Comunicate de presă, Ultimile Știri — noiembrie 18, 2013 at 11:16

POLIȚIA ROMÂNĂ A REALIZAT PRIMA EXTRĂDARE DIN FEDERAȚIA RUSĂ CĂTRE ROMÂNIA

by

mediafax-foto-liviu-adascaliteiLa data de 18 noiembrie a.c., o escortă a Poliţiei Române l-a preluat de la Moscova pe cetăţeanul moldovean P. VITALIE, de 33 de ani, urmărit internaţional pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Aceasta este prima extrădare care se realizează din Federaţia Rusă către România.

Extrădarea urmăritului este rezultatul eforturilor comune ale Poliţiei Române prin Biroul Naţional INTERPOL Bucureşti, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, autorităţilor judiciare ruse şi ale Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. De asemenea, am beneficiat de un sprijin important din partea Secretariatului General al O.I.P.C. –INTERPOL.

Menţionăm că, extrădarea urmăritului este prima care se realizează din Federaţia Rusă către România.

Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul D.G.P.M.B., urmând a fi declanşată procedura de confirmare a mandatului de arestare preventivă de către magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Reamintim faptul că, la data de 11 iunie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Naţional Interpol Bucureşti, a fost anunţat de către Interpol Moscova cu privire la admiterea extrădării către România a lui Vitalie P..

Acesta este suspectat de comiterea infracţiunilor de tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pe numele său Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-A Penală, emiţând, la data de 18.01.2013, mandat de arestare preventivă, mandat european de arestare şi mandat de urmărire internaţională.

Prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti din cadrul C.C.P.I.-I.G.P.R. acesta a fost dat în urmărire internaţională, urmărirea fiind difuzată în toate cele 190 de state membre ale O.I.P.C.- Interpol.

Pentru prinderea acestuia, Poliţia Română a colaborat, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu Poliţiile din Rusia, Italia, Moldova şi Marea Britanie.

Poliţia Română a fost anunţată, la data de 7 februarie a.c., de către Interpol Moscova cu privire la reţinerea urmăritului internaţional P. Vitalie. Astfel, autorităţile române au demarat procedurile judiciare pentru extrădarea suspectului.

În fapt, acesta este suspectat că, la data de 26.11.2012, a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra unui bărbat care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul MAKAROV pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei.

În cauză, pentru identificarea principalului suspect, a fost constituit un colectiv de procurori, condus de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care a coordonat întreaga activitate desfăşurată de ofiţerii Serviciului Omoruri din cadrul D.G.P.M.B..

Pentru depistarea şi prinderea acestuia, Poliţia Română a pus la dispoziţie resurse importante, atât din punct de vedere al structurilor specializate ale Poliţiei Române, respectiv Institutul Naţional de Criminalistică, Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, cât şi a efectivelor implicate.

În caz, o contribuţie importantă, a avut-o colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii.

Pentru soluţionarea acestui caz, şeful Poliţiei Române transmite tuturor structurilor implicate mulţumiri.

Sursa: politiaromana.ro
Foto: Liviu Adăscăliţei/Mediafax

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page