Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — ianuarie 24, 2014 at 09:00

Povestea studentului care a construit de la zero o imprimantă 3D

by

Claudiu Şovăilă este unul dintre vâfurile de lance ale facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. El a abosolvit specializarea Mecatronică şi de-a lungul facultăţii a realizat mai multe proiecte. Cea mai recentă realizare a lui Claudiu este o imprimantă 3D, construită în premieră într-o facultate din Galaţi.

Fotografii:Adevarul

Fotografii:Adevarul

Aceasta poate crea tot felul de repere în miniatură. „Aceasta este o mini-imprimantă 3D. Tehnologia ei de creare de piese este prin adăugare de material, nu prin înlăturare. Materialul folosit este un plastic, un acid polilactic, obţinut din amidon”, ne explică Claudiu Şovăilă.

Instalaţia realizată de Claudiu Şovăilă este una de dimensiuni mari, şi asta deoarece de obicei imprimatele de acest fel sunt mult mai mici.

La ce este utilă? „Imaginaţivă că aveţi nevoie de o anumită piesă din plastic. Totul pleacă de la un model creat în calculator, într-un mediu CAD, apoi piesa este împărţită în mai multe straturi şi trimisă în programul care gestionează depunerea de material”, spune creatorul acestui dispozitiv 3D. Claudiu spune că a crerat cu această imprimantă tot felul de piese: rulmenţi, piese de şah, statui.

imprim 3d

Avatajul acestei imprimante este acela că se pot crea de la piese fixe până la piese mobile care pot fi ulterior asamblate.

„Spre exemplu, un arhitect şi-a făcut un nou model de clădire şi ar vrea să-l realizeze la scară, dar prin tehnologia uzuală l-ar costa foarte mult. Cu această imprimantă 3D ar fi mult mai simplu: îşi ia proiectul, îl pune în maşină şi îl printează”, povesteşte Caludiu.

Materialele folosite nu sunt foarte scumpe. O rolă cu material folosit la printare, de un kilogram, costă în jur de 20 de euro.

imprim 3d 1

Claudiu Şovoilă a mai făcut un braţ robotic, cu şase grade de libertate, iar în anul III a creat un automodel cu motor de la o drujbă. El lucrează la o firmă care face dispozitive interactive multitouch, sisteme integrate deja la unele societăţi din Galaţi.

„Claudiu este un exemplu de absolvent. Imprimanta 3D este concepţia lui, botezată chiar cu iniţialele lui, sperăm să îmbunătăţim cu o a doua variantă sau chiar şi cu o a treia. Suma investită de universitate este de 6.000 de lei”, ne spune decanul Facultăţii de Mecanică, profesorul Cătălin Fetecău.

Claudiu a donat proiectul său de dizertaţie universităţii, dar se gândeşte serios să-şi construiască una şi pentru acasă.

Sursa:adevarul.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page