De pe la noi, Editoriale — aprilie 8, 2014 at 01:42

Poziţiile oficialilor în cazul SERA: Realităţi pe care toată lumea le cunoaşte, dar pe care nimeni nu le recunoaşte…

by

În urma situaţiilor prezentate de noi în articolul din 4 aprilie 2014, cu privire la  cazurile de abuz sexual asupra minorilor, astăzi, 07.04.2014, la Complexul de Servicii Sociale pentru Copil si Familie SERA, s-a declanşat o anchetă a poliţiei în paralel cu o anchetă internă a DGASPC. Au fost prezenţi: Doiniţa Nicolae- director executiv al DGASPC, Robert Şerban – şef serviciu rezidenţial DGASPC, Grosu Lavinia -DGASPC, Savu Radu Mariana – coordonator şef centru SERA, reprezentanţii poliţiei.

copil-abuzAu fost abordate problemele pe care articolul din presă le-a semnalat cu privire la cazurile de pedofilie şi abuz sexual asupra minorilor.

„Am venit să dăm tot concursul pentru a lămuri aceste lucruri. Realitatea este cea care este, stăm aici şi discutăm toate aspectele. În urma articolului de presă ne-am autosesizat şi am venit să fim prezenţi la ancheta poliţiei şi să discutăm şi să luăm măsuri pentru îndreptarea şi prevenirea unor asemenea lucruri care îi privesc pe copiii noştri din centru. Noi de fiecare dată când au fost probleme cu copii din centru am sesizat poliţia.”, a spus directorul DGSAPC Călăraşi, Nicolae Doiniţa.

„Noi trebuie să audiem copii, facem o anchetă pentru a stabili lucrurile care sunt reale.Trebuiesc puse întrebări şi făcută o anchetă corectă, adunăm informaţii, nu avem cum să lăsăm aşa ceva. Nu vrem să aibă senzaţia nimeni că se muşamalizează ceva.”, a menţionat reprezentantul poliţiei.

„Trebuie să discernem ce este real din toată povestea asta, să nu cumva să se întâmple cum a fost cu violul de curând, care de fapt nu a fost viol. Noi de fiecare dată când s-a întâmplat ceva am anunţat poliţia şi acest lucru se poate vedea. La sesizarea de viol poliţia şi-a făcut treaba ca la carte, cu reconstituire, cu declaraţii . Nici noi nu vrem să muşamalizăm nimic, din contră vrem să rezolvăm problema” , a declarat în continuare şef serviciu rezidenţial DGASPC Robert Şerban.

Copii abandonaţi sunt traumatizaţi datorită faptului că sunt lăsaţi de părinţi… fără ajutorul unui psiholog şi fără dragoste, el va considera întotdeauna că nu este iubit, că nu este dorit şi atunci… nemernicii din afara gardului abia aşteată…aceşti copii, sunt victimele perfect vulnerabile… acei nemernici ştiu unde să încerce… de ce nu acţionează copii din familii bine organizate, bine structurate?… pentru că nu sunt chiar atât de expuşi ca şi victime, copii din centru au structura de victimă.

Aceşti copii sunt ca un teren instabil… două vorbe bune dacă i-a spus cineva, deja l-ai câştigat ca şi adept… dacă îi mai dă şi un pachet de ţigări la 15 ani, un suc, o ciocolată, indiferent ce… devine lider, reper pentru copilul traumatizat.

Copiii care au ajuns în centre sunt copiii ajunşi aici în urma abandonurilor părinţilor, sunt copii traumatizaţi care au venit în spatele lor cu nişte poveri grele… În centre, sunt copii care reuşesc să se conformeze unui program, dar sunt şi copii care cu toată bunăvoinţa educatorilor şi îngrijitorilor nu se poate ajunge la nici un rezultat cu ei.

„Singura fetiţă care ar putea să fie, care se potriveşte cu această situaţie şi care avea tulburări de comportament, acum este la Voila. Dar asta s-a întâmplat acum mai bine de o lună, avea nevoie de o altă medicaţie pentru că tratamentul prescris de psihiatrul nostru nu mai avea nici un efect. Ea este singura care e la o vârstă periculoasă şi are şi probleme. Am trimis-o la Voila pentru că avea probleme… nu mai voia la şcoală, era agresivă, cerşea pe stradă când ieşea să meargă la şcoală. Ne făcea probleme şi nu mai puteam controla situaţia cu ea. A agresat şi o angajată acum un an, când aceasta vroia doar să o împiedice să nu se mai dea cu capul de pereţi.  Noi deja am solicitat la direcţie să ne pună pază şi să mute staţia de taxi de ceva timp. Dacă este această fată noi am luat deja toate măsurile cu ea.”, a declarat Savu Radu Mariana, coordonator şef centru SERA.

„Centrele sunt supra-aglomerate şi copiii care au probleme ar trebui internaţi în centre speciale dar, îi ţinem în centre normale pentru că nu avem ce face. Mergem cu aceşti copii la neurologie, sunt luati in evidenţă, au medicaţie şi avem grijă să o ia. Spre regretul nostru, pentru toţi aceşti copii cu probleme de comportament, diagnosticate medical , nu există un centru de profil. Sunt o categorie pe care nu o poţi încadra la handicap sever şi nu ai de ales şi îi duci într-un centru normal, bun unde copii sunt amestecaţi… nu ai unde să îi duci. Şi asta nu este doar la Călaraşi, este o problemă la nivel naţional. Cu ani în urmă poate că s-a mai încercat să se facă centre pentru copii cu tulburari comportamentale dar, tot pe principiul discriminării, ca nu cumva să-i marginalizăm.”

„Avem copii foarte buni la învăţătură şi cu rezultate deosebite în multe domenii, dar îi avem şi pe ceilalţi care dim mediul care îi înconjoară iau lucrurile rele. Şi legislaţia… în afara faptului că nu avem centre pentru copii cu întârziere uşoară şi probleme de comportant, care repet, sunt o categorie distinctă, aparte… nu există o structură separată pentru ei şi îi punem pe toţi la un loc. Nu avem de ales… de când a apărut legea 272, după care noi ne ghidăm s-a modificat puţin, nesemnificativ. Copii ştiu că au doar drepturi, fără prea multe obligaţii… asta este percepţia… iar componenţa sancţionării lipseşte, în educaţie există şi coerciţie. Oamenii care lucrează în centre sunt expuşi permanent datorită legislaţiei”, a continuat Robert Şerban.

„Fetele din centru sunt frumuşele foc…ce supără cel mai tare este faptul că şi ele ca şi toate celelalte fete se uită cu jind la modele de carton prezentate peste tot în jur. Este o fată aici care are 17 ani şi vrea să fugă, nu conteză oriunde s-ar duce, ci să fugă, dar statul le obligă să rămână până la 18 ani. În centru este o atmosferă familială, educatorii şi copiii sunt legaţi sufleteşte.Cu mâna pe suflet vă spun că sunt profesionişti în centru. Sistemul este deschis, nu este ermetic. Noi încercăm să avem activităţi cu aceşti copii, să-i implicăm în cât mai multe lucruri. Nu poţi lucra cu copii dacă nu iubeşti copii… noi lucrăm ca şi modelatori de oameni”, a adăugat coordonatorul sef al centrului SERA.

„Pe fondul de sărăcie existent numărul de cazuri sociale este în creştere. Nu ştim cum am reuşit să ieşim din iarnă… facem echilibristică cu bugetul cu directorii de centre, cu d-na director. Toate locurile din centrele din judeţul Călăraşi sunt la capacitate maximă. A fost iarnă, vin primăriile şi ne reperează cazurile şi noi mergem să îi luăm. Sistemul este la limita colapsului, toate locurile sunt ocupate. Nu putem lucra pe prevenţie pentru că nu avem instrumentele necesare. La nivel de primării din teritoriu latura asistenţei sociale este prea puţin dezvoltată. Primăriile doar ne trimit cazuri, dar nu fac nimic pe prevenţie.Este trist ca nu se lucrează pe prevenţie”  a concluzionat dl Robert Şerban.

Toate problemele care se întâmplă cu aceşti copii ar trebui semnalate, pentru că multe vin din partea comunităţii din afara centrului. Poliţia ar trebui să intervină şi să verifice pe cei care stau în faţa şcolilor, a liceelor… ar trebui ca în momentul în care o copilă, o minoră se urcă într-o maşină din faţa unui centru de plasament, ca cineva să verifice. Aceşti copiii sunt abandonaţi, sunt în îngrijirea statului, mă îndoiesc că vine cineva să le ia la plimbare cu maşina… de fapt nu este normal să se întâmple asta dacă persoanele din centru nu ştiu cine sunt aceste persoane.

Această problemă nu este doar a celor din centru, este problema tuturor… dispar şi se nenorocesc prea mulţi copii… şi nu toţi provin din centre… Că este vina copiilor, este îndoielnic… suntem nişte oameni cu suflet puţin dacă gândim asta… este doar vina adultului care mai traumatizează o dată în plus nişte suflete nevinovate… copiii din sistem nu sunt o problemă!…  Societatea în sine are o problemă, este bolnavă!

Răspunsurile cuprinse în acest material sunt subţiri, sunt neconcludente, neconvingătoare,  în raport cu gravitatea faptelor  care se petrec  şi cu responsabilităţile reclamate pentru aceaste situaţii. Poziţiile oficiale ale celor responsabili nu răspund la întrebările de fond pe care le-am semnalat. Complicităţi vinovate din interiorul şi exteriorului sistemului pentru protecţia copilului, interese mărunte şi neputinţe profesionale, au făcut loc unor realităţi pe care toată lumea le cunoaşte dar pe care nimeni nu le recunoaşte…  Mi se pare că există un complot general, dar amabil şi formal pentru ascunderea adevărului…

Liliana Manea

[ilink url=”https://www.argumentpress.ro/calarasi-atentie-pedofili-sub-acoperire-umbla-nestingheriti-printre-copiii-nostri/” style=”note”]Călăraşi, Atenţie!!! Pedofili „sub acoperire” umblă nestingheriţi printre copiii noştri…[/ilink]

[ilink url=”https://www.argumentpress.ro/danut-grigoruta-oamenii-au-nevoie-de-adevar/” style=”note”]Dănuţ Grigoruţă: Oamenii au nevoie de adevăr[/ilink]

[ilink url=”https://www.argumentpress.ro/sute-de-copii-din-judetul-calarasi-sunt-batuti-neglijati-exploatati-prin-munca-sau-pentru-comiterea-de-infractiuni-abuzati-fizic-emotional-ori-sexual/” style=”note”]Sute de copii din judeţul Călăraşi sunt bătuți, neglijaţi, exploataţi prin muncă sau pentru comiterea de infracțiuni, abuzaţi fizic, emoţional ori sexual.[/ilink]

[ilink url=”https://www.argumentpress.ro/dreptul-la-replica-pentru-niste-ziaristi-prosti-si-nedocumentati-s-n-punct-de-vedere-al-d-g-s-p-c-calarasi-privitor-la-articolul-publicat-de-dl-nelu-balasa-numarul-din-data-de-15-04-2/” style=”note”]Dreptul la replică pentru nişte ziarişti proşti şi nedocumentaţi (s.n): PUNCT DE VEDERE al D.G.A.S.P.C. Călărași privitor la articolul publicat de Dl. Nelu Bălașa în numărul din data de 15.04.2014 al ziarului “Argument”[/ilink]

 

3 Comments

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page