Evenimente, Ultimile Știri — iulie 11, 2014 at 10:26

Pe 11 iulie sărbătorim cu mic şi mare: Ziua Mondială a Ciocolatei

by

Încă din cele mai vechi timpuri, ciocolata este un desert îndrăgit, pe placul tuturor indiferent de vârstă, iar astăzi 11 iulie, lumea o sărbătorește!…azi, cei care adoră ciocolata se bucură de libertate absolută în întrebuinţarea acestui produs divin, pe gustul tuturor. Neagră, albă, amăruie, aerată, cu unt de cacao, alune ori alte ingrediente care îi dau un gust inconfundabil, ea rămâne un desert minunat ori un „prieten” de nădejde atunci când suntem stresați. În afara gustului unic și a aromelor delicate care o compun, nu trebuie uitat că ciocolata te face mai subțire, (chiar dacă, de cele mai multe ori, femeile nu o consideră potrivită pentru silueta lor), te face fericit, mai deștept, mai energetic, cu alte cuvinte, te ajută să trăiești mai mult!

ciocolataZiua Mondială a Ciocolatei a fost inventata în 1995 de către francezi. Dar, istoria ciocolatei începe cu 2000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Cristofor Columb, descoperitorul Americii, a fost primul explorator care s-a bucurat de beneficiile acestor boabe, dar, aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat iniţial de prea multă atenţie, deoarece nu se ştia la ce folosesc.

Apoi, conchistadorul Hernando Cortez a servit o băutură preparată din boabe de cacao, de azteci. Adăugând trestie de zahăr, vanilie şi scorţişoară, gustul a fost îmbunătãţit considerabil. În urma acestui episod, fascinaţia pentru cacao şi pentru ciocolată a crescut exponenţial.

Ajunsă pentru prima dată în Europa în secolul al XVI- lea, gustul s-a îmbunătățit de la zi la zi, iar pe măsură ce a devenit cunoscută oamenilor de pe continent, ciocolata a început să fie considerată drept un aliment de lux pe care și-l puteau permite doar cei înstăriți. Cei care s-au bucurat pentru prima dată de existența unei ciocolaterii au fost londonezii secolului al XVII- lea.

ciocolata1Principalele  tipuri de ciocolată sunt:

  • albă – nu conţine cacao pudră sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiată de alb
  • neagră – ciocolata neagră numita şi ciocolata amăruie este un amestec de cacao şi unt de cacao cu zahăr
  • cu lapte – prima ciocolată cu lapte a fost lansata de elvetianul Daniel Peter in 1875

Elementele care intră în  conţinutul ciocolatei contribuie la regenerarea psihologică si relaxează organismul.

De fapt cercetările ştiinţifice au arătat faptul că oamenii care consumă ciocolată au mai puţin ţesut adipos decât cei care nu mănâncă. De asemenea, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră… deci, este un bun aliment în diete, pentru că accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune şi diabet, consumul de ciocolata produce o creştere intensă a activităţii cerebrale şi a bătăilor inimii, conţine vitaminele A, B1, C, D şi E şi o e sursă de calciu, magneziu şi potasiu, iar alergiile la ciocolată sunt foarte rare.

ciocolata2Concluzia… Ciocolata îngraşă? NU!!! E doar o legendă. Ciocolata este senzaţională în curele de slăbire! Aşadar, vă dorim să aveţi o zi cu multă ciocolată… măcar astăzi!  

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page