Comunicate de presă — mai 24, 2013 at 09:00

PREVENIREA TRAFICULUI DE PERSOANE

by

trafic-persoane     Traficul de persoane este prezent mai ales în ţările care se confruntă cu dificultăţi economice, cuprinzând şi Romania, ca ţară de origine şi de tranzit pentru victime. Victimele (în majoritate de sex feminin), cu vârste cuprinse în general între 13 şi 33 ani, sunt supuse la tratamente înjositoare, bătăi, violuri, sechestrări şi alte abuzuri sau încălcări grave ale drepturilor fundamentale ale omului. De cele mai multe ori, ele sunt forţate să se prostitueze.

 Pentru a nu deveni o victimă a acestui fenomen, este necesar să ţineţi seama de următoarele recomandări:       

 • Nu accepta promisiunile persoanelor necunoscute de a pleca în străinătate pentru diverse slujbe “onorabile, care nu necesită calificare”(menajeră, baby-sitter) sau aşa-zise “angajamente artistice”! Fii reticentă faţă de propunerile făcute prin intermediul Internet-ului; un aşa zis “prieten” poate fi un infractor periculos!
 • Verificati dacă firma care vă oferă de lucru este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia îşi are sediul şi dacă are ca obiect de activitate intermedierile de locuri de muncă.
 • Acceptaţi doar ofertele care presupun un contract de muncă şi nu luaţi în considerare promisiunile verbale, chiar dacă ele vin din partea unor persoane “apropiate” (prieteni, rude, colegi).
 • Contractul de muncă trebuie să fie redactat în limba română (sau tradus la o firmă autorizată) şi să conţină informaţii despre ţara în care veţi lucra, numele angajatorului, condiţiile de muncă şi salariul, data intrării în vigoare şi data expirării acestuia.
 • Nu dati nimănui paşaportul, sub nici un motiv, cu excepţia organelor statului român sau străin abilitate să verifice actele de identitate. Este singura dovadă de identitate, singura probă că tu exiști.
 • Nu acceptaţi plecarea în străinătate cu acte false.

Dacă, totuşi, ati luat hotărârea de plecare, este bine să lasati familiei, rudelor, prietenilor, următoarele informaţii: 

 • Cu cine şi unde plecati;
 • Locul de muncă şi adresa la care veti sta (nr.de telefon, denumirea şi adresa companiei, firmei);
 • Copiile documentelor (paşaport, viză, contract), fotografii recente;
 • Faceti mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie şi păstrati-le la dumneavoasra, în locuri diferite – va vor ajuta în cazul în care veti fi deposedati de acte;
 • Învaţati limba ţării de destinaţie sau, cel puţin, un volum minim de cuvinte (câteva propoziţii), să va puteti puteti descurca intr-o situatie limita;

Dacă eşti o victimă a traficului de persoane, nu ezita în a cere ajutorul ambasadei României sau organizaţiilor umanitare internaţionale din ţara respectivă.

Aurelian Mihai

Sursa: cl.politiaromana
Foto: Stoptraficului.wordpress.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page