Evenimente, Ultimile Știri — mai 16, 2015 at 12:18

PNDR-UL PE INTELESUL TUTUROR

by

Intr-o locatie destinata discutiilor despre PNDR, agricultura si dezvoltare rurala, in sala mare a Colegiului agricol Sandu Aldea din Calarasi, s-a desfasurat intalnirea de lucru, furnizarea de informatii si transfer de cunostinte despre oportunitatile de finantare care se vor regasi  in PNDR-ul 2014-2020, conditiile si etapele de accesare a fondurilor europene, Programul LEADER si importanta acestuia in procesul de dezvoltare rurala, la “firul ierbii”, in teritoriu.

IMG_2640Ca de obicei, un amfitrion care s-a straduit  si a reusit sa ofere cadrul si conditiile necesare cele mai potrivite desfasurarii unor asemenea evenimente, d-na director Cretu Daniela a moderat discutiile acestei intalniri. In acest context au fost   invitati: dl.Dr.ing. Lapusan Alexandru, director al Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu echipa sa dl. Prof. univ. dr. Alecu Ioan Niculae si expertul in dezvoltare rurala, promotorul Programului LEADER in judetul Calarasi si creatorul Grupului de Actiune Locala Valea Mostistei Ghedzira Niculae, care s-au  pregatit sa prezinte si sa expuna modalitatile de accesare a resurselor financiare, in special cele care se regasesc in viitoarea Masura 4.1 “Investitii in exploatatii agricole” si Masura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si a Programului LEADER.

In  sala s-a aflat un public numeros, diversificat din punct de vedere ocupational si al varstei, dar fiecare avand un numitor comun: interesul pentru oportunitatile de finantare lansate in teritoriu de catre noul program PNDR. In mod cert, dintre cei prezenti, fermierii care s-au asezat in banci au fost cei mai motivati sa asculte si apoi sa puna cele mai potrivite intrebari despre ceea ce li se pregateste in cadrul noului program PNDR, in calitatea lor de potentiali beneficiar ai programului.

Asa cum am mentionat, a existat o focalizare asupra masurilor mai sus amintite, prezentari care au avut mai intai o componenta teoretica, explicativa, insotita ulterior de prezentarea unor proiecte concrete, finantate din masurile respective. Cum era de asteptat, timpul alocat initial s-a dovedit insuficient, dialogurile si maniera participativa a discutiilor au creat adevarate dezbateri lamuritoare care nu au reusit cu siguranta, sa epuizeze subiectele.

O pata de culoare atractiva a reprezentat-o interventia dlui Ghedzira Niculae. Acesta, in expunerea sa despre Programul LEADER si GAL Valea Mostistei, a coborat nivelul discutiei din sferele academice la “firul ierbii”. Rolul GAL-urilor in procesul de dezvoltare rurala, conform metodologiei Programului LEADER, trebuie sa fie in masura sa mobilizeze, sa responsabilizeze si sa atraga in activitatea specifica intreaga economie rurala, in care agricultura detine o pozitie dominanta, dar care nu trebuie sa monopolizeze sfera de interes si interventie in mediul rural. Strategiile de dezvoltare locala a microregiunilor care se creeaza in cadrul programului LEADER, vin in intampinarea nevoii de rezolvare intr-o maniera integrata si inovatoare a problematicilor de importanta locala si de dezvoltare echilibrata a comunitatilor locale, factor vital pentru accelerarea evolutiei structurale a acestora.

Programul LEADER este o stare de spirit, care in timpul expunerii a cuprins sala si s-a strecurat in mintea si sufletul fiecarui participant.

Nelu Balasa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page