Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — aprilie 9, 2014 at 13:09

Premianţii de la NASA nu-şi pot ridica premiile

by

A fost bucurie în tabăra României de la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, mai ales după ce echipa noastră ce a prezentat sistemul de camere video OnAirCamera şi a fost declarată câştigătoarea marelui premiu. Sistemul a fost creat de români în cadrul Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară (CEECAI).

premianti nasa“În urmă cu trei luni o companie elveţiană a cumpărat firma românească producătoare a aceastei tehnologii cu tot cu patent, cu acţionariat, cu tot”, a declarat, pentru HotNews.ro, Mircea Tudor, coordonatorul echipei.

Invenţia constă în camere video care se pot amplasa, de exemplu, pe o pârtie de schi şi care transferă în mod automat secvenţe video gata editate în telefoanele de tip smart ale schiorilor abonaţi la sistem, atunci când aceştia se află în câmpul vizual al camerelor.

Astfel, când ajunge la baza pârtiei, sportivul are descărcate, gratuit, zece filmuleţe, gata editate, cu parcursul lui pe toată pârtia.

Asemenea camere au fost cumpărate deja pentru mai multe pârtii de schi din Elveţia, pentru sume cuprinse între 2 şi 3 milioane de euro, în încercarea de a atrage cât mai mulţi turişti.

Premianţii de la NASA nu-şi pot ridica premiile

Românii s-au făcut remarcaţi, anul acesta, şi la concursul NASA Space Settlement Contest, destinat proiectelor pentru aşezări în spaţiul cosmic. 18 puşti geniali din Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Slatina s-au ales cu 34 de premii şi menţiuni după ce au trimis diferite proiecte pe tema dată. Acum nu se pot bucura însă cu tot sufletul, pentru că nu au bani să onoreze invitaţia americanilor la International Space Development Conference, care se desfăşoară între 14 şi 18 mai, la Los Angeles, SUA, şi unde ar urma să le fie recunoscute public meritele. Costurile sunt de circa 1.500 de euro pentru fiecare elev, iar timpul până la care îşi pot procura biletele de avion este foarte scurt.

sursa:libertatea.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page