Dezvoltare durabilă, Economie — aprilie 19, 2013 at 09:55

Pe cine finantam prioritar?

by

UN OM PRODUCE ROSII, IAR ALTUL GENEREAZA IDEI
Pe cine finantam prioritar? 

abraham-maslow-piramida-nevoilor-umaneLansand aceasta dezbatere care poate fi in mod cert o provocare de natura mai mult sau mai putin filozofica, ne ducem catre un concept istoric: diviziunea si eficienta muncii, sau altfel spus, de ce avem mai mare nevoie in societatea contemporana? – de rosii sau de idei?

Ford a intrat  în istorie pentru revoluţionara sa linie de producţie care a adus după sine conceptul de diviziune a muncii şi pe cel de specializare. Fiecare angajat ştia să îşi facă bucata de treabă în timpul şi la calitatea impuse însă, în timp, aceea a devenit singura bucată pe care ştia să o facă.

O dată cu revoluţia informatică mulţi oameni s-au trezit nevoiţi să se respecializeze ca urmare a desfiinţării multor posturi. De asemenea, odată daţi afară de la un loc de muncă şansele de a găsi în altă parte acelaşi post pe care erau specializaţi era foarte redus.

În zilele noastre specializarea, deşi considerată la un nivel mai înalt, se referă la acelaşi lucru: aprofundarea unui domeniu sau, mai degrabă, a unei bucăţele cât mai mici dintr-un domeniu. În contextul economiei bazate pe cunoştinţe, schimbarea a căpătat o dimensiune permanentă, pentru că în fiecare zi apar lucruri noi, tehnologii noi, idei noi cu care trebuie să ţinem pasul. Schimbările au loc într-un ritm mult mai rapid şi din ce în ce mai rapid.

Consider că acum diviziunea muncii este un concept ce ar trebui înlocuit cu cel de “om complet”.  În zilele noastre nu e de ajuns să ştii foarte bine bucata ta de domeniu ci este important să le cunoşti şi pe celelalte. Şi nu vorbesc doar de o cultură generală ci şi de una practică. Iar cel mai important atribut al omului complet este de a fi informat. Că eşti marketer, inginer, doctor sau frizer ar trebui să ştii să trimiţi un mail, să foloseşti google, să fii la curent cu evenimente ce au loc în jurul tău, în primul rând în propriul domeniu şi, în al doilea rând, în altele.

Nu spun că ar trebui să ştim toţi de toate, că ar trebui să învăţăm toţi fizică cuantică, anatomia creierului sau principiile psihologiei marxiste, dar ar trebui să ştim de unde le putem afla.

Creativitatea este poate cel mai important atu pe care îl avem, indiferent de domeniu, pentru că ea conduce la inovaţie, rezolvare de probleme, evoluţie şi adaptare la schimbare, ori creativitatea se bazează în cea mai mare parte pe îmbinări neobişnuite de lucruri cunoscute. Cum poţi să îmbini ceva dacă nu ai ce?

Un om valoros este acela care ştie să se descurce, să se schimbe, să se adapteze. Şi deşi pare un lucru simplu el nu se întâmplă în realitate. Şi dau peste o mulţime de oameni care nu ştiu de o mulţime de lucruri şi trăiesc închişi într-o naivitate absolută, înconjuraţi de întrebări la care nu încearcă să afle răspunsuri, plângându-se apoi de felurite lucruri a căror rezolvare stă doar în propriile mâini, pe care nu le-au cercetat.

Bronislav Malinowski considera ca orice organizare sociala trebuie sa asigure satisfacerea a doua grupuri mai de nevoi: nevoi de baza – hrana (rosii), reproducere, confort corporal, securitate, sanatate – si nevoi derivate –  productie, organizarea activitatilor colective, elaborarea si asigurarea respectarii regulilor de actiune, transmiterea zestrei culturare (idei).

piramidaAbraham Maslow in celebra sa piramida clasifica necesitatile fiintei umane. El distinge cinci mari categorii de necesitati: subzistenta (rosii), securitate, dragoste si aparteneta, statut social si stima  si in fine, autoactualizare (idei).

Analiza poate sa devieze in orice directive: – oamenii se hranesc cu rosii, sau cu idei.

Extinctia ne ajunge pe toti indiferent cu ce ne-am hranit o viata.

Ghedzira Nicolae
expert dezvoltare rurala
GAL Valea Mostistei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page