Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — decembrie 10, 2014 at 22:05

POR: Noi locuri de muncă create prin finanţarea europeană a microîntreprinderilor

by

Rezultatele primei evaluari de impact realizat cu metoda contrafactuala derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au fost prezentate in cadrul reuniunii de inchidere a proiectului ce vizeaza Domeniul Major de Interventie 4.3. “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”.

piata joburi 1Principalele constatari rezultate in urma evaluarii indica faptul ca finantarea prin POR a contribuit la crearea si mentinerea locurilor de munca la nivelul microintreprinderilor. Astfel, beneficiarii proiectelor finalizate dupa primul apel de finantare au creat cu 3 locuri de munca mai mult comparativ cu firmele care nu au accesat fonduri europene. Rezultatele arata ca, in pofida crizei economice, numarul locurilor de munca infiintate in acest mod au fost mentinute si dupa masurarea rezultatelor, la 4 ani de la finalizarea investitiilor, la un nivel mediu de 2,4 locuri de munca nou create.

Studiul nu a relevat o legatura directa intre finantarea prin POR si cifra de afaceri, insa a identificat o corelatie pozitiva intre valoarea grantului si variatia ocuparii fortei de munca: cu cat finantarea a fost mai mare, cu atat mai multe noi locuri de munca au fost create.

Alte analize cuprinse in studiu arata ca microintreprinderile care au avut acces mai mare la finantare provin din randul celor care au site-uri web, o situatie financiara solida si care apartin de sectorul servicii. Totodata, finantarea prin POR 2007-2013 a asigurat beneficiarilor cresteri la nivelul:

  • capacitatii de exploatare a oportunitatilor de piata;
  • orientarii strategice si schimbarii domeniului de activitate;
  • trecerii de la comercializare la productie;
  • calitatii productiei si furnizarii de noi servicii.

Acesta este si primul studiu de impact realizat in Romania pentru un program european la care s-a folosit metoda contrafactuala, metoda recomandata de Comisia Europeana. Metoda presupune compararea, dupa o anumita metodologie, a microintreprinderilor care au beneficiat de finantare prin POR 2007-2013 cu cele care nu au accesat astfel de fonduri europene (non-beneficiari).
Pana la 31 iulie 2015, alte 7 evaluari de impact pentru domenii majore de interventie ale POR 2007-2013 urmeaza sa fie realizate, studiile fiind elaborate de catre consultanti independenti.

La data de 31 octombrie 2014 stadiul DMI 4.3 era:

  • sume alocate prin POR – 266, 27 milioane euro
  • proiecte finalizate – 1576
  • locuri de munca nou create – 7200
  • tinta POR privind locurile de munca – 3000

Sursa: AM POR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page