Dezvoltare durabilă, Economie — mai 23, 2016 at 11:34

Plățile pe programul POSDRU, deblocate de Comisia Europeană

by

Comisia Europeană (CE) a deblocat rambursările pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013), în valoare de 167 milioane de euro, pentru care termenul de plată a fost întrerupt în luna februarie 2016.

baniAnunțul a venit din partea domnului Michel Servoz, Director General al Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul CE, într-o întâlnire cu Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene.

„Ridicarea întreruperii plăților este o veste foarte bună. Vor intra imediat în țară 167 de milioane de euro. Am trimis deja o sumă și mai mare; și vor mai urma vești bune, acum că procesul a fost deblocat. Încercăm să aducem cât mai multe fonduri, atât de necesare dezvoltării României. Mulțumesc colegilor din minister și din Autoritatea de Audit,  care au muncit pentru acest rezultat”, a declarat Cristian Ghinea.

Autoritatea de Management POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a trimis săptămâna trecută o altă tranșă, de 372 de milioane euro: „Estimăm că suma totală, de 539,4 milioane euro, se va întoarce la bugetul de stat până la sfârșitul acestui an. Ceea ce înseamnă o creștere cu aproximativ 10% a gradului de absorbție per total program POSDRU”, a completat Ministrul Fondurilor Europene.

Întrevederea a vizat și politicile sociale ale Guvernului român. Michel Servoz a remarcat că, prin Pachetul anti-sărăcie lansat în februarie 2016 se vine cu „o abordare integrată foarte necesară, care sper să continue și în guvernările viitoare”. Pachetul anti-sărăcie (lansat în februarie 2016) include 47 de măsuri care țintesc toate categoriile de vârstă, dar se concentrează în special pe măsuri pentru copii.

Multe dintre măsurile din pachetul anti-sărăcie lansat de Guvern vor putea fi finanțate prin apelurile de proiecte pe care Ministerul Fondurilor Europene le va lansa în 2016.

CE a întrerupt termenul de plată pentru România pentru POSDRU 2007-2013 în luna februarie 2016. Prin eforturile comune ale Ministerului Fondurilor Europene și ale Autorității de Audit, rata de eroare a fost adusă sub nivelul acceptabil, permițând decizia de deblocare anunțată zilele acestea de oficialii europeni.

Despre POSDRU 2007-2013:

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) defineşte intervenţia Fondului Social European în România în acord cu strategia de dezvoltare din domeniul resurselor umane.

Obiectivul general  al programului este dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei cu piaţa muncii şi participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1.650.000 de persoane.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane urmărește în mod specific promovarea educaţiei şi formării iniţiale şi continue de calitate (inclusiv educaţia superioară şi cercetarea), promovarea culturii antreprenoriale şi creşterea calităţii şi productivităţii muncii, Facilitarea inserţiei tinerilor şi a şomerilor de lungă durată pe piaţa muncii, dezvoltarea unei pieţe a muncii moderne, flexibile şi incluzive, promovarea (re)inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor inactive, inclusiv din zonele rurale, îmbunătăţirea serviciilor publice de ocupare, facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educaţie şi pe piaţa muncii.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page