Politica, Politica naţională — mai 22, 2013 at 08:05

Preşedintele PNL Crin Antonescu, a declarat că în cazul în care va ajunge preşedinte al României îl va pune pe Traian Băsescu premier

by

crin si basescuPreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că în cazul în care va ajunge preşedinte al României îl va pune pe Traian Băsescu premier, dacă acesta ar fi propus pentru funcţie de un partid sau o alianţă care ar câştiga alegerile parlamentarele, punctând că nu crede că se va ajunge în această situaţie.

Antonescu a fost întrebat în ce condiţii l-ar desemna pe Traian Băsescu premier şi ce ar trebui să se întâmple pentru a se ajunge într-o astfel de situaţie. 

“Un lucru simplu, că nu este deloc exclus, teoretic. Un partid care câştigă alegerile parlamentare sau o coaliţie care câştigă alegerile parlamentare în România să vină la mine şi să-mi spună: Noi am câştigat alegerile parlamentare, domnul Traian Băsescu este candidatul nostru oficial pentru funcţia de prim-ministru. În acel moment Traian Băsescu ar fi desemnat prim-ministru al României, pentru că tocmai în acest sens am înţeles eu mereu Constituţia, chiar cea actuală, şi în orice caz în acest sens vrem să o modificăm explicit, constrângător. Desemnarea prim-ministrului nu este o operaţiune cu caracter subiectiv a preşedintelui. Preşedintele trebuie să ia notă prin desemnarea sa de alegerea pe care au făcut-o cetăţenii. Cetăţenii au ales o majoritate în Parlament, care acea majoritate decide cine va fi prim-ministru, preşedintele oficiind pur şi simplu consacrarea acestei voinţe”, a spus liderul PNL, la Realitatea Tv.

El a susţinut că în această situaţie Băsescu nu are niciun impediment să devină premier.

“Deci, domnul Traian Băsescu, cel puţin teoretic, nu are niciun impediment să devină prim-ministru. Nu cred, în sensul unui pronostic politic, că s-ar putea întâmpla asta, dar nu din cauză că eu aş avea dreptul sau dorinţa de a refuza un verdict popular, dacă el      s-ar petrece”, a preciza Antonescu.

Liderul PNL a subliniat că îi reproşează lui Traian Băsescu că “a avut pretenţia într-un anumit sens de tip bloşevic, ca mentalitate, de a falsifica istoria spunând că începe cu el”. 

“Se poate coabita în sensul în care de pildă eu ca parte sau ca lider, unul dintre liderii actualei majorităţi, ca preşedinte al Senatului sau ca preşedinte în anii următori oricât de proastă părere aş avea despre trecutul, viaţa şi opera celor care astăzi se află în Opoziţie. Totdeauna îi voi respecta în drepturile lor de Opoziţie. Această formă de coabitare Putere-Opoziţie, de pluralism, chiar dacă avem cea mai proastă părere unii despre alţii asta trebuie să existe pentru că nu se poate altfel în democraţie, dar coabitare în sensul de a uita astăzi ce am spus ieri (…) minţind (…) asta pentru mine nu este acceptabil şi eu asta nu fac”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a arătat că Traian Băsescu nu poate fi reevaluat.

“Ce vă pot asigura este că în niciun caz impostura, abuzul, minciuna, dispreţul enorm din ceea ce a însemnat exerciţiul politic al regimului Traian Băsescu nu vor putea fi reevaluate de către mine, pentru că nu am ce informaţii să mai capăt, n-am în ce unghi să mă aşez ca să văd nişte lucruri care vin la valorile fundamentale”, a afirmat Crin Antonescu.

Sursa: AGERPRES

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page