Virusul hepatic C are o perioadă de incubaţie ce variază între 14 şi 180 de zile. Statisticile relevă faptul că peste 80% dintre persoanele infectate cu virus hepatic C vor dezvolta hepatită cronică. Dintre aceştia, dacă afecţiunea rămâne netratată, aproximativ o treime vor dezvolta ciroză hepatică în mai puţin de 20 de ani de la infectare, o alta treime se vor îmbolnăvi de ciroză în aproximativ 30 de ani de la infectarea cu virusul hepatic C, iar la o ultimă treime progresia spre ciroza este atât de lentă, încât este puţin probabil să dezvolte această afecţiune în timpul vieţii.
Persoanele născute înainte de anii ’89 şi care au suferit intervenţii chirurgicale sau au primit sânge ar trebui să se prezinte la medic şi să îşi facă o serie de analize, deoarece ar putea suferi de hepatita C sau B. Recomandarea vine din partea prof. dr. Adrian Steinu Cercel, şeful Institutului Naţionali de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
“În acea perioadă nu se ştia de acest virus, iar sângele nu era testat nici în România şi nici în alte ţări ale lumii. Virusul hepatitic C, cel puţin, îmbracă cam trei aspecte evolutive: un aspect de 5-10 ani, un alt aspect sub 30 de ani şi un alt aspect de peste 30 de ani. Cei care sunt cu acest aspect de peste 30 de ani evident fac parte din categoria acelor persoane cu an de naştere înainte de 1989”, a arătat Streinu-Cercel.
Potrivit medicului, orice persoană ar trebui să îşi facă o evaluare generală a stării de sănătate odată la cinci ani dacă a avut un comportament cu posibil risc. “Orice persoană ar trebui să ştie că odată la cinci ani ar fi bine să îşi facă o evaluare şi cardiologică şi pulmonară şi digestivă şi să îşi facă o serie de teste, să se caute de HIV, hepatită B şi hepatită C, mai ales dacă persoana respectivă ştie că a fost expus unui posibil risc, adică are tatuaje, piercinguri sau nu a folosit prezervativul la contact sexual întâmplător. Dacă face acest control odată la cinci ani există şansa să descopere în faşă o astfel de infecţie şansele de vindecare sunt destul de ridicate, în unele cazuri s-au înregirstat chiar şi un succes de 100%”, a precizat medicul.
sursa:gandul.info