis, altfel spus sa lasi in urma o impresie placuta. Chiar daca intalnirea nu va avea acum rezultatul asteptat, e posibil ca in viitor sa fii cautat intocmai pentru atitudinea ta pozitiva, pentru  conexiunea pe care ati stabilit-o in timpul intalnirii sau a conversatiei placute pe care ati avut-o.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page