Lifestyle, Sport — mai 8, 2013 at 15:07

Povestea golfului în România – Proiectul Roşia Montana

by

Știați că prima lovitură de golf pe un teren românesc îi aparține regelui Ferdinand I? Ulterior, tradiția a continuat până în zilele noastre, când peste 500 de sportivi români ne reprezintă cu succes în cadrul Asociației Europene de Golf.

golful rosia montana

Unii spun despre golf că este un sport de aur, un sport al regilor. Însăși istoria lui în România o confirmă, dacă avem în vedere că regele Ferdinand I a fost cel care a executat prima lovitură pe un teren de golf în țara noastră, pe terenul Country Club (actualul Club Diplomatic din București).

După cel de-al doilea război mondial, a urmat o perioadă de declin în povestea golfului românesc. Green-urile au fost transformate în terenuri agricole, inițiativă susținută ulterior și în timpul regimului comunist, când practicarea unui sport elitist era strict interzisă.

În ciuda tuturor acestor obstacole, tradiția golfului a fost continuată cu succes în România. Astăzi, ne mândrim cu zece terenuri de golf și peste 500 de sportivi români membri ai Asociației Europene de Golf.

ferdinandFerdinand I

Regelui Ferdinand I îi aparține prima lovitură de golf pe un teren din România. Aceasta a fost executată în 1929, cu ocazia inaugurării Country Club, actualul Club Diplomatic.

 

paul_tomitaPaul Tomiţă

Istoria golfului românesc este strâns legată de personalitatea celebrului profesor de golf Paul Tomiță. Sub îndrumarea lui Jean Baptiste Lammaison, Paul Tomiță devine primul jucător profesionist de golf din România, reprezentându-și țara cu succes la șase Campionate Mondiale și două turnee Open. Pasiunea și performanța l-au recomandat ca profesor pentru o serie de personalități ilustre, precum: Regele Mihai, membri ai familiilor Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei și Bibescu. În anul 1995, Paul Tomiță a deschis primul club privat de golf din România, în localitatea natală Pianu de Jos.

gabriel_toaderGabriel Toader

Este membru în World Golf Teachers Federation din 2008 şi preşedinte al PGA din România (Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Golf). A participat la competiţii alături de jucători experimentaţi din Olanda, Germania, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Scoţia, SUA, Bulgaria, unde a onorat România şi clubul orădean Blu Golf pe care îl reprezintă. A fost singurul golfer care a reprezentat România la turneul mondial al profesorilor de golf de la Vilamoura, Portugalia, în 2010.

viorel_comanViorel Coman

Este unul dintre cei mai buni golferi români, cu peste 35 de trofee câştigate la campionatele de golf, 20 de locuri I şi 15 turnee. În 2004 a participat la BMW Golf Cup Internaţional în Australia, turneu de golf rezervat amatorilor, la care au participat primii 40 de jucători din întreaga lume şi unde s-a clasat pe locul 21.

SPORTUL DE AUR
se pregătește de o nouă întâlnire profesioniști-amatori

player golfJucătorii de golf din România se pregătesc pentru un nou sezon Alba Golf Challenge pe cel mai mare teren de golf din România și singurul cu 18 cupe, aparținând clubului „Paul Tomiță” din Pianu de Jos, județul Alba. După ce anul trecut competiția a găzduit primul turneu PRO-AM din țara noastră, reunind peste 70 de jucători din România, Italia, Slovacia si Ungaria, ediția din 2013 continuă experiența PRO-AM.

A IX-a ediție Alba Golf Challenge, organizată de Consiliul Județean Alba, Federația Româna de Golf și Clubul de Golf „Paul Tomiță”, în parteneriat cu Roșia Montană Gold Corporation, îi provoacă pe cei pasionați de acest sport, atât jucatori profesioniști, cât și amatori, la două zile de performanță, aventură și fair play pe green-ul de la Pianu de Jos, în perioada 10-11 mai.

Sursa: https://www.facebook.com/ProiectulRosiaMontana

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page