Cultură şi Educaţie, Educaţie — aprilie 10, 2014 at 17:42

Picii de la Căsuţa Poveştilor: Ştiu, Pot şi Sunt Mai Bun!

by

În săptămâna „Şcoala Altfel”, sub sloganul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” în perioada 7- 11 aprilie 2014, la fiecare nivel de învăţământ  s-au desfășurat, după cum bine ştiţi mulţi dintre d-voastră,  foarte multe activităţi cu caracter non-formal. Elevi, dascăli şi inclusiv părinţi au fost implicaţi în activități extracurriculare și extraşcolare interesante, care să valorizeze talentele şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante ale copiilor.

IMG_20140408_101021Nu a făcut excepţie din acest program nici Grădiniţa cu program normal nr. 4 „Căsuţa Poveştilor”, unde picii împreună cu educatoarele şi părinţii, în această săptămână au avut parte de activităţi interesante, au aflat lucruri noi şi au vizitat diverse locaţii unde au putut vedea: cum se fabrică pâinea, cum se încondeiază ouăle, cum se acordă primul ajutor şi ce înseamnă să fii responsabil cu mediul înconjurător prin ajutarea la igienizarea părculeţului din cartierul unde este amplasată grădiniţa, curtea şi spaţiul verde a grădiniţei, au plantat flori.

IMG_20140408_093903Copii de la Grupa specială din cadrul Grădiniţei cu program normal nr. 4 „Căsuţa Poveştilor”, în prima zi a Săptămânii Altfel, împreună cu colegii mai mari de la Şcoala Gimnazială Carol I, au încondeiat ouă.

IMG_20140408_093821Marţi, împreună cu părinţii au confecţionat căsuţele pentru păsărele, iar la grădiniţă le-au pictat cu d-na profesor pentru învăţământ preşcolar special Ene Mihaela şi cu d-na psiholog Stroescu Simona şi mai apoi au amplasat căsuţele pentru păsărele în pomi.

IMG_20140408_111048În altă zi, aceştia s-au jucat modelând coca şi au făcut covrigi şi chifle, pe care le-au copt şi apoi le-au mâncat. Bineînţeles că şi-au încercat şi aptitudinile de cofetar preparând ca şi desert salm de biscuiţi.

Restul picilor de la grupele celelalte, conduse de prof. Georgeta Moise, educatoare Anişoara Gîdei, institutor Georgeta Luca şi prof. Mariana Ionescu, în prima zi a săptămânii au efectuat activităţi de voluntariat, şi anume au ajutat la igienizarea părculeţului din cartier, a curţii şi a spaţiul verde al grădiniţei, au plantat flori.

IMG_20140408_100309Marţi, a fost ziua dedicată sănătăţii, unde copii au avut ca oaspete de Aura Giurcă, director al Crucii Roşii filiala Călăraşi, care le-a explicat copiilor şi i-a ajutat să înţeleagă prin demonstraţii ce înseamnă acordarea primului ajutor în diferite situaţii şi cum trebuie să se comporte în caz de „mici accidente”. Picii au interacţionat cu Aura Giurcă şi au fost facinaţi pe tot parcursul prezentării, făcând comentarii pertinente şi la obiect.

IMG_20140408_095108Feed-back –ul acestei acţiuni a fost foarte bun, deoarece copiii au demonstrat că au înţeles perfect ceea ce li s-a spus şi arătat. Toate acestea fiind transpuse în jocul de rol „Ştiu şi pot să acord primul ajutor!”

O altă acţiune în cadrul acestei săptămâni a fost concursul „Micul Pieton” unde copiii s-au familiarizat cu regulile de circulaţie atât în situaţia de a fi pieton cât şi în cea de conducător auto… în cazul de faţă cu triclicleta, bicicleta şi trotineta. Printre jaloane au mers cu ghizdanele tip troller. Toţi copiii au primit „Permisul Micului Participant la Trafic”.

IMG_20140408_094105

În aceeaşi zi picii s-au deplasat la o brutărie unde au putut vedea cum se fabrică pâinea. Unii dintre ei, chiar dacă s-au murdărit de făină şi-au modelat proprii covrigi şi apoi „i-au vândut” colegilor pofticioşi. Au fost foarte fericiţi că au mâncat pâine fără bani!*:) fericit

Azi copiii şi-au dorit să vadă de la meşterii populari artizani cum se încondeiază ouăle, aşa că s-au încolonat împreună cu părinţii şi cadrele didactice şi au mers la Muzeul Dunării de Jos, secţia de Etnografie şi Folclor, unde şi-au satisfăcut curiozitatea.

IMG_20140408_094254

Pentru ziua de mâine, indiferent că timpul va fi favorabil sau nu… şi-au pus în cap şi adulţii trebuie să conformeze… să meargă împreună la cofetărie pentru a sărbători încheierea unei săptămâni „altfel”.

 „Să ştii mai multe, să fii mai bun” este un program bun, prin care se urmăreşte dezvoltarea personală a copilului. Programul poate că nu este perfect, însă este o iniţiativă bună şi depinde decât de noi ca pe viitor să evolueze frumos.

Liliana Manea
Mariana Ionescu

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page