Politica, Politica locala — ianuarie 17, 2014 at 15:12

Pe scurt: Principalele declarații ale primarului Daniel Ştefan Drăgulin

by

Se ştie că primarii, ca reprezentanţi ai puterii locale, asigură o legatură directă între comunitaţi şi pot contribui efectiv la rezolvarea problemelor publice. În mod tradiţional, rolul primarului a fost, voluntar sau involuntar, limitat la cel de administrare a bugetelor locale şi de luare a unor decizii politice izolate, care nu ţin neapărat seama de priorităţile centrale ale oamenilor. Destul de des, primarii nu au o viziune strategica asupra oraşelor şi iau mai puţin în considerare aspiraţiile cetăţenilor respectivi.

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

Se pare că totuşi, astăzi, rolul primarilor este în schimbare. Sunt încă multe obstacole care frânează de multe ori la modul cel mai propriu implementarea totală a iniţiativei lor. Printre aceste obstacole aş enumera ca principal cap de afiş centralizarea excesivă care determină lipsa de autonomie administrativă, tehnică şi financiară la nivel local, rezistenţa la schimbare, birocraţia, corupţia şi lipsa de dialog.

Totuşi, în ciuda acestor dificultati si disfunctionalitati, mă bucur  că administraţia primăriei Călăraşi a început să îşi schimbe optica şi că face posibilă schiţarea noului profil al unui primar din secolului XXI. În esenţă rolul primarului este unul de catalizator. Ca administrator, primarul poate delega sarcini, competenţe şi responsabilităţi pentru a  realiza obiectivele fundamentale privind strategia oraşului.

Este îmbucurător faptul că şi Primăria Călăraşi este în rândul administraţiilor care interacţionează cu cetăţenii pe internet.  Despre un primar sau despre activităţile unei administraţii se pot spune multe… şi nu întotdeauna de bine, clar! Cel puţin acesta este rolul presei, să fie atentă şi să evidenţieze orice greşeală sau neglijenţă privind activitatea administraţiei publice şi gestionarea banului public. Dar, totodată presa este şi trebuie să fie capabilă să recunoască, să evidenţieze şi aspectele pozitive obţinute de reprezentaţii aleşi. De aceea, în cele ce urmează vă prezentăm o sinteză privind activitatea primăriei Călăraşi şi implicit a reprezentantului ales primar, Daniel Ştefan Drăgulin.

1.Este pentru prima dată când Municipiul Călăraşi reuşeşte să adune prin taxe şi impozite valori care se ridică la 105,48%. Le mulţumesc călărăşenilor pentru modul în care s-au implicat, această realizare îmi permite să măresc bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul acesta. Am remarcat că la evenimentele organizate cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, inlcusiv la Bobotează, s-a respectat curăţenia în spaţial public. Vă mulțumesc pentru asta!

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

2.Avem veşti bune în ceea ce priveşte proiectul podului care va lega Călărași de Silistra. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vrea să achiziţioneze servicii de expertiză tehnică – elaborare şi implementare – pentru construcţia podului. Ministerul a postat deja un anunț pe site-ul e-licitaţie.ro. ( puteți consulta macheta nr. 2).

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

3. De-a lungul anului 2013, reparaţiile şi investiţiile realizate în Municipiul Călăraşi s-au ridicat la o valoare de aproximativ 16,5 milioane RON. Preconizez că în acest an vom realiza investiţii a căror valoare se va ridica la o sumă de peste 25 milioane RON.

4.Urmărim demararea unui proiect de anvergură destinat reabilitării blocurilor. Lucrăm la studiul de fezabilitate. Valoarea proiectului se ridică la 17 milioane de euro. Vrem să modernizăm drumurile unde am făcut canalizare: cele 9 străzi din cartierul Ceremag. De asemenea, vom depune toate eforturile să asfaltăm I.L. Caragiale. Avem în plan să cumpărăm gradena pentru scena din Parcul Dumbrava, să turnăm asfalt pe aleile parcurilor Dumbrava şi Central, să facem intrarea din parc la Sala Sporturilor. Avem în obiectiv și să modernizăm Piaţă Orizont. S-a lucrat în zona de comerţ flori, după aceea vom extinde piaţa în aer liber. Trecem la turnat asfalt, modernizat în zona treptelor cu gradene, după care vom veni cu trotuare stânga-dreapta pe strada Bucureşti.

5. Am în vedere un credit furnizor sau un împrumut. Încercăm să decongestionăm municipiul Călăraşi prin parcări, prin amenajarea zonelor interioare dintre blocuri.

6.La sfârşitul anului trecut, am fost vizitat de un ONG din Olanda şi unul din Marea Britanie, vizita acestora axându-se pe tema implicării noastre în gestionarea problemei câinilor fără stăpân. Nu doresc să fiu subiectiv, dar ulterior acestor vizite, am primit aprecieri pentru cum tratăm această problema la Călăraşi, unul din ONG-uri exprimând aceste aprecieri public, printr-o postare pe internet. În perioada 6 – 10 ianuarie 2014, s-a reuşit capturarea a 30 de câini, la ora actuală avem în adăpost 678 de câini.

7.Voi propune consilierilor locali ca Centrul de zi să treacă în subordinea Primăriei Călăraşi, pentru a putea fi finanţat din bugetul local. Se vor face eforturi ca Centrul să beneficieze de un mijloc de transport adecvat, care să poată prelua copiii cu probleme de la domiciliu.

8.Pentru suplimentarea siguranţei cetăţenilor, vom discuta implementarea unui program de supraveghere video în zonele în care indicele de infracţionalitate este crescut. Voi discuta în cadrul Consiliului Local să venim în faţa cetăţenilor cu o propunere care să suplimenteze gradul de siguranţă: la intrarea în scara fiecărui bloc, să se instaleze o camera de luat vederi. Propunerea nu este obligatorie, doar cei care vor dori îşi vor instala. Camera va fi cumpărată de cetăţeni, Primăria asigurând racordarea ei la sistemul de supraveghere al poliţiei comunitare. Chiar dacă datorită multitudinii de camere va fi greu în unele situaţii de monitorizat situaţia în timp real, imaginile vor sta stocate o perioada de timp, acest lucru ducând la identificarea sau oferirea de indicii suplimentare pentru poliţie în caz de violențe, spargeri, sau alte evenimente nedorite.

9.Ieri, 14 Ianuarie, am primit vizita unei delegaţii compuse din Preşedintele, Vice-Preşedintele şi Secretarul Federaţiei Române de Box. Aceştia au înaintat o propunere prin care şi-au exprimat dorinţa de a organiza Campionatul European de Box pentru Juniori din luna septembrie la Călăraşi. Acest lucru necesită un efort şi din partea autorităţilor din Călăraşi. Vom analiza atent propunerea delegaţiei, vom primi cifre exacte de la aceştia şi vom lua o hotărâre, cântărind atent decizia, pentru că bugetul nostru este unul care trebuie gestionat cu luciditate.

10.Vreau să vă informez că, odată cu semnarea contractului de finanţare, la data de 22 octombrie 2013, a început implementarea proiectului cu titlul „Reabilitarea termică a blocurilor A9, A20, A21 şi A23 din municipiul Călăraşi”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul Major de Intervenţie 1.2 – Sprijinirea investiţiilor în eficientă energetică a blocurilor de locuinţe”.

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

Proiectul se va implementa pe o perioadă de 15 luni, având ca obiectiv reabilitarea termică a 127 de apartamente situate în cele 4 blocuri de locuinţe.

Al doilea şi al treilea proiect de reabilitare termică vizează blocurile: K 17, L 51 , N 34 şi respectiv blocurile M 1 şi L 1, având un total de 232 de apartamente.

La acest moment, documentaţia tehnică este realizată, au fost obţinute avize de specialitate, fiind în curs de derulare procedura de obţinere a avizului emis de Inspectoratul de Stat în Construcţii. În perioada imediat următoare vor fi adoptate hotărâri ale Consiliului Local şi ale Asociaţiilor de Proprietari care constituie documente însoţitoare ale cererilor de finanţare.

Depunerea spre evaluare a celor două propuneri de proiecte este preconizată pentru finalul lunii februarie a acestui an.

11.În cadrul Programului Operaţional de Pescuit se finanțează în continuare proiecte conforme cerinţelor acestuia. Primăria Municipiului Călăraşi pregăteşte depunerea etapizată a mai multor cereri de finanţare, în prima faza vizându-se proiectele referitoare la bazinul neutilizat situat în Grădina Zoologică, loc amenajat în scopul agrementului cât şi în scop didactic, zona fiind deosebit de frumoasă şi redată, astfel, locuitorilor municipiului. Cele 3 insule, legate atât între ele cât şi de mal, cu podeţe, vor fi locuri pentru plimbare în aer liber; în acelaşi areal se vor amenaja locuri pentru studiul ecosistemului creat, vor fi reabilitate căile de acces din interiorul şi către zona vizată.

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

foto:https://www.facebook.com/dandragulin.ro

De asemenea, zona de agrement din Parcul Dumbrava va constitui obiectul unui alt proiect prin care se vor reamenaja bazinul existent, locul de joacă pentru copii, căile de acces la zona respectivă (alei, podeţ, etc.), parcarea existentă.

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page