Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 21, 2014 at 16:00

Poluarea – otrava aerului, apelor, solului

by

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc). Elevii Scolii Gimnaziale “Mircea Voda”, Calarasi, implicate in proiectul educational ecologic Ecoprovocarea au informat e-colegii despre poluarea care ne “sufoca” treptat, dar sigur.

poluareSunt două categorii de materiale poluante (poluanți):

®    Poluanții biodegradabili (apa menajeră)

®    Poluanții nondegradabili sunt materiale care nu se descompun sau se descompun foarte lent în mediul natural.

Poluarea aerului

Contaminarea umană a atmosferei Pământului poate lua multe forme și a existat de când oamenii au început să utilizeze focul pentru agricultură, încălzire și gătitul alimentelor. Poluarea urbană a aerului este cunoscută sub denumirea de „smog”.

Una din cele mai mari probleme cauzate de poluarea aerului este încălzirea globală, o creștere a temperaturii Pământului cauzată de acumularea unor gaze atmosferice cum ar fi dioxidul de carbon. Dioxidul de carbon si alte gaze, cunoscute sub denumirea de gaze de seră, reduc căldura disipată de Pământ, dar nu blochează radiațiile Soarelui.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (2009), circa 2 milioane de oameni mor anual doar din cauza poluării aerului, majoritatea în Asia.

Poluarea apelor

Cererea de apă potabilă este în creștere continuă cât timp populația globului crește. Din anul 1942 până în anul 1990 preluarea apei potabile din râuri, lacuri, rezervoare și alte surse a crescut de patru ori.

Apa menajeră, apa industrială și produsele chimice folosite în agricultură, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele sunt principala cauză a poluării apelor.

Eroziunea contribuie și ea la poluarea apelor.

Poluarea solului

Solul este un amestec de materie din plante, minerale și animale care se formează într-un proces foarte lung, poate dura mii de ani. Solul este necesar pentru creșterea majorității plantelor și esențial pentru toată producția agricolă. Poluarea solului este acumularea de compuși chimici toxici, săruri, patogeni (organisme care provoacă boli), sau materiale radioactive, metale grele care pot afecta viața plantelor și animalelor.

Tratarea solului cu îngrășăminte chimice, pesticide și fungicide omoară organisme utile cum ar fi unele bacterii, fungi și alte microorganisme. Se folosesc tot mai multe îngrășăminte, ceea ce duce la poluarea râurilor și lacurilor în perioadele cu inundații.

Irigația necorespunzătoare în zonele în care solul nu este drenat bine.

Combaterea poluării

Cum am putea contribui pentru combaterea poluarii?

Am putea stopa criza energetica folosind energia intr-un mod rational. Cateva din lucrurile pe care le-ar putea face pentru a salva energie sunt:

  • Folosirea mai rara a automobilelor: mersul, ciclismul, sau transporturile publice.
  • Evitarea cumpararii bunurilor care sunt impachetate excesiv. Este necesara energie pentru a confectiona ambalajele, dar si de a le recicla.
  • Evitarea pierderilor: redu ceea ce folosesti, refoloseste lucrurile in loc sa cumperi altele noi, repara obiectele stricate in loc sa le arunci, si recicleaza cat mai mult posibil. Afla ce facilitati de reciclare sunt disponibile in zona ta. Incearca sa nu arunci lucrurile daca acestea ar mai putea avea o alta folosinta.
  • Izoleaza-ti casa: cauta crapaturile din usi, ferestre, si asigura-te ca podul este suficient izolat pentru a pastra caldura casei.
  • Foloseste aparatura electrica casnica care nu consuma multa energie: cand cumperi noi aparate electrocasnice intreaba care modele consuma mai putina energie. Foloseste becuri cu un consum scazut de energie si baterii reincarcabile.
  • Economiseste apa: este necesara o mare cantitate de energie pentru a purifica apa.
  • Invata cat mai mult posibil despre problemele energetice ale Pamantului si cauzele ce le determina.

Prof. Spiroiu Misu, ecoambasador Scoala “Mircea Voda”, Calarasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page