People-Passion-Performance — decembrie 23, 2018 at 23:07

Premieră la Călărași. Bucătăria moleculară pentru prima dată în Călărași, cu Radu Zărnescu Președintele Euro – Toques Romania

by

foto: Florin  Driga

Gala Anuală Domnițe, Cavaleri și  Vin   a găzduit  o premieră pentru Călărași.  Radu Zărnescu Președintele Euro – Toques Romania a prezentat în cadrul programului de Fine Dinning Live Cooking Show,pentru prima dată la Călărași bucătăria moleculară . Începem un serial cu personalitățile și exclusivitățile de la Gala  Domnițe, Cavaleri și Vin prezentate și în revista Trend 2018. Radu Zărnescu un profesionist excepțional de anvergură internațională.

Nelu Bălașa

Bucătăria moleculară schimbă structura alimentelor. Un mod inedit de a găti!

Bucătăria moleculară schimbă structura alimentelor, având ca ingredient principal azotul lichid şi alte substanţe. Prima utilizare a termenului de gastronomie moleculară a avut loc cu ocazia International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy, din Sicilia în mai 1992.

Prima utilizare a termenului de gastronomie moleculară a avut loc cu ocazia International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy, din Sicilia în mai 1992.

Cel care a dus gastronomia moleculară pe culmile succesului este Ferran Adria şi faimosul restaurant El Bulli. “Luaţi un fel de mâncare cunoscut de toată lumea şi transformaţi toate ingredientele: textura, forma sau temperatura. Descompusă în acest fel mâncarea îşi păstrează esenţa iniţială, dar forma este radical schimbată faţă de origini”, spune Ferran Adria în cartea El Bulli 1994-1997. Cel mai cunoscut preparat care a devenit faimos în toată lumea este “spuma culinară”, care este compusă dintr-un ingredient de bază plus un agent de gelificare. Acest compus este introdus apoi într-un tub de spray şi folosit pentru ornarea mâncărurilor. 

Cine este Radu Zărnescu?

Radu Constantin Zărnescu este Preşedinte Asociației profesionale Euro-Toques România, membră în Euro-Toques Internațional (European Chefs Community), organizație fondată în anul 1986 de către Maestrul Paul Bocuse la Lyon, Franța.

În anul 2006 a fost unul dintre fondatorii Asociației Culturale Euro Est Alternativ, cea mai importantă organizație profesională din România! În calitate de Secretar General și Manager în același timp, a demarat mai multe proiecte naționale pentru bucătari și promovarea gastronomiei. Anul următor, împreună cu Dr. Iulia Drăguț, redactează și implementează proiectul Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber, prima competiție culinară internațională din România, proiect care urma să fie baza și altor concursuri similare.

Între anii 2010 – 2017 a fost Căpitan și Manager al Echipei de Bucătari a României, echipă care s-a întors victorioasă de la multe competiții mondiale: Coreea 2017, Istanbul 2015-2017, Sarajevo 2012-2015, Chișinău 2010-2011, Izmir 2017, Palermo 2015, Olimpiada Mondială Erfurt 2012, Cupa Mondială Luxemburg 2014, Ekaterinburg 2011, Sankt Petersburg 2014-2015, Bjelovar Croația 2014-2015, Insula Brac Croația 2012, Belgrad 2011, Moscova 2012, Lviv Ucraina 2016…etc.

Din anul 2013 este jurat internațional licențiat de către World Association of Chefs Societies și invitat în calitate de evaluator în competiții internaționale.

În România a fost invitat în juriul competiției TV, Chefi la Cuțite, emisiune difuzată pe canalul Antena 1.

În anul 2011 înființează departamentele Masters of Flames Culinary Division și Chefs for Humanity, ambele fiind implicate anual în diverse acțiuni culinare și caritabile în România și străinătate, redactează proiectul Cina de Ignat care vine în sprijinul promovării și menținerii tradițiilor culinare și constituie prima echipă de juniori.

Împreună cu Dr. Iulia Drăguț se implică în proiectul World Tour Chefs Against Hunger – Africa de Sud 2011, acțiune lansată de către celebrul inițiator al competițiilor mondiale pentru tineret, Maestrul Billy Gallagher.

În anul 2013 organizează prima competiție profesională pentru sectorul Pizza și Paste, coordonează echipa care a implementat World Congress of Culinary Traditions – Hotel Pulmann și World Trade Center București.

Între anii 2014-2017 se implică alături de Chef Cătălin Scărlătescu în două mari proiecte de interes major: Festivalul Scoicilor și Festivalul Gustului Românesc, ambele având subiect promovarea tradițiilor culinare din România, este invitat în primăvara anului 2015 la Vatican de către Academia de Patiserie din Sicilia la organizarea mesei oficiale a Papei Francisc, participă la Campionatul Mondial de Pizza de la Parma, este invitat în juriu la Campionatul Mondial de Pizza Alternativă de la Rimini – Italia.

În luna martie a anului 2016 este ales Președinte al Asociației Profesionale Euro-Toques România cu sediul la Brașov, continuă manifestarea Festivalul Peștelui Durabil demarată de către fostul Președinte, Dumitru Burtea, iar în luna august a anului 2016 este invitat să devină membru al Disciples Of Escoffieră Internațional, ceremonia de investire s-a desfășurat în cetatea medievală din orașul Forlimpopoli-Italia.

În luna martie a anului 2017 redactează Programul Național pentru Tineret Culinariada (Colegiul Național I.L Caragiale, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe, Liceul Tehnologic Râșnov), organizează East European Culinary Cup la Centrul de Evenimente Lux Divina din Brașov, este invitat la Monte Carlo la World Chefs Summit la finala celor 100 de bucătari mondiali listați în Ghidul Michelin.

În luna august, 2018, alături de Consorțiul SRGE organizează avanpremiera proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 printr-un simultan de 7 evenimente pregătite în diverse localități din Județul Sibiu. Personal gătește la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului cel mai mare taur, 1.000 kg – rasa Black Angus, la proțap!

În ziua de 21 noiembrie, coordonează pregătirea mesei festive fine dining de la Clubul Diplomatic București din cadrul evenimentului “Lansarea Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”, manifestare organizată în fața Președintelui României, domnul Klaus Iohannis și a 266 de invitați speciali! În același eveniment, Radu Zărnescu a lansat și proiectul GASTROCARPATICA care este dedicat promovării și menținerii tradițiilor culinare ciobănești din Marginimea Sibiului și care vine în sprijinul unor concepte de promovare a tradițiilor și valorilor locale, a identității culinare regionale. Proiectul cuprinde și deschiderea primului restaurant românesc cu meniu exclusiv pe carne de oaie la care se lucrează intens, urmând inaugurarea sa în luna mai 2019.

Cu ocazia Sfântului Centenar al Marii Uniri, pe 1 Decembrie 2018, Radu Zărnescu a organizat Masa Populară din Cetatea Alba Iulia. Fiind gătite peste 30.000 de porții de mâncare (împreună cu 100 de bucătari membri ai A.C.E.E.A.), evenimentul s-a transformat într-un record istoric, iar echipa coordonată de Radu Zărnescu a fost premiată cu distincția “Întregitor al Gusturilor” de către Mircea Gheorghe Hava, primarul municipiului Alba Iulia!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page