Politica, Politica naţională — august 2, 2014 at 14:28

Ponta: Cine greşeşte de acum încolo plăteşte

by

În doar 24 de ore pensionarii şi mamele care au încasat bani în plus de la stat, deşi nu aveau dreptul, au fost anunţaţi că nu mai trebuie să-i dea înapoi, Guvernul pregătind o amnistie fiscală printr-o lege care ar urma să fie adoptată în această lună. Acestea sunt însă doar ultimele măsuri ale Guvernului condus de prezidenţiabilul Ponta, care vizează o largă categorie de români şi ale căror efecte ar putea fi cuantificate electoral la sfârşitul acestui an. În ultimul an, o serie de decizii au vizat majorarea veniturilor pensionarilor, profesorilor, medicilor rezidenţi sau a românilor care au probleme cu rambursarea creditelor.

pontaLa trei zile de la anunţarea înscrierii în cursa pentru Cotroceni, Victor Ponta face primele cadouri electorale. Lista a fost deschisă de pensionarii care au primit ilegal bani în plus şi care fi beneficiarii amnistiei fiscale. „Probabil au greşit, dar nu au făcut-o ca să se îmbogăţească”, a spus premierul, justificându-şi măsura prin faptul că au existat cazuri de sinucideri atunci când oamenii au aflat că trebuie să restituie bani.

Ulterior, premierul şi-a nuanţat declaraţiile. Mai exact, cei vizaţi sunt pensionarii care dintr-o eroare administrativă a unui funcţionar au primit bani în plus şi care, potrivit legii, ar trebui să-i dea înapoi.

“În proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie, cine greşeşte de acum încolo plăteşte”, a declarat vineri Ponta.

El a extins însă lista beneficiarilor. De amnistia fiscală vor beneficia şi peste 12.000 de mame care au primit ilegal bani în plus. „Sub incidenţa legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin – fie pensii, fie cum au fost indemnizaţiile pentru mame – în c.are, din erori – vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la Guvern – trebuie să dea nişte bani înapoi. (…) Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită a Curţii de Conturi, dar bineînţeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea”, a spus premierul.

Asta nu este totul însă. Mamele vor avea posibilitatea ca în perioada în care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului vor putea lucra de acasă, fără ca veniturile să le fie suspendate. „Pentru a veni în sprijinul părinţilor, Guvernul propune modificarea ordonanţei 111 privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în felul următor: orice părinte care  beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului va putea să obţină venituri suplimentare din alte activităţi desfăşurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de 1500 de lei în decursul unui an de zile”, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Nici premierul, nici ministrul nu au precizat care este suma care ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat în urma returnării banilor încasaţi fără drept şi nici dacă împotriva funcţionarilor care au calculat greşit se vor lua măsuri. De asemenea, dacă în cazul mamelor de amnistie ar urma să beneficieze 12.460, numărul pensionarilor nu a fost precizat.

Amnistia fiscală este doar ultima dintre măsurile luate de guvern care au un potenţial electoral semnificativ. gândul vă prezintă lista acestora şi numărul beneficiarilor

ElectoRATA – un milion de posibili beneficiari

În urmă cu o lună, Guvernul a aprobat o schemă de restructurare şi eşalonare a ratelor la bancă, de care ar putea beneficia în jur de un milion de români care au credite imobliare. Persoanele eligibile, respectiv cei cu venituri medii brute de sub 2.200 de lei pe lună vor putea să solicite băncii reducerea ratelor cu până la 35%, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

După expirarea acestei perioade ei vor primi o deducere fiscală care să ajute la compensarea costurilor suplimentare pe care le vor suporta ca urma a prelungirii creditului. Practic, lunar, din venitul impozabil ar urma să se scadă suma de bani care a fost redusă din ratele lunare. Va rezulta astfel un impozit pe venit mai mic. Beneficiul lunar maxim ar fi de cel mult 144 de lei.

Consiliul Fiscal apreciază că impactul măsurii a fost cu mult supraevaluat de Finanţe care au calculat că, dacă toate persoanele eligibile vor apela la acest program şi toate cererile vor fi aprobate, Guvernul va plăti 725,5 milioane de lei în 2016 şi 757 de milioane de lei în 2017 sub formă de deduceri fiscale. Consiliul a precizat că este greu de estimat câte persoane vor apela la această măsură, dar şi că există o ”probabilitate ridicată ca impactul bugetar net să se situeze în partea inferioară a intervalului, adică mai apropiat de zero, acesta fiind scenariul în care niciun debitor eligibil nu ar opta pentru această facilitate sau nicio bancă nu ar aproba cererile de restructurare”.

Aproape jumătate din numărul total al celor care au luat credite imobiliare şi de consum pe segmentul de retail s-ar încadra în acest program, respectiv 985.000 de persoane, potrivit unei analize realizată de Consiliul Fiscal, cifră similară cu cea înaintată de autorităţi.

Creşterea salariului minim – 670.000 de beneficiari

Salariul minim a mai fost majorat în două tranşe de la 800 la 850 de lei începând cu 1 ianuarie 2014 şi 900 de lei începând cu 1 iulie 2014.

De această majorare au beneficiat circa 670.000 de angajaţi din sectorul concurenţial, potrivit Hotărârii de Guvern.

Majorarea salariului minim este de natură să aducă mai multe venituri la buget, deoarece există alte dări la stat care se calculează în funcţie de acest indicator, un exemplu în acest sens fiind amenzile de circulaţie. Pe de altă parte, o majorare a salariului minim aduce după sine cheltuieli mai mari pentru companii.

Majorări la ajutoarele sociale – 245.000 de beneficiari

Guvernul a majorat în vara anului trecut ajutoarele sociale destinate familiilor care au probleme financiare ca urmare a creşterii preţurilor la energie. Astfel, venitul minim garantat s-a majorat cu 13 la sută, în timp ce alocaţiile de susţinere a familiilor s-au mărit cu 30 de procente.

În luna martie a acestui an, peste 245.000 de persoane au beneficiat de ajutoare sociale, valoarea drepturilor acordate fiind de 56,6 milioane de lei. Spre comparaţie, în martie 2013, s-au acordat ajutoare sociale pentru circa 222.000 de persoane, valoarea acestora fiind de 43,3 milioane de lei. Astfel, sumele acordate persoanelor cu venituri foarte mici au crescut în martie cu 30% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

Aceste venituri se acordă lunar ca un ajutor social, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, însoţite de acte care dovedesc condiţiile socio-economice ale persoanei sau ale familiei în cauză. Ajutorul social se calculează ca diferenţă între venitul minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al beneficiarului.

Au existat însă situaţii în care aceste venituri au fost încasate fraudulos. Astfel, în vara lui 2012 au fost identificate peste 4.800 de persoane şi familii din judeţul Bacău care au primit ilegal timp de doi ani, în baza unor declaraţii false, ajutoare sociale de la stat, în sumă totală de 1,5 milioane de lei.

Ajutoare pentru familii şi copii – circa 140.000 de beneficiari

Guvernul a anunţat, de asemenea, că are în vedere ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie majorată cu 10 puncte procentuale, mai exact ca indemnizaţia să revină la 85% din veniturile părintelui, faţă de 75% în trecut.

Din datele de Ministerul Muncii reiese că în martie 141.875 de persoane au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului, valoarea totală a acestora fiind de 122,4 milioane de lei. Valoarea medie a acestor plăţi a fost de 863 de lei.

Programul ”Prima Maşină”

Guvernul pregăteşte un program de garantare a creditelor destinate achiziţiei de maşini noi. ”Prima Maşină” s-ar adresa tinerilor de până în 30 de ani care vor să îşi cumpere o maşină nouă. Executivul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai producătorilor auto şi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), însă concluziile acestor discuţii nu au fost făcute publice.

Dealerii auto contactaţi de gândul au precizat că doar unul din cinci clienţi care trece pragul reprezentanţelor au până în 30 de ani, dar şi că aceşti clienţi sunt adesea ajutaţi de familie deoarece întrunesc cu dificultate criteriile cerute de bănci. Totodată, ei aleg în special maşini second-hand, la un preţ mai accesibil. În România, la fiecare maşină nouă sunt cumpărate alte trei rulate, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Mărirea pensiilor – 5,4 milioane de beneficiari

Punctul de pensie a fost indexat în 2013 cu 4%, iar anul acesta cu 3,7%. Pensia medie lunară a crescut ca urmare a acestei indexări cu 6% în primul trimestru din acest an, la 844 de lei. De indexarea pensiilor au beneficiat circa 5,4 milioane de pensionari.

Totodată, Guvernul a restituit în urmă cu doi ani 1,5 miliarde de lei pensionarilor în contul CASS-ul colectat abuziv în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, măsură de care au beneficiat 2,1 milioane de personari. Măsura a fost luată ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.

Alţi 23.000 de pensionari au beneficiat de reduceri a vârstei de pensionare şi de creşteri a stagiului de cotizare pentru grupa I de muncă, se arată în prezentarea pe care premierul Victor Ponta a făcut-o pentru a ilustra starea economiei şi sursele de compensare a reducerii CAS.

Alţi 200.000 de pensionari au primit bilete de tratament în 2013 şi 2014.

Bani în plus pentru medici şi profesori începători – 154.000 de beneficiari

Veniturile medicilor rezidenţi şi ale profesorilor debutanţi au fost majorate în 2013. Astfel, rezidenţii au primit o bursă specială în cuantum de 670 de lei, iar pentru profesorii aflaţi la început de drum s-au acordat creşteri salariale de până la 10%.

Până la ora actuală, un număr de 15.000 de medici rezidenţi şi 14.000 de profesori debutanţi s-au bucurat de salarii mărite în 2014, urmând ca alţi 125.000 de medici, asistenţi medicali şi asistenţi sociali să beneficieze de creşterea salariului cu 10% din această toamnă, reiese din prezentarea premierului.

Totodată, Guvernul a dispus ca 230.000 de jandarmi, poliţişti şi alţi militari să beneficieze din nou de sporuri pentru zilele lucrate în weekend.

Reîntregirea salariilor bugetarilor – 1,1 milioane de beneficiari

Salariile bugetarilor au fost reîntregite în două etape, în iunie 2012, când au fost majorate cu 8% şi în decembrie când au crescut cu alte 7,4 procente.

La ora actuală, în domeniul administraţiei publice lucreză 1,17 milioane de persoane.

În luna mai, salariul mediu net din administraţia publică şi apărare (cu excepţia forţelor armate) era de circa 2.325 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Scăderea CAS la angajatori

O altă măsură lansată electoral este cea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie. Cu toate acestea, Guvernul nu a prezentat sursele de compensare a găurii bugetare pe care aplicarea unei astfel de măsuri o va face. Din acest motiv, de altfel, legea a fost reîntoarsă în Parlament de preşedinte.

Reducerea CAS ar costa bugetul 850 milioane lei anul acesta, în timp ce impactul negativ de anul viitor va fi de 4,8 miliarde de lei. Iniţial, executivul a anunţat că susţinerea pentru ultimul trimestru al acestui an va veni din taxa de stâlp, însă la rectificarea bugetară, sumele au fost prinse în buget. Prin urmare, dacă reducerea CAS va fi aplicată, aşa cum promite executivul, măsura nu are acoperire în bugetul actual.

”Consiliul fiscal reaminteşte că proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 pp. a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de Preşedinte. Având în vedere că nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului fiscal mai sus menţionate preciza ca sursă de acoperire a impactului pentru anul curent încasările suplimentare din impozitul pe construcţii speciale, iar aceasta din urmă sunt deja prinse în forma curentă a bugetului rectificat fără a conduce la o diminuare a deficitului bugetar, Consiliul fiscal atrage atenţia că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere iniţial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ţinta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare”, se arată în Opinia Consiliului fiscal cu privire la Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară şi proiectul de rectificare a bugetului consolidat pe anul 2014, document publicat joi.

De reducerea CAS ar urma să beneficieze atât statul, care va plăti contribuţii mai mici pentru cei circa 1,17 milioane de bugetari, precum şi companiile private. În România existau la nivelul anului 2012 circa 700.000 de companii active care aveau în jur de 5 milioane de angajaţi, potrivit datelor unui studiu CIT Restructuring.

O altă măsură menită pentru mediul de afaceri din România este scutirea de la impozitare a profitului reinvestit, măsură adoptată anul acesta.

Sursa:gandul.info

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page