Evenimente, Ultimile Știri — iunie 13, 2014 at 15:13

Premieră în mediul ONG: Asociaţia ViitorPlus inaugurează o pădure

by

ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă inaugurează pădurea de la Dragoş -Vodă, din judeţul Călăraşi, prima pădure înfiinţată de un ONG din România. Aceasta a fost plantată prin programul de împăduriri al organizaţiei, „Pădurea Copiilor – adoptă un copac!” şi apoi îngrijită până când a atins stadiul de masiv. Evenimentul de inaugurare, în premieră în ţara noastră, va avea loc sâmbătă, 14 iunie, în comuna Dragoş -Vodă, în vecinătatea proaspetei păduri. Partenerul principal al evenimentului este Kompact Grid.

viitor plusPădurea de la Dragoş -Vodă este prima pădure înfiinţată de un ONG din România, nu doar atât, dar este realizată exclusiv din fonduri private. Asociaţia ViitorPlus, alături de partenerii săi, a plantat 7 specii diferite de puieţi în anul 2010 în locaţia din judeţul Călăraşi, astfel acoperind 8 hectare de terenuri degradate aflate în domeniul public. Acum, pe această suprafaţă se află o pădure care a atins stadiul de masiv, conform constatării făcute de ingineri silvici. Acest lucru înseamnă că pădurea nu mai are nevoie de îngrijiri (praşile, completări) pentru a creşte, urmând însă să fie monitorizată pentru încă 10 ani.

„Mereu am spus că noi, la ViitorPlus, nu doar plantăm, ci împădurim. Şi ne-am ţinut de cuvânt! Cu ajutorul sponsorilor, voluntarilor şi a comunităţii locale, la Dragoş -Vodă am plantat şi îngrijit nişte puieţi care astăzi formează o adevărată pădure. Ce mai rămâne de făcut este să monitorizăm locaţia şi, bineînţeles, să sărbătorim această realizare cum se cuvine şi cum nu s-a mai văzut!” spune Teodora Pălărie, managerul programului de împăduriri al asociaţiei ViitorPlus.

„Ne bucurăm să contribuim la dezvoltarea proiectului „Pădurea Copiilor” şi să fim parteneri la un eveniment care marchează o mare reuşită în domeniul protec ţiei mediului lanoi în ţară. Este o asociere firească cu acţiunile pe care le întreprinde Kompact Grid pe piaţa românească în domeniul energiilor regenerabile, fiind vorba despre implicarea într-un proiect cu impact pe termen lung şi cu beneficii reale atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător.” afirmă Cristina Costache, directorul executiv Kompact Grid.

Evenimentul de inaugurare a pădurii va avea loc sâmbătă, 14 iunie 2014, în comuna Dragoş -Vodă din Judeţul Călăraşi, în apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui, chiar langă noua pădure. Vor fi prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, locale şi regionale, care vor veni să taie panglica inaugurării pădurii, printre care şi Doina Adriana Pană, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Printre invitaţi se regăsesc şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Călăraşi, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, primarul Comunei Dragoş -Vodă, membri ai comunităţii locale şi voluntari ce au contribuit la plantarea şi îngrijirea pădurii.

Programul zilei cuprinde festivitatea de inaugurare a pădurii, conferinţa de presă şi interviuri, dar mai ales activităţi informative şi interactive pentru invitaţi (ateliere educaţionale pe teme de mediu, activităţi sportive, tur ghidat al pădurii). Nu în cele din urmă, toţi cei prezenţi se vor putea delecta cu un prânz câmpenesc autentic.

Parteneri ai evenimentului de inaugurare a pădurii sunt Kompact Grid, Societatea Română de Radiodifuziune, Coca-Cola România, People for Sport, Ecoxtrem şi  Consiliul Local Dragoş -Vodă, Călăraşi.

Pădurea Copiilor este programul ViitorPlus care are ca scop împădurirea terenurilor degradate din sudul României şi care şi-a propus plantarea şi îngrijirea unui puiet pentru fiecare nou născut din ţara noastră. Proiectul a demarat în anul 2007, sub numele de „Adoptă un copac!”, ca reacţie la lipsa acută de suprafaţă împădurită din sudul ţării, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa ecosistemului de pădure şi cu scopul de a împăduri terenurile degradate din România. În cadrul acestui program, ViitorPlus a plantat şi îngrijit 37 de hectare de pădure (peste 227.000 de puieţi) pe terenuri degradate din sudul ării, dintre care 8 hectare au ajuns la stadiul de masiv.

Pădurea Copiilor a fost susţinută la 13 evenimente de alergare caritabile în care peste 5.500 de alergători au luat startul pe distanţe diferite, de la cros de 3 km, până la distanţe de ultramaraton (peste 150km). Programul de împăduriri al ViitorPlus va fi cauza de mediu şi la alte evenimente sportive, dintre care amintim Unicredit Leasing Transmaraton 2014 şi Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2014.

Despre ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabila

ViitorPlus este o organiza ie nonprofit, care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare, ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite judeţe ale ţării, precum Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman, sau în Bucureşti.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizaţiei, care au primit premii în cadrul competiţiilor internaţionale „EIB Social Innovation Tournament” şi „Energy Globe” sau în cadrul mai multor ediţii ale “Galei Societăţii Civile”, sunt “Pădurea Copiilor – adoptă un copac!”, “Atelierul de pânză”, “Recicleta” şi “ecOprovocarea”.

Pentru mai multe informatii puteţi contacta pe Teodora Pălărie, manager program de împăduriri ViitorPlus, la 0735.854.169 sau pe e-mail la teodora.palarie@viitorplus.ro.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page