Politica, Politica naţională — mai 21, 2013 at 09:56

Premierul Victor Ponta versus ministrul Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu?!!!

by

nicolaescuÎn ultimele luni, Victor Ponta l-a criticat public pe Eugen Nicolăescu, în special în urma anunţului ministrului că intenţionează să reorganizeze sistemul prin desfiinţarea caselor de sănătate judeţene, dar şi direcţiile judeţene de sănătate.

“Domnul ministru Nicolaescu vrea să facă nişte reorganizări. Evident că domnia sa ar vrea sa mai economisească nişte bani, dar întâi trebuia să vorbeasca cu dumneavoastra şi măcar să vă informeze de ceea ce face”, a spus premierul in urmă cu o lună, în faţa şefilor de consilii judeţene.

Nicolăescu a fost pus la zid şi de vicepremierul Liviu Dragnea. Social-democratul l-a criticat pe ministru pentru declaraţiile legate de trecerea unor spitale in subordinea autorităţilor locale şi de finanţare a spitalelor private, afirmând ca astfel de proiecte “majore” ar trebui, inainte de a fi anunţate public, discutate mai intâi în guvern sau “măcar cu primul ministru”.

Totul a pornit se pare de la faptul că Ministrul Sănătății a avut să-i facă câteva reproșuri premierului Victor Ponta, dar nu la Guvern, ci în spatele ușilor închise la ședința PNL.

Ministrul Sănătăţii le-a spus colegilor săi că de două luni reforma iniţiată de el este blocată de premierul Victor Ponta.  “Vom încerca săptămâna viitoare, am vorbit deja cu domnul Daniel Chiţoiu, vom încerca să introducem la USL un calendar strict pe modul în care vrem să se aplice reforma în sănătate pentru că astăzi şi o spun deschis, domnul preşedinte Antonescu ştie, de aproximativ două luni, luni reforma e blocata de Victor Ponta. Trebuie să o deblocam”, a spus Eugen Nicolăescu, potrivit pe surse.ro.

Ministrul a mai spus că bugetul sănătății pe 2013 este mai mic cu 18% faţă de 2012 și nu sunt bani de investiții.
Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a declarat luni că îşi doreşte o reformă în Sănătate, menţionând că situaţia din acest domeniu “este una proastă”.

El a adăugat că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu i-a comunicat în mod public niciun fel de nemulţumire în privinţa blocajului vreunei reforme, aşa cum a relatat presa centrală, care a citat o serie de stenograme în acest sens, scrie Agerpres.

“Mie nu mi-a comunicat niciodată vreo nemulţumire dl. Nicolăescu. Şi atunci nu ştiu dacă sunt adevărate, nu sunt adevărate stenograme, înregistrări, nu mă interesează foarte mult. Public n-a zis dl. Nicolaescu aşa ceva. De ceea ce sunt sigur însă este faptul că îmi doresc şi eu şi dl. Nicolaescu, Guvernul USL, o reformă în sănătate pentru că situaţia actuală e proastă, ca să o spun foarte direct, nu cred că e cineva mulţumit de cum merge Sănătatea. Noi am început nişte proiecte importante cu cei doi miniştri tehnocraţi, dl. Cepoi şi dl. Arafat, acum, sigur, cu un ministru politic trebuie duse mai departe reformele”, a declarat premierul Ponta, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, “nu s-a pus problema de blocat vreo reformă, pentru simplul motiv că ministrul Nicolaescu n-a venit în Guvern cu nicio reformă”.

“Deci, n-avem nici ce să blocăm, nici ce să promovăm. Însă lucrurile astea se fac în timp, se fac cu consultare publică, cu analize, cu studii de impact, Sănătatea e, alături de Educaţie, domeniul cel mai dificil şi lucrurile trebuie să meargă categoric spre o reformă. Şi aici decizia mea e foarte clară de a sprijini aceasta reformă atunci când ministerul o va prezenta, deocamdată nu o avem“, a subliniat şeful Executivului.

Ieri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că miniştrii liberali au “o colaborare foarte bună” cu premierul Victor Ponta, inclusiv în privinţa reformei sănătăţii existând din partea ministrului Eugen Nicolăescu şi a şefului Guvernului disponibilitatea pentru colaborare. “Miniştrii noştri au o colaborare foarte bună cu premierul, dacă se întâmplă, cum e normal, să existe mai multe păreri, să existe deosebiri de opinie, putem să avem consultări politice, ei se consultă şi discută multe în Guvern, există un mecanism de luare a deciziilor, există un rol al premierului în fruntea unui Guvern pe care noi îl sprijinim şi nu îl contestăm în niciun fel”, a afirmat Antonescu.

Întrebat despre plângerea ministrului Nicolaescu că premierul Ponta ar bloca reforma sănătăţii, potrivit unor înregistrări apărute în presă dintr-o şedinţă a conducerii PNL, Antonescu a spus că trebuie făcută diferenţa între afirmaţiile despre guvernare făcute public de membrii PNL şi cele din spatele uşilor închise.

“Ceea ce avem de spus public despre guvernare, spunem public. Ce se mai discută în spatele uşilor închise trebuie deosebit pentru că ai responsabilitatea lucrurilor pe care le spui public, sunt declaraţii publice, au anumit caracter, există discuţii care nu se fac în public, se fac în forurile interne, nu avem de discutat decât pe poziţiile oficiale”, a mai spus Antonescu.

Ce ar trebui să înţelegem din toate aceste declaraţii ?… ca sa parafrazez : “Sănătatea noastră este înfloritoare dar… lipseşte cu desăvârşire?“… … Sistemul Românesc de sănătate a fost distrus bucată cu bucată, spital cu spital, medic cu medic, asistentă cu asistentă, nu se poate închipui de către un om sănătos mintal cum au putut să bage în comă un sistem de sănătate, care să ne fie cu iertare, este vital în orice societate modernă sau… sălbatică,aşa cum cred unii că a noastră….nu mai înţeleg şi nu mai ştiu ce să cred… fiecare dintre protagonişti aruncă în curtea vecinului… alianţa oare nu înseamnă: legătură, înțelegere între două sau mai multe grupuri, în vederea realizării unui obiectiv comun…prin care ele se obligă să acționeze în comun sau să se ajute în anumite împrejurări? … oare “Alianţa” este numai pe hârtie şi în fapt în interiorul ei sunt numai “războaie civile”?… va rog să trageţi şi dumneavoastră concluzia singuri… eu m-am pierdut prin meandrele politicii şi… de fapt nu sunt sigură ca vreau să înţeleg aceste lucruri care dau peste cap orice logică de bun simţ!…

Cu respectul cuvenit,
L .M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page