Politica, Politica naţională — februarie 8, 2017 at 12:41

Poziţia CSM faţă de afirmaţiile lui Tăriceanu la adresa justiţiei, de o gravitate extremă

by

Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, provenite în special din zona reprezentanţilor clasei politice,

csmConsiderând că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, culminând cu afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 6 februarie 2017, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation), de către preşedintele Senatului României, dl. Călin Popescu Tăriceanu,

CONSILIUL  SUPERIOR AL MAGISTRATURII în calitatea sa de apărător al independenței justiției

Apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii.

Astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern.

Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fellansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public.

Consiliul Superior al Magistraturii – respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei –   invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare.

Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică asupra asumării unor reacţii publice ferme, atât în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, cât şi referitor la luarea unor măsuri ce implică responsabilizarea întregului corp al magistraţilor.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi liderul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), a fost intervievat de reporteri ai postului britanic despre corupţia din statul român, informează site-ul postului BBC News.

 

Guvernul român a avut duminică o întâlnire de urgenţă pentru a abroga o proprie ordonanţă de urgenţă. De ce se poartă în acest fel un Guvern care se bucură de o majoritate confortabilă în Parlament?, se întreabă reporterii postului britanic BBC News.

La această întrebare a răspuns preşedintele Senatului de la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier admite că acţiunile Guvernului şi felul în care membrii guvernamentali au comunicat a fost stângaci, dar insistă asupra faptului că aceştia erau bine intenţionaţi. El a respins percepţia, extrem de răspândită în România şi în străinătate, cum că acest conflict reprezintă o bătălie între oficialii corupţi şi o societate ce luptă împotriva corupţiei.

”Regret să spun asta, dar sistemul judecătoresc din România nu este unul independent, iar aceasta este o problemă clară ce va trebui abordată pe viitor”, a adăugat preşedintele Senatului.

Tăriceanu prezintă o imagine a procurorilor, în mod special a celor ce fac parte din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ce acţionează într-un mod periculos şi se aliază cu serviciile secrete.

Procurorii cooperează cu judecătorii, declară Călin Popescu Tăriceanu, şi încalcă drepturile civile ale cetăţenilor români într-un mod ce nu a mai fost întâlnit din perioada comunistă.

”DNA-ul şi serviciile de informaţii sunt în prezent percepute ca instituţii ce nu respectă cadrul juridic, sunt ei înşişi corupţi şi sunt folosiţi drept autorităţi importante ale luptei politice din România”, a spus fostul premier.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page