Evenimente, Ultimile Știri — februarie 25, 2014 at 14:44

Pompierii militari organizează „Ziua Porţilor Deschise” – Pe 28 februarie se împlinesc 81 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România

by

Mai devreme cu două zile, dar cu acelaşi prilej, 6 echipaje de intervenţie ale Detaşamentului de pompieri Călăraşi vor simula în data de 26 februarie, ora 12.00, la Hotel „Călăraşi” un exerciţiu tactic cu situaţii specifice intervenţiilor de protecţie civilă.

Ziua_Protectiei_Civile

În data 28 februarie, începând cu ora 10.00, la reşedinţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi (strada Bucureşti nr. 344) va fi organizată „Ziua porţilor deschise”, manifestare prilejuită de sărbătorirea a 81 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România.

La primele ore ale dimineţii, se va desfăşura în sala de conferinţe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi o şedinţă festivă dedicată acestei zile, în care vor fi prezentate mesaje ale Premierului României, Ministrului afacerilor interne şi al Inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi se vor acorda recompense acelor cadre militare, care s-au evidenţiat în activitatea profesională şi au obţinut rezultate deosebite.

protectia-civila-300x225      Cu acest prilej, al sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi vor desfăşura în toate subunităţile activităţi cu tematică specifică pentru popularizarea evenimentului şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile specifice identificate la nivelul judeţului nostru, reducerea lor, precum şi la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă, acţiuni ce vor fi derulate în cooperare cu personalul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţi.

Totodată, cei care vor fi oaspeţii pompierilor cu această ocazie, vor afla mai multe despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi în acest sens, le vor fi distribuite pliante şi ghiduri informative.

În aceeaşi zi, vor fi prezentate invitaţilor toate echipamentele şi tehnica de intervenţie din dotarea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, dar şi cele mai noi autospeciale şi accesorii.

Pe 26 februarie, la ora 12.00, echipajele de intervenţie ale Detaşamentului de pompieri Călăraşi vor simula la Hotelul „Călăraşi” un exerciţiu tactic cu situaţii specifice intervenţiilor de protecţie civilă, unde cetăţenii din municipiu vor avea prilejul să-i vadă în acţiune pe salvatori, cât şi tehnica lor de intervenţie.

Scurt istoric al zilei de 28 februarie  – “Ziua Protecţiei Civile din România”

Protecţia Civilă în România a luat naştere în anul 1933, odată cu semnarea Înaltului Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive, şi se înfiinţau astfel primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România.

Structurile nou înfiinţate aveau ca scop limitarea efectelor „bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Prin prevederile sale detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile.

Cu puţin timp înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, se înfiinţează Comitetul de Coordonare al Apărării Pasive, care funcţiona pe lângă Ministerul Aerului şi Marinei.

După o perioadă destul de frământată prin care trece Protecţia Civilă în perioada comunistă, când trece printr-o serie de transformări,  revoluţia din decembrie 1989 a creat condiţii perfecţionării activităţii pe linie de Apărare Civilă, aşa cum era denumită din anul 1978, înscriindu-se în procesul de democratizare iniţiat de acest act istoric.

Astfel, România a ratificat prin Decretul nr. 224 din 11 mai 1990 Protocoalele adiţionale I şi II la „Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate”, iar în perioada următoare au fost încheiate o serie de protocoale sau acorduri de cooperare, în mod deosebit cu ţările vecine.

În Legea apărării naţionale nr. 45 / 01.07.1994 apare în mod oficial denumirea „protecţia civilă”.

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri, iar în 8 noiembrie 2004 a fost promulgată noua Lege a Protecţiei Civile (nr. 481/2004). Acest nou act normativ se încadrează în exigenţele actelor normative internaţionale.

Protecţia civilă s-a afirmat ca entitate distinctă sub diferite denumiri şi a funcţionat, prin alternanţă, în structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Aerului şi Marinei şi Ministerului Apărării Naţionale.

Din ianuarie 2001, Protecţia Civilă a revenit în structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar din 15 decembrie 2004 s-a unificat cu pompierii, sub noua titulatură de structuri specializate pentru intervenţia în „situaţii de urgenţă” (denumirea oficilaă actuală “Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă”).

De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai intereselor naţionale, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.

Organismele militare şi civile ale protecţiei civile – aflate într-un profund proces de reformă, de modernizare şi organizare – şi-au dus la bun sfârşit, cu devotament şi profesionalism, atribuţiile ce le revin atât în acţiunile de intervenţie reală pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, cât şi cu prilejul aplicaţiilor, a exerciţiilor de alarmare publică şi a intervenţiilor în numeroase zone de risc.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page