Cultură şi Educaţie, Portrete de dascăli — februarie 9, 2014 at 12:39

Portret de dascăl: ELENA FLOREA – “Copiii te pot provoca să iei viaţa de la început… Copiii sunt cheia spre Rai!”

by

Moto: “ Învață-l pe cel care nu știe,ca nu știe. Ocolește-l pe cel care nu știe ca nu știe.Trezește-l pe cel care nu știe că știe.Urmează-l pe cel care știe că știe.”

Învăţător Elena Florea Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Călăraşi

Învăţător Elena Florea
Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Călăraşi

Sunt convinsă că pentru fiecare elev ,Doamna învăţătoare este fiinţa cea mai bună şi frumoasă din lume. Lângă Doamna am râs, am plâns… lângă Doamna am aflat ce înseamnă respectul de sine şi respectul faţă de ceilalţi, împreună cu Doamna am descifrat o parte din tainele vieţii de şcolar şi de om.
Cu Doamna am învăţat să scriem, să citim şi să gândim corect, dar lucrul cel mai important pe care l-am învăţat a fost acela că, trebuie să fim oameni adevăraţi în orice situaţie.

IMG_7196Un dascăl nu este doar omul de la catedră, omul care face observaţii, „pedepseşte” şi iartă!… Dascălul, este omul care an de an reia bătălia cu indolenţa, cu ignoranţa, cu nepăsarea şi capacităţile celor ce surpă la temelia morală a societăţii.

Doamna Elena Florea, învăţător la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” Călăraşi, activează de 32 de ani ca dascăl şi formator de oameni, în sistemul de învăţământ călărăşean.

În ultimii cinci ani s-a implicat şi a fost preocupată de dezvoltarea unui învăţământ de tip incluziv, colectivul de elevi fiind format din copii proveniţi din medii sociale defavorizate, rromi, asistaţi sociali, cu CES. Dăruirea i-a fost răsplatită prin coeziunea de care a dat dovadă colectivul, sprijinit de părinţi şi de parteneri sociali, de rezultatele obţinute la clasă dar şi în cadrul concursurilor şcolare. A arătat deschidere pentru colaborarea cu fundaţii şi metrul-si-gradinita-2013-018asociaţii unanitare.

A participat în calitate de organizator al diferitelor concursuri şi olimpiade şcolare, evaluator şi propunător de subiecte pentru concursuri. Vom menţiona doar câteva dintre diplomele pe care care d-na învăţător Elena Florea le-a obţinut în ultimii ani, prin care îi sunt recunoscute calităţile de dascăl şi de îndrumător :

  • DIPLOMA DE EXCELENŢĂ pentru rezultate deosebite obţinute de elevii săi la proba de baraj a CONCURSULUI CANGURUL, 2012-2013;
  • Diploma de profesor îindrumător , Concursul naţional de matematică LUMINA MATH, 2012;
  • Diploma de merit pentru performanţele elevilor la CONCURSUL NAŢIONAL DE MATEMATICĂ EUCLID, 2012-2013 şi 2011-2012;
  • Diploma pentru CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL de COMPETENŢĂ şi PERFORMANŢĂ,2011-2012.

medalii-2012-006-1024x768

medalii-2012-002-1024x768

Activităţile de tip extraşcolar, excursiile, clubul de lectură, serbările şcolare, organizarea de expoziţii cu produse ale activităţilor desfăşurate, colaborarea cu instituţii publice locale (Biblioteca judeţeana-secţia pentru copii, Muzeul Dunării de Jos, Centru SERA Călăraşi şi Sfânta Maria, i-a adus aprecieri din partea părinţilor şi a conducerii instituţiei de învăţământ, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” Călăraşi.

89 ziua europei (1)Într-o discuţie avută cu doamna învăţător despre calitatea actului educaţional, fiind preocupată de felul în care dascălii văd evaluarea de tip concurenţial, şi anume: premii,dilome, coroniţe, clasificări, îmi spunea…

” Aşa am fost şi eu ca elevă, deşi am mult mai mulţi ani de la absolvire, am trăit aceleaşi experienţe. Ca mămică şi azi fata mea, o elevă de excepţie, acum un manager ambiţios, îmi spune că nu i-a plăcut şcoala pe care a făcut-o, iar ca învăţătoare mă zbat cu sistemul şi cu mine,mă frământ să găsesc cele mai bune căi de comunicare cu părinţii, caut să am cei mai fericiţi copii, iar când îi văd relaxaţi şi curioşi, zâmbitori şi chiar neastâmpăraţi, dornici să le povestească părinţilor ce au aflat la şcoală. Când imi văd foştii elevi, pe părinţii lor care îmi spun, după mulţi ani ,că le-m fost un dascăl bun, îmi iau libertatea să mă bucur şi să cred că greşesc din ce în ce mai puţin, că nu am rămas IMG_7196înţepenită în vechile metehne şi că pot sa fac lucruri din ce în ce mai bune!

Da ,şi noi, învăţătorii, trebuie să ne schimbam şi cu noi, toţi cei care simt nevoia de a avea o şcoală mai bună pentru copii şi oameni mai buni în viitor! Oameni, nu doar premianţi cu coroniţă !”

Dascălul Elena Florea, metodist şi responsabil de cerc pedagogic pentru o lungă perioadă de timp este mentor pentru absolventele de la Ştefan Bănulescu, secţia pedagogie.

medalii-2012-005

Ultimii premianţi, dintr-un mare buchet de flori pe care le-a strans în inimă pe parcul întregii cariere: Teodor Emanoil, Amalia Ştefania Manea, Constantin Paraschiv,Alin Ion,Corina Vasile, Lică Mihai Ştefan. Să amintim câţiva boboci studenţi care i-au fost elevi şi cu care se mândreşte ca şi cum ar fi propriii copii: Stan Maria, Ojog Beatrice, Manea Adrian, Frăsin Adrian, dar şi cei din clasa a IX-a care au fost în fruntea listelor la admiterea în licee: Stan Sebastian, Păunescu Andrei, Voicu Casiana.

1 IVD_mov_simplu

Elena florea si copiiPreocupările dascălilor de pe timpul generaţiei mele sau a celor de azi sunt la fel:  a-i învăţa pe elevi că munca, cinstea, omenia sunt cele care te conduc către progres atât pe tine ca individ cât şi pentru folosul societăţii. Unica deosebirea însă, constă în faptul că înainte erau promovate modele şi valori adevărate… iar astăzi, pe canale media de cele mai multe ori, este promovată nonvaloarea.

Nici „atunci” şi nici „acum” profesia de dascăl nu s-ar putea şi nici nu ar trebui să se încredinţeze speculanţilor, impostorilor şi nici celor ce caută în această preocupare doar o meserie de pe urma căreia se poate trăi.  Deosebirea între şcoala de ieri şi cea de astăzi ar trebui să constea doar  în utilizarea unor metode şi tehnici noi utilizând tehnologia informatică.

 “Copiii te pot provoca să iei viaţa de la început… Copiii sunt cheia spre Rai!”

T3Acum, dascălul Elena Florea  are clasa pregătitoare. Pentru prima dată se ocupă de copii de 6 ani. Ea ştie că a fi un dascăl bun mai înseamnă să nu uiţi că ai fost cândva copil, să închizi uneori ochii la micile greşeli, să te bucuri de succesele elevilor, să trăieşti clipa dezamăgirii… însă fără a le tăia din aripi… Să fii mereu tânăr, asemenea lor!…

Cu dăruire şi sensibilitate, pe data de 15 ianuarie au sărbătorit 164 de ani de la naşterea luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu.

Cum se simte dascălul Elena Florea acum, după 32 de ani ca formator de suflete? Norocoasă!…

„Din capul locului vă mărturisesc că sunt o norocoasă, deoarece T3Dumnezeu m-a înzestrat cu ce a avut mai de preț. De-a lungul unei zile pot fi actor, psiholog, medic , antrenor, prieten de încredere, părinte de ocazie! Dar  nu obosesc nicioadată deoarece am alături mari aliați: Inteligența, Creativitatea, Toleranța, Dragostea, Creativitatea, Credința și Vocea Mamei.

 Sunt fericită ca mi-am făcut sufletul să vibreze la tot ce e frumos. Așa mi-a  vibrat sufletul cînd mi-a venit ideea să devin învățătoare.  De mică desenam școala în care voi lucra ca învățătoare, la fundament punînd  dragostea, adevarul, credința  ca să dureze veșnic.”

Liliana Manea

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page