Comunicate de presă, Ultimile Știri — aprilie 22, 2014 at 14:22

POLIȚIA ROMÂNĂ A FOST LA DATORIE, PENTRU SĂRBĂTORI LINIȘTITE

by

Poliția Română a luat măsuri suplimentare pentru Sărbători în Siguranță. În urma efortului celor 11.000 de polițiști care au fost la datorie, în stradă, zilnic, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din sfera de competență a poliției. Au fost mai puține tâlhării, nicio faptă de vătămare corporală gravă sau loviri cauzatoare de moarte și mai puține acidente rutiere.

politia romanaPentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor, în perioada Sărbătorilor de Paşti, la nivel naţional au acţionat, zilnic, aproximativ 11.000 de poliţişti. Poliţiştii au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, apărarea patrimoniului public şi privat, siguranţa rutieră şi a transporturilor feroviare, pentru ca toţi românii să se bucure în linişte de această sărbătoare.

Astfel, 7.273 de poliţişti de la ordine publică, 1.600 de la structurile de poliţie rutieră, dar şi peste 2.100 de la transporturi, arme, investigaţii criminale sau investigarea fraudelor s-au aflat în stradă, cu 4.100 mijloace auto.

Pentru menţinerea ordinii publice, șeful Poliţiei Române a dispus suplimentarea patrulelor de siguranţă publică. Astfel, peste 4.600 de patrule de siguranţă publică, dintre care 1.316 pedestre şi 3.360 auto, au acţionat, zilnic, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Poliţiştii au fost prezenţi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona celor peste 18.400 de lăcaşuri de cult, precum şi în locurile unde s-au desfăşurat manifestări publice circumscrise Sfintelor Sărbători de Paşti.

De asemenea, au fost dispuse măsuri speciale pentru fluidizarea traficului rutier, inclusiv la granița cu Bulgaria – ,,BLOCADA de SUD” (având în vedere turiștii care au petrecut sărbătorile în Bulgaria), respectiv la granița cu Ungaria -,,BLOCADA de VEST” (ținând cont de cetățenii români care și-au petrecut sărbătorile în țară).

Polițiștii au intervenit la 10.509 evenimente, acestea însemnând un procent de 75,5% din totalul celor înregistrate la nivelul structurilor de ordine și siguranță publică din M.A.I.. 8.830 dintre acestea au fost semnalate prin numărul de urgență 112.

Au fost constatate 982 de infracțiuni, dintre care 477 judiciare, 409 la regimul circulației rutiere, 18 economico-financiare și 78 alte genuri. 510 infracțiuni au fost descoperite în flagrant de polițiști, urmare a prezenței active în stradă.

Polițiștii au intervenit și au aplanat 1.205 stări conflictuale, iar 143 de făptuitori au fost surprinși în flagrant de către efectivele de ordine și siguranță publică (ceea ce reprezintă 82,7% din totalul făptuitorilor surprinși în flagrant de către efectivele M.A.I).

De asemenea, polițiștii au depistat 49 de persoane urmărite, dintre care 38 la nivel național. Au fost reținute 34 de persoane, iar 19 au fost arestate.

În urma măsurilor speciale cu caracter preventiv, adoptate de către Poliția Română s-au comis mai puține fapte cu violență. Astfel, numărul infracțiunilor de tâlhărie au scăzut cu 34%, faptele de omor se mențin la același nivel ca și anul trecut, nu s-au înregistrat vătămări corporale grave și nici infracțiuni de loviri cauzatoare de moarte.

Prin acțiunile desfășurate de cei 1.600 de polițiști de la rutieră, sprijiniți de colegii de la ordine publică, pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere, cu 404 autospeciale dotate cu aparate radar, numărul accidentelor grave de circulație a scăzut cu 5,5%.

În această perioadă, polițiștii au aplicat 15.543 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.935.445 lei și au confiscat bunuri în valoare de 27.427 lei.

Dintre acestea, 4.177 au fost abateri de la normele Legii nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 243 pentru fapte de natură economico-financiară și 614 la alte acte normative.

Pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind regimul circulației rutiere, polițiștii au aplicat 10.509 de sancțiuni contravenționale, dintre care 196 pentru consumul de băuturi alcoolice și 204 pentru depășirea vitezei legale.

De asemenea, au fost reținute 661 de permise de conducere și 125 de certificate de înmatriculare.

Măsurile adoptate de către Poliția Română și efortul polițiștilor și-au atins scopul – nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii și siguranței publice în această perioadă, iar cetățenii au putut petrece în liniște Sfintele Sărbători de Paști.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page