Lifestyle, Sănătate — iunie 26, 2013 at 11:36

Prietenele femeilor care suferă de diabet – Flavonoidele

by

flavonoideFlavonoidele sunt o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cunoscuţi pentru proprietăţile lor antioxidante. În concentraţie mai mare, ei se găsesc în alimente precum ceapă, mere, fructe de pădure, varză, brocoli, ceai, ciocolată şi chiar vin roşu. Unul dintre rolurile flavonoidelor este acela de a combate moleculele nocive care se acumulează în organism şi deteriorează celulele sănătoase.

O dietă bogată în flavonoide poate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă la femeile care suferă de diabet.

Noi cercetări arată că persoanele care au o dietă bogată în alimente ce conţin antioxidanţi puternici nu numai că au un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă, dar au şi un nivel mai redus al colesterolului, reuşind totodată să ţină diabetul sub control.

Acum, în urma unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea East Anglia, s-a demonstrat că dietele bogate în flavonoide pot reduce riscul de apariţie a a bolilor de inimă la femeile care suferă de diabet de tip 2. Totodată, aceşti antioxidanţi le ajută pe femei să ţină diabetul sub control.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 93 de femei aflate în stadiul de postmenopauză, cu vârste cuprinse între 51 şi 74 de ani. Jumătate dintre femeile implicate în studiu au primit zilnic două batoane mici de ciocolată îmbogăţită cu flavonoide, iar restul au primit tablete placebo.

După 12 luni,s-a observat că participantele care au consumat batoanele de ciocolată îmbogăţită cu flavonoide şi-au redus riscul de a suferi un atac de cord, în următorii 10 ani, cu aproape 3,4 procente. De asemenea, rezistenţa la insulină şi nivelul colesterolului s-au redus sub influenţa flavonoidelor.

Specialiştii susţin că acest studiu demonstrează importanţa combinării unei diete potrivite cu un tratament medicamentos. Cu toate acestea, studiul nu sugerează că femeile care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să mănânce mai multă ciocolată, mai ales în condiţiile în care batoanele normale nu conţin un nivel crescut de flavonoide.

Susa: Express

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page