Cultură şi Educaţie, Educaţie — noiembrie 12, 2018 at 21:58

Pe urmele stramosilor…sau o lectie de istorie

by

Povestile incep de la gradinita…

Copiii grupei mari,,Prichindeii,,de la Gradinita cu Program Prelungit,, Tara Copilariei, Calarasi indrumati de profesor Anghel Ionela si Dinca Georgeta au plecat pe urmele stramosilor de la o intrebare adresata de un prescolar:,,Ce inseamnă Centenar?”

Ca sa le explicam  mai bine acest aspect am pornit de la baza formarii poporului roman, pe urmele stramosilor, dacii si romanii.

Pe intelesul lor, ca o poveste, am plecat intr-o calatorie “Pe urmele stamosilor nostrii”la o actiune metodica  a Centecarului , sustinută la nivel judetean cu tema ,,Educatia copilului în spiritul valorilor nationale.

Am inceput in clasa prin a citi  scurte povestiri istorice, dupa care am mers si am vizitat  muzeul de istorie judetean, pentru a cunoste aspectele din viata dacilor si a romanilor (indeletniciri, mod de viata, unelte, imbracaminte).

În parcul central am vazut statuia lui Decebal si  a lui Traian.Calatoria s-a concretizat printr-o vizita la Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani , Muzeul Arheologic  Adamclisi și  Cetatea Tropaeum Traiani

Prichindeii nostri au fost costumati in daci si romani. Copii au fost impresionati de măreția mausoleului, de vestigiile istorice.

Biserica a fost si va ramane intotdeauna o piatra de temelie a poporului roman, de aceea am  mers cu “dacii si romanii” nostri, la biserica in zi de sarbatoare, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.

Calatoria prichindeilor “Pe urmele stramosilor nostri” poposeste si la Scoala Gimnazială “Nicolae Titulescu” unde in cadrul parteneriatului “Pas cu pas spre viata de scolar” am desfasurat o actiune, o adevarata lectie de istorie.

Scolarii claselor a II-a E si a III-a E, indrumati de doamnele invatatoare Alexandra Nicoiu si Floriana Grozavu ne-au prezentat o pagina din trecutul nostru istoric, ajutati de costume specifice dacilor si romanilor, obiecte traditionale, steaguri specifice.

In finalul actiunii, Prichindeii au simulat uniunea dintre cele doua popoare, iar impreuna  au cantat cantecul “Tara noastra” ,au servit lipie cu miere, mancarea traditionala a dacilor.

Obligatia morala a cadrelor didactice este aceea de a forma generatiile de copii in spiritul cunosterii si respectarii valorilor poporului roman.

Călătoria va continua……

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page