De pe la noi, Editoriale — octombrie 29, 2016 at 05:15

”Pentru ce avem nevoie de clase inteligente când noi încă avem WC-urile în curte?”

by

software-and-it-solutions1Încă un unghi de abordare care mă calcă pe nervi. Da, suntem o țară cu multe probleme, dar logica asta e plină de defecte. Dar voi de ce v-ați cumpărat smartphone-uri când părinții voștri încă folosesc telefoane fixe? Vi se pare o întrebare fără sens? Păi nu e aceeași logică pe care o aplicați și voi?

Hai să o luăm altfel, să o ducem la scară globală. De ce se lucrează la mașini fără șofer dacă în Africa se moare de sete? Aș putea juca jocul ăsta toată ziua. Dacă omenirea ar fi funcționat pe principiul acesta, ne-am fi blocat, probabil, înainte de Renaștere. E important ca noile tehnologii să fie implementate chiar și în zonele în care nu au ajuns încă cele mai vechi. Asta produce locuri noi de muncă, creează noi posibilități financiare și deschide noi orizonturi din toate punctele de vedere. Asta nu înseamnă că investițiile nu se pot face în paralel, dar nici nu înseamnă că banii pentru proiectul X pot fi dați automat către problema Y și putem să ne gândim la viitor mai târziu.

Viitorul se întâmplă acum și dacă nu ne mișcăm către el, riscăm să rămânem blocați veșnic în trecut și nici măcar ”grânarul Europei” nu funcționează fără utilaje specializate, căci sapa se rupe, iar mâna țăranului obosește.

Revin la problema claselor inteligente. Câteva companii, susținute de statul român, au vrut să aducă tablete și suporturi digitale de curs în clasele din România. Hop și presa care a început să arate că școlile de la sate încă au WC-urile în curte, arătând cu degetul către autoritățile care au îndrăznit să ofere, câtorva norocoși, ocazia să învețe ca în Occidentul la care râvnim cu toții? Când rata de analfabetism digital în România este cea mai mare din toată Uniunea Europeană, de ce să nu le permiți unor tineri să fie pregătiți pentru joburile care se caută acum (nu în viitor, ci acum)? Ar fi mai bine, oare, pentru toți tinerii din România, dacă ar învățat în continuare aceleași materii învechite din aceleași manuale prăfuite, dar cu avantajul de a folosi grupuri sanitare normale?

Scriu acest text cu mâhnire, din postura omului care vrea să vadă un viitor mai bun pentru țara lui, din postura cetățeanului care nu vrea să plece din țara lui. Nu vreau să plec din România, nu a fost niciodată un plan personal, dar vreau ca România să se schimbe.

Vreau ca Bucureștiul să fie un oraș inteligent, cum sunt deja atât de multe în lumea asta. Vreau să mă plimb pe stradă noaptea și să nu îmi fie frică, pentru că știu că o cameră video îmi monitorizează mișcarea și vede dacă cineva vrea să mă atace. Vreau să mă uit la telefon și să știu dacă am loc în parcarea din spatele blocului sau dacă trebuie să caut în față. Vreau ca telefonul meu să comunice cu telefoanele celorlalți și toate să comunice cu un senzor (controlat de stat) care să ajute la mai buna gestionare a traficului. Vreau, totuși, ca românii să rămână vigilenți și să îi tragă la răspundere pe cei care îi fură. Vreau să penalizăm în continuarea statul când plătește milioane de euro pentru niște coșuri de gunoi, dar vreau să fim conștienți de faptul că nu tot ce e nou e țeapă și că tehnologia face mai mult bine decât rău.

Mai mult decât orice, vreau să înțelegem mai bine tehnologia și vreau să discutăm despre ea, să rămânem deschiși în fața progresului.

Octavian Palade, playtech.ro

există deja furnizori pentru soluții si servicii: de exemplu  http://www.scientechworld.com/smart-campus

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page