Dezvoltare durabilă, Economie — februarie 13, 2014 at 10:30

Ponta admite introducerea unui impozit diferenţiat de 16%, 12%, respectiv 8%. El susţine totodată şi menţinerea cotei unice. Vezi cum!

by

Strategia fiscal bugetară pe 2014-2016 afişată pe site-ul Ministerului de Finanţe prevede introducerea impozitului diferenţiat regresiv, cota maximă rămânând la 16%. Atât Eugen Nicolăescu, nominalizat ca ministru Finanţelor, cât şi premierul Victor Ponta au explicat miercuri că această măsură nu implică renunţarea la cota unică de impozitare pentru persoanele juridice. Această măsură va fi aplicată doar pesoanelor fizice salariate.

cota impozit

„Apreciez foarte mult că astăzi s-a aflat în sfârșit un lucru pe care l-am stabilit în USL din 2011, l-am pus în acordul de parteneriat al USL, în programul de guvernare, l-am anunțat împreună cu toții și anume că nu crește cota unică de la 16%. Rămâne unică pentru toate societățile comerciale și pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate încercăm să o ducem la 12% și la 8%, așa cum am trecut în același program reducerea contribuțiilor de asigurări sociale și reducerea TVA”, a spus Victor Ponta, în cadrul şedinţei de Guvern.

Şi Eugen Nicolăescu a explicat că informaţiile apărute în presă privind renunţarea la cota unică sunt eronate, iar propunerea de adoptare a unui impozit diferenţiat pentru salariaţi aparţine chiar PNL-ului.

„Informațiile apărute cu privire la introducerea impozitului diferențiat nu reprezintă un motiv de alarmare la nivelul opiniei publice. Programul de guvernare asumat de către USL prevede că, pe parcursul mandatului, introducem impozitul diferenţiat regresiv pe venitul salarial, cu menținerea cotei maxime de 16%, iar cotele diferențiate vor fi de 8%, 12% și 16%, urmând a fi stabilite pe grile de venit”, spune Eugen Nicolăescu într-un comunicat de presă remis citat de realitatea.net.

Strategia prevede şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie 2014, creşterea salariului minim la 900 lei de la 1 iulie 2014, dar şi revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de statutul juridic al proprietarului.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page