Dezvoltare durabilă, Economie — martie 14, 2014 at 13:21

Persoanele care nu au depus formularul 600 risca impozitarea cu 31,3%

by

CAS-ul va fi calculat din oficiu pentru cei care nu au depus Formularul 600, asa cum se precizeaza in cel mai nou proiect ANAF lansat spre dezbatere publica.

declaratia-600
Se va folosi astfel formularul 640, propus de ANAF pentru noua impozitare. De la 1 iulie 2012, contributiile la pensii se achita la unitatile Trezoreriei Statului si se declara veniturile prin depunerea Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600) de catre:

–    intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
–    membrii unei intreprinderi familiale;
–    persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
–    persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
–    persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Prin nou proiect intocmit pentru cei care nu au depus formularul 600 si pentru care CAS-ul se va stabili din oficiu, se propune aprobarea formularului 640 – Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice, cod 14.13.02.17, a Notificarii pentru nedepunerea Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, cod 14.13.07.12, precum si a Referatului privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata.

Pentru a stabili care sunt contribuabilii care nu au depus intre 1 iulie si 31 decembrie 2012 formularul 600,  nu vor fi inclusi in lista cei care au fost preluati din 1 iulie 2012 de la Casa Nationala de Pensii Publice.

Analizand  datele din Registrul contribuabililor si a informatiilor transmise de Registrul Comertului, ANAF va identifica acei contribuabili care nu au depus Formularul 600, dar va stabili si exceptiile de la retinerea contributiilor in baza calcului din oficiu (contribuabilii care nu au desfasurat activitate in anul de impunere si contribuabilii care au depus formularul 600).

Sunt exceptati de la aceasta lista si contribuabilii:

– care au obtinut venituri sub plafonul minim prevazut de lege, respectiv 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;

–    contribuabilii asigurati in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formularul 112), adica somerii, pensionarii, persoanele care beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului intre 2-3 ani sau cele care beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului cu handicap intre 3-7 ani;
–    care au obtinut venituri din pensii, conform schimbului de informatii realizat in baza Protocolului nr. 95345/29.08.2007 incheiat cu Casa Nationala de Pensii Publice, cu modificarile ulterioare;
–    persoanele care au exercitat profesia libera de avocat, potrivit informatiilor din declaratiile de inregistrare fiscala 070.

Ca urmare a acestei eliminari, Fiscul va intocmi Lista contribuabililor care nu au depus formularul 600.

Se va stabili din oficiu prin estimare baza lunara de calcul a CAS la nivelul minim prevazut in Codul fiscal. Potrivit proiectului, pentru stabilirea obligatiei lunare privind contributia de asigurari sociale, se va aplica o cota integrala de CAS de 31,3% la venitul stabilit in Referatul privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata.

Pentru plata acestor obligatii, daca proiectul va fi aprobat, se va folosi Formularul 640.

sursa:contabilul.manager.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page