Comunicate de presă — aprilie 29, 2017 at 15:36

Poliția Română: Acțiuni pentru siguranța comunității pe durata minivacanței de 1 Mai

by

Majoritatea românilor se bucură de câteva zile libere. Pentru ca minivacanţa de 1 Mai să o petreceţi fără griji, ţineţi cont de recomandările Poliţiei Române!

politie-traficPoliția Română acționează în această perioadă pentru siguranța participanților la evenimentele culturale, artistice sau sportive dedicate Zilei Internaționale a Muncii și Zilei Internaționale a Tineretului, precum și pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, indiferent de locul unde aleg să petreacă zilele libere.

Astfel, la data de 28 aprilie 2017, cei aproape 10.000 de polițiști care acţionează suplimentar față de dispozitivul zilnic au intervenit la peste 2.700 de solicitări venite din partea cetățenilor și au efectuat peste 550 de acțiuni și controale.

În urma activităților de investigații au fost surprinse în flagrant delict 119 de persoane, au fost depistate 15 persoane urmărite în temeiul legii și au fost depistate alte 51 de persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni.

De asemenea, polițiștii au intervenit și au aplicat 7.042 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 2.400.000 de lei. Din totalul acestora 959 au fost la Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 196 la Legea 12/1990 pentru protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, iar 304 au vizat încălcări ale altor acte normative.

Majoritatea, 5.583, au vizat încălcări ale O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 17 pentru consum de alcool la volan, 1.860 pentru conducere cu viteză excesivă și 3.706 pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost retrase 143 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 440 de permise de conducere, dintre care 20 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, 108 pentru viteză excesivă şi 312 pentru alte abateri la regimul rutier.

Suntem permanent la datorie, acționăm pentru siguranța și fluența traficului rutier și menținerea siguranței publice. Contactați cel mai apropiat polițist sau anuntați poliția prin intermediul numărului 112, dacă aveți nevoie de ajutor sau sunteți martorii unei fapte antisociale.

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU O MINIVACANŢĂ FĂRĂ GRIJI

Aviz celor care pleacă la drum cu autoturismul personal:  Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme.

Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii! Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!

Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere.

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS)!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!

În locurile publice: Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun!

La cumpărături: Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii! Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori aceste produse sunt de o calitate îndoielnică!

În traficul rutier: Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi evitaţi depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi regimul legal de viteză. Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi pierderea controlului vehiculului.

Pentru o călătorie cu trenul în siguranţă: Supravegheaţi-vă bunurile şi bagajele atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate!

Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi.

Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători sau din aeroporturi.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page