Mâncare şi Băutură — decembrie 17, 2018 at 23:07

PELIN DE URLAȚI

by

Vin magic. O să-mi spuneți că tot vinul este magic, da, o să accept, dar pelinul este printre cele mai magice cu putință. Vin farmazonic. Pentru că este întrebuințat la vrăji. De dragoste.

Vin vrăjit. Și vrăjitoresc. Cum n-ați mai băut. E vorba de pelinul de la Urlați. Este vinul fanion al producătorului Adrian Rădulescu. Și, deopotrivă, al fiilor săi, dintre care Gabriel Rădulescu se îngrijește de cramă.

  • UN VIN DIN ȘAPTE PLANTE, LA VREME DE NOAPTE & MISTER

E un vin care se face din șapte plante, iar șapte e o cifră magică. Cifra Pământului, a planetei noastre. Și este un vin de dragoste, pentru că este adânc și temeinic folosit în dragoste. Să dezghețe limbile. Să ferece potențele în poziția înalt. Viri.

Un vin de descântură și de descântec. Și, firește, și de cântec. Ne încântă, prin vintre, ne cântă. Ne răscolește viscerele într-o noapte de amor și amoc.

  • PELIN, PELINEL, PELIȘOR

Pelin, pelinel, pelișor: iată numai trei plante care se întrebuințează la miracolul vinului pelin, asta v-am spus-o doar ca să vă aprind curiozitatea.

Se culeg numai în mai/și numai pe lună plină, ca să aibă putere descântecul și magia.

Din plante se face un fel de decoct savant, un macerat secret, care să dea acea amertume pe care francezii o prețuiesc atât de mult.

  • DAR ȘI INCANTIO, ȘI TREI PEȘTI…NU UITAȚI!:)

Și nu numai VINUL PELIN, ci și/sau mai ales TREI PEȘTI și INCANTATIO, ambele fiind niște culmi ai cramei de la Dealu Mare-Urlați.

Și îmi vine să-l cred pe cuvânt pe Adrian Rădulescu, atunci când spune că s-ar putea să aibă 1.5% din piața de vin, mai ales gândindu-mă la pelin, încă o dată, pe care îl interpretează ca pe o partitură de mare virtuozitate. Pelin alb. Pelin roșu. Pelin roze. Pelin FRIZANTE. Pelin plin de spuma zilelor. De acidulația unei tensiuni aproape erotice. Care ne condimentează zilele și serile, inclusiv de Crăciun. De Crăciun, pelinul e, parcă – totuși – cel mai bun…:)

Mihail Gălățanu/Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page