Evenimente, Ultimile Știri — noiembrie 1, 2014 at 12:14

PETRECERE DE HALLOWEEN LA COLEGIUL ECONOMIC DIN CALARASI

by

1hallo4321_86376500
Legenda Halloween-ului datează de peste 2.000 de ani, iar istoria ce o descrie este fascinantă. De observat este faptul că sărbătoarea „spiritelor” s-a înrădăcinat şi la noi în ţară, de la an la an, tot mai adânc.
Halloween-ul îşi are originea în vechiul festival Celtic de Samhain (pronunţat Sau-in). Pe teritoriul pe care astăzi domneşte populaţia Irlandei, a Regatului Unit şi a Nordului Franţei au locuit acum 2.000 de ani celţii, cei care serbau Anul Nou la data de 1 noiembrie. Potrivit site-uluihttp://halloween-historz.uv.ro, această zi marca sfârşitul verii şi al recoltei, şi începutul iernii, perioada anului întunecoasă şi rece care a fost asociată pentru mult timp cu moartea.
În noaptea de 31 octombrie, celţii sărbătoreau Samhain, moment când se credea că fantomele celor morţi se întorc pe pământ. Noaptea dinaintea anului nou a fost marcată de celţi drept graniţa dintre lumea celor vii şi a celor morţi.
Pentru celţi, prezenţa spiritelor supranaturale era privită ca fiind cauza unor probleme de distrugere a culturilor, dar şi ca o sporire a puterilor druizilor sau a preoţilor celtici de a face predicţii asupra viitorului. Fiind un popor în întregime dependent de lumea naturală volatilă, aceste profeţii semnificau o sursă importantă de confort şi linişte în timpul iernii lungi şi întunecate.
În comemorarea acestui eveniment, druizii construiau focuri sacre, în jurul cărora oamenii ardeau plantele recoltei şi animale cu rol de sacrificii, pentru zeităţile celtice.
Pe durata acestei sărbători, celţii erau costumaţi cu straie făcute din piei şi capete de animale, iar preocuparea principală era încercarea de a-şi ghici viitorul. La finalul sărbătorii, se reaprindeau focurile în vatră, pentru a-i proteja în timpul iernii ce urma să vină.
Aceasta sarbatoare a fost marcata si la Colegiul Economic printr-o activitate extrascolara educativa,cu tema „Sa ne distram de Halloween”,sub indrumarea profesorilor de limbi straine. Prezentări animate ale semnificaţiilor acestei sărbători în corelaţie cu sărbătorile laice şi religioase ale românilor, măşti de tot felul, dovleci sculptaţi şi dulciuri de casă… toate au concurat în sala amfiteatru a şcolii,elevii fiind premiati cu multe dulciuri.
La sărbătoarea împrumutată, dar… pitorească,elevii au defilat în costume de Hallo-ween, au confectionat dovlecii si au prezentat dulciurile specifice acestei zile”placinta cu dovleac si multa nuca” Secţiunile pentru care elevii participanţi au primit premii au fost: „Cea mai originală mască”, „Cea mai scarry mască”, „Costumul cel mai haios”, „Masca cea mai frumoasă”,”Dovleacul cel mai Inspaimantator”,”Placinta cea mai delicioasa”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page