Editoriale — martie 20, 2013 at 17:51

Pentru un pumn de arginţi ţi-ar vinde Dumnezeul

by

Nicicând superficialitatea şi ignoranţa  n-au fost atât de..gâdilate!!! Se ridică-n slăvi prea mult tot ce este easy.. totul e” mura-n gură” ,nu trebuie să ai imaginaţie ca atunci când citeşti o carte…se ridică-n slăvi o raţă gătită….nu mai are valoare să faci o casă…

Piruetele ideologice şi morale ale politicienilor…meschinăria şi mediocritatea definesc societatea contemporană .Apartenenţa la o haită sfidează valoarea adevărul şi umanitatea,instinctele sunt mai prezente decât rafinamentul pentru că sărăcia este mai prezentă decât munca.

Chiar şi atunci când eşti dispus să relativizezi toate valorile, dai valoare supremă gândirii umane care le concepe (aşa divergente şi nu arareori contradictorii) şi, implicit,  pui această ”gândire” mai presus de viaţă, libertate, demnitate, adevăr (valori specifice unei etici universaliste de tip iluminist) fără a fi măcar raţionalist.

Convingerile nu au întotdeauna un fond raţional. Pot fi şi moştenite sau adoptate fără a fi supuse unui examen critic prealabil.

Există şi concepţii aberante din care se desprind valori pe măsură!

În comunism nu puteai să vorbeşti mai nimic, acum poţi spune orice, dar degeaba, pentru că vocile nu mai contează, mesajele sunt toate dispersate în nori cenuşii de vată, în  vacarmul general…

14d2f7eebd2a15e9554cÎn ţara asta, şi asta nu de ieri, de azi,mă simt ca un copac căruia i-au fost tăiate ramurile, un copac ciuntit. Sunt doar un trunchi prin care curg seve care nu pot înfrunzi şi înflori.

România n-a fost niciodată o ţară civilizată, personajele lui Caragiale stau mărturie. Romanele lui Rebreanu şi ale lui Camil Petrescu (inclusiv piesele de teatru) o arată limpede. În perioada interbelică legionarismul *(cu toate excesele şi fanatismele lui) a apărut ca o reacţie alergică la o formă de corupţie pandemică. Din punct de vedere religios trăim, dintotdeauna, într-un ev mediu timpuriu. Din punct de vedere moral trăim în comuna primitivă.

Pentru o mărire de salariu ar semna orice, oricând. Pentru un pumn de arginţi ţi-ar vinde Dumnezeul, fără nici o strângere de inimă, ca nişte adevăraţi creştini.

Exemplul extrem de elocvent al lipsei de discernamant in care s-a afundat Romania ultimilor 23 de ani.

Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page