Contact — aprilie 29, 2013 at 18:49

Pentru detalii sau eventuale propuneri de colaborare

by

logo_argument

Email redacţie: redactia.argument@gmail.com

Nelu Bălaşa 

telefon: 0724 655 975

 

1 Comment

 1. Wavatar Pitt spune:

  gandul.info
  ARE/N-ARE TREABA AMBASADA S.U.A. ISI DA CU PAREREA… INTERESANT, TOTUSI

  Se pare ca are ceva treaba din moment ce a monitorizat activitatea procurorilor si a D.N.A, dupa cum reiese din COMUNICAT.
  Ambasada SUA a transmis un punct de vedere în urma sandalului inscat pe maginea revocării procurorului Lucian Papici şeful secţiei I a DNA. Ambasada SUA susţine că înlocuirea şefilor de secţie din DNA trebuie realizată în urma unor proceduri de consultare între procurorul şef al DNA, ministrul Justiţiei, CSM şi preşedenţie.

  Redăm mai jos COMUNICATUL integral al Ambasadei SUA:
  “În calitate de aliat NATO şi partener apropiat, Statele Unite impărtăşesc obiectivul guvernului României de asigurare a independenţei şi a profesionalismului sistemului de justiţie şi luptă împotriva corupţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o instituţie de o importanţă vitală în aceste eforturi.
  Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei. Îndemnăm toate părţile implicate: procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedinţia, să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect”
  Procurorul Lucian Papici, cel care a condus în ultimii şase ani secţia I a DNA, a finalizat dosarul lui Liviu Dragnea, după care a fost revocat din funcţie. Din 23 septembrie, Lucian Papici conducea secţia prin delegare. Această delegare a fost propusă de şeful DNA, Codruţa Kovesi, şi aprobată de procurorul general Tiberiu Niţu. După ce dosarul lui Dragnea a fost finalizat, procurorul general a considerat că delegarea lui Papici trebuie să înceteze. De asemenea, Niţu a dispus revocarea delegării de pe funcţia de adjunct a secţiei I a procuroarei Mariana Alexandru, cea care a anchetat dosarele lui Adrian Năstase.
  În acelaşi timp Ministrul Justiţiei a transmis la Consiliul Superior al Magistraturii că propunerile sale pentru funcţiia de şef al secţiei I a DNA şi adjunct sunt Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu. Ministrul Justiţiei a trimis cele două propuneri fără a se consulta cu procurorul şef al DNA. De altfel surse din Ministerul Justiţiei au declarat pentru gândul că anterior acestui episod conducerea DNA i-a indicat ministrului Robert Cazanciuc că potrivită să conducă secţia I a DNA este Mariana Alexandru iar Lucian Papici ar putea fi numit adjunct. Astfel existând şi o continuitate pe dosarele existente.

  Prima încercare de înlăturare a procurorului Lucian Papici:
  Înainte ca mandatul procurorului Lucian Papici să expire, conducerea DNA a transmis ministrului Justiţiei că o soluţie pentru secţia „Dosare grele” ar fi ca la CSM să fie propusă şefă Marian Alexandru, iar adjunct, Lucian Papici. Adică să se facă rocada între cei doi. Mariana Alexandru a fost până ieri adjuncta lui Lucian Papici.
  Surse din cadrul Ministerului Justiţiei au explicat pentru gândul că ministrul Cazanciuc nu ar fi agreat deocamdată această variantă. În schimb, ministrul ar fi dorit să îl propună pentru conducerea secţiei pe procurorul Gheorghe Bocşan. Această informaţie nu a fost însă confirmată oficial. Ministrul Justiţiei nu a răspuns solicitărilor gândul de a clarifica această situaţie. Procurorul Gheorghe Bocşan, contactat de gândul, nu a dorit să comenteze acest aspect.
  Gheorghe Bocşan a fost procurorul care a anchetat iniţial dosarul vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta a dus ancheta până la un punct. Dosarul a fost preluat de către procurorul şef, Lucian Papici. Surse judiciare au relatat pentru gândul că Gheorghe Bocşan ar fi dorit să închidă dosarul lui Liviu Dragnea, exact după ce USL a câştigat alegerile parlamentare. Ministrul Robert Cazanciuc nu a mai oficializat propunerea. Asta însă înainte ca procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi să solicite delgarea până în decembrie a lui Lucian Papici.

  Episodul 2: Eliminarea procurorilor Papici şi Alexandru
  Miercuri, 3 octombrie, opinia publică a aflat că dosarul Dragnea a fost finalizat. Asta, în termeni procedurali, înseamnă că procurorul de caz, adică Lucian Papici, a scris rechizitoriul, l-a semnat şi l-a transmis mai departe către procurorul ierarhic, adică şeful DNA, Codruţa Kovesi. Potrivit proceduri, atuncii când un procuror face un dosar, după ce îl termină, rechizitoriul dosarul trebuie să fie contrasemnat şi verificat de procurorul ierarhic. Acestă informaţie a ajuns la jurnalişti şi a fost publicată în jurul orelor 16.
  Tot miercuri la ora 17, adică la mai puţin de o oră, procurorul general, Tiberiu Niţu informează DNA că i-a revocat pe Lucian Papici şi Mariana Alexandru. Niţu a dispus ca pe funcţiile celor doi să fie delegaţi Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu. Niţu a decis înlăturarea lui Papici de la şefia secţiei I fără să o consulte le Codruţa Kovesi. Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie prevede că delegările în cadrul DNA sunt propuse de şeful instituţiei şi aprobate de procurorul general.

  Ponta l-a pus sub acuzare pe Papici pentru “băsism”

  Explicaţia premierul Victor Ponta prentru eliminarea lui Lucian Papici de la şefia secţiei “Dosare grele” de la DNA a fost aceea că acesta este “băsist”.
  “Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el… Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, a spus Ponta la România TV.

  Acuzaţia lui Ponta demontată de Comisia Europeană

  În toate rapoartele Comisiei Europene, DNA a fost lăudată. Niciunul dintre rapoartele comisiei nu reţine că DNA a făcut dosare la comandă politică. Mai mult CE a constat că DNA a investigat politicieni din toate partidele importante. “DNA a continuat să cerceteze şi să aducă în faţa instanţei cu succes dosare de corupţie. Numărul condamnărilor definitive pronunţate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, în comparaţie cu anul precedent. Acestea au vizat politicieni din toate partidele importante”, se arată în raportul pe justiţie al CE

  Explicaţia lui Tiberiu Niţu, contrazisă de proceduri

  Procurorul general a explicat într-un comunicat public că l-a revocat pe Lucian Papici şi Mariana Alexandru pentru că Ministrul Justiţiei a trimis la CSM alte două nume de procurori care să fie numiţi pe funcţii. Adică Robert Cazanciuc a propus ca, pentru viitorii trei ani, şecţia I a DNA să fie condusă de procuroarea Iuliana Bendeac şi, ca adjunct, Viorel Cerbu. Prin urmare, Niţu susţine că Alexandru şi Papici au fost revocaţi pentru a face loc celorlaţi doi, Cerbu şi Bendeac, care ar putea să fie numiţi după selecţia de la CSM.

  Acestă expicaţia nu se susţine, deoarece regulamentul DNA prevde clar că şefii de secţie sunt delegaţi numai la propunerea procurorului şef al DNA. Or, în cazul de faţă, Kovesi nu a făcut o asemenea propunere. De altfel, nu există un argument juridic pentru care delegarea lui Pappici şi Alexandru să fie revocată. Propunerile MJ mai trebuie să fie avizate de CSM şi apoi de preşedintele Traian Băsescu. Delegarea lui Lucian Papici putea să fie menţinută fără probleme până în momentul în care ceilalţi doi procurori erau numiţi oficial prin decret prezidenţial.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.