Evenimente, Ultimile Știri — martie 25, 2014 at 15:47

PREMIILE GOPO 2014: Victor Rebengiuc, desemnat cel mai bun actor într-un rol principal, Călin Peter Netzer – cel mai bun regizor. LISTA câştigătorilor

by

Victor Rebengiuc a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru cel din filmul “Câinele japonez”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care a avut loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti. Totodată, Călin Peter Netzer a primit premiul Gopo pentru cel mai bun regizor, în timp ce pelicula lui şi-a adjudecat şi distincţiile pentru: cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar sau cel mai bun actor în rol secundar.

victor-rebengiuc-gopoAcesta este al doilea premiu Gopo din cariera lui Victor Rebengiuc.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Adrian Titieni, pentru rolul din “Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din “Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul “La limita de jos a cerului”, şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula “Rocker”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Şerban Pavlu, pentru “Toată lumea din familia noastră”.

 Lista câştigătorilor premiilor Gopo 2014

Cel mai bun film: “Poziţia copilului” (Călin Peter Netzer)

Cel mai dorit trofeu al serii a fost acordat filmului “Poziţia copilului”. Acesta a fost cel de-al nouălea premiu Gopo primit la ediţia din acest an a evenimentului de filmul lui Călin Peter Netzer.

Calin-Peter-Netzer-Ada-Solomon-Luminita-GheorghiuTrofeul pentru cel mai bun film a fost primit de producătorul Ada Solomon şi de actriţa Luminiţa Gheorghiu, în absenţa regizorului Călin Peter Netzer. Distincţia a fost înmânată de actriţa Olimpia Melinte.

Cel mai bun regizor: Călin Peter Netzer (“Poziţia copilului”)

Calin_Peter_Netzer_La categoria cel mai bun regizor au mai fost nominalizaţi Tudor Cristian Jurgiu – “Câinele japonez”, Corneliu Porumboiu – “Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, Igor Cobileanski – “La limita de jos a cerului” şi Marian Crişan – “Rocker”.

Anul trecut, premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Radu Jude, pentru filmul “Toată lumea din familia noastră”.

Cea mai bună actriţă în rol principal: Luminiţa Gheorghiu (Poziţia copilului”)

Cel mai bun actor în rol principal: Victor Rebengiuc (“Câinele japonez”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ilinca Goia (“Poziţia copilului”)

Acesta este primul premiu Gopo din cariera Ilincăi Goia, aflată la prima nominalizare.

Ilinca-GoiaAnul acesta, pentru acelaşi premiu, au mai fost nominalizate Mihaela Sîrbu, din “Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolim”, Clara Vodă, din cel mai recent lungmetraj al lui Adrian Sitaru, “Domestic”, Ela Ionescu, din filmul “La limita de jos a cerului”, şi Valeria Seciu, din “Roxanne”.

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a fost decernat Mihaelei Sîrbu, pentru partitura din “Toată lumea din familia noastră”.

Victor Rebengiuc – premiul pentru cel mai bun rol principal masculin la gala Gopo 2014

Cel mai bun actor în rol secundar: Vlad Ivanov (“Poziţia copilului”)

“Le mulţumesc producătorilor şi regizorilor de film pentru că nu m-au şters din memoria afectivă şi din memoria telefonului”, a spus Vlad Ivanov la primirea premiului.

vlad ivanovEl a precizat că se bucură de succesul acestui film românesc, alături de producătorul Ada Solomon şi de regizorul Călin Peter Netzer, dar şi de toţi actorii din distribuţia acestei pelicule.

La categoria cel mai bun actor într-un rol secundar au mai fost nominalizaţi Şerban Pavlu, pentru rolul din “Câinele japonez”, câştigător, în 2013, al premiului pentru cel mai bun actor în rol principal (pentru interpretarea din “Toată lumea din familia noastră”), Igor Caras-Romanov, pentru interpretarea din “La limita de jos a cerului”, Sergiu Voloc, pentru partitura din “La limita de jos cerului”, şi Alin State, pentru interpretarea din filmul “Rocker”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Gabriel Spahiu, pentru partitura din “Toată lumea din familia noastră”.

Cel mai bun scenariu: Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer (“Poziţia copilului”)

Cel mai bun film european: “Amour”, în regia lui Michael Haneke

Premiul “Tânără speranţă”: Tudor Panduru pentru imaginea filmului “Brigada Neagră”

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: “O umbră de nor”, regia Radu Jude

Cel mai bun documentar: “Experimentul Bucureşti”, regia Tom Wilson, producător Tom Wilson

Cel mai bun film de debut (lungmetraj): “La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Cristina Temelie şi Nastasia Mateiu (“Domnişoara Christina”)

Cele mai bune costume: Maria Miu (“Domnişoara Christina”)

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu (“Domestic”)

Cea mai bună muzică originală: Jon Wygens (“Domnişoara Christina”)

Cel mai bun sunet: Cristian Tarnovetchi, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli (“Poziţia copilului”)

Cel mai bun montaj: Dana Lucreţia Bunescu (“Poziţia copilului”)

Cea mai bună imagine: Oleg Mutu (“La limita de jos a cerului”)

Premiul pentru întreaga activitate: regizorul Nicolae Mărgineanu

Distincţia i-a fost înmânată lui Nicolae Mărgineanu de actorul Victor Rebengiuc. “Mulţumesc actorilor cu care am colaborat, pentru că ei sunt în faţă întotdeauna, şi membrilor echipelor de filmare care m-au ajutat”, a spus Nicolae Mărgineanu la primirea premiului.

nicolae-margineanuNicolae Mărgineanu a cochetat prima dată cu regia de film prin intermediul docudramei “Mai presus de orice” (1978, coregizat cu Dan Piţa) şi, un an mai târziu, graţie lungmetrajului de ficţiune “Un om în loden”, ecranizare a romanului “Moartea vine pe bandă de magnetofon”, de Haralamb Zincă, a primit premiul ACIN pentru debut. Nicolae Mărgineanu a revenit la Costineşti de încă patru ori, primind premiul pentru regie în 1986, cu “Pădureanca”, ecranizare după nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Slavici, şi în 1988, cu “Flăcări pe comori”, ecranizare după romanul “Arhanghelii”, de Ioan Agârbiceanu. De asemenea, premiul pentru scenariu l-a primit în 1991, cu “Undeva în Est”, inspirat din romanul “Feţele tăcerii”, de Augustin Buzura, iar premiul special al juriului în 1994, cu “Priveşte înainte cu mânie”, lansat în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin şi laureat cu marele premiu la Cinema de la Pesaro şi cu Delfinul de Argint şi premiul FIPRESCI la Troia, în Portugalia.

Alte filme de ficţiune realizate de acesta sunt: “Faimosul paparazzo”, selectat în competiţia de la Moscova şi propunere a Asociaţia Criticilor de Film din România pentru Oscarul pentru film străin, “Binecuvîntată fii, închisoare”, laureat cu premiul juriului pentru contribuţie artistică şi cu menţiunea specială a juriului ecumenic la Montreal, “Logodnicii din America” şi “Schimb valutar”, recompensat cu menţiune specială a juriului la Montpellier şi premiul pentru interpretare masculină (Cosmin Seleşi) la Tetouan.

În ultimii ani, regizorul s-a concentrat în special pe filmul documentar, lansând producţii ca “Amfiteatre şi închisori” (2010), “Demascarea” (2011), “Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (2012) şi “George Manu, rectorul din Zarca Aiudului” (2013). În prezent, pregăteşte un nou lungmetraj de ficţiune, “Poarta Albă”.

Premiul pentru întreaga carieră: actorul Radu Beligan

radu beliganDistincţia i-a fost înmânată lui Radu Beligan de actorul Marius Manole.

Premiul special: Elena Ciocan, proiecţionistă la cinematograful Studio din Bucureşti

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Radu Aldea

Premiul Pro Cinema: Marian Crişan

Premiul publicului – pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la public în 2013: “Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer (care a obţinut încasări totale de 1.249.457 de lei).

Gala premiilor Gopo 2014 a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Sursa:mediafax.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page