Politica, Politici europene — ianuarie 15, 2014 at 20:33

Parlamentul European votează astăzi Regulamentul Programului „Hercule III”, unde raportor este Monica Macovei

by

UPDATE: Regulamentul Programului „Hercule III” a fost adoptat de Parlamentul European cu 644 de voturi pentru, 14 impotrivă și 12 abțineri.

monica macovei

Programul „Hercule III” va finanța cumpărarea de echipamente și acțiuni concrete de combatere a contrabandei cu țigări și cu alte măfuri și a contrafacerii.

Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul Programului „Hercule III”, a explicat în plen destinația fondurilor:

  • cumpărarea de echipamente de scanare pentru identificarea mărfurilor de contrabandă în camioane,
  • achiziționarea de sisteme automate de recunoaștere a codurilor de pe containere și a plăcuțelor de înmatriculare,
  • cumpărarea de echipamente de supraveghere electronică (camere video, echipamente de ascultare, computere),
  • cumpărarea de echipamente pentru comunicații criptate,
  • cumpărarea de echipamente și dispozitive pentru detectarea mărfurilor de contrabandă și contrafăcute pe baza caracteristicilor de miros ale acestora.

“Numai în 2011, statele membre ale Uniunii au pierdut venituri fiscale de peste 11 miliarde de euro din cauza contrabandei cu țigări. Acești bani au mers în buzunarele celor care controlează crima organizată”, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei a declarat că, între 2007 și 2013, România a primit aproximativ 3,5 milioane de euro prin bugetul „Hercule II. „În 2013, 9 proiecte din România au primit finanțare prin „Hercule II”pentru: (1)cumpărarea de sisteme de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare, necesare Poliției pentru depistarea și urmărirea vehiculelor suspectate a fi implicate în activități ilegale, (2)dresarea și transportul câinilor de serviciu, (3)achiziționarea de echipamente pentru detectarea documentelor false sau falsificate,(4)cumpărarea de echipamente de localizare și urmărire”, a explicat Monica Macovei.

Programul “Hercule III”, care înlocuiește din acest an “Hercule II”, va funcționa în cadrul financiar multianual 2014-2020. Cu un buget de peste 104 milioane de euro, Comisia Europeană va cofinanța prin „Hercule III”, cu sume de până la 80 %, proiectele eligibile depuse de statele membre. Pentru statele care se confruntă cu riscuri mai mari în ceea ce privește contrabanda și contrafacerea, rata de cofinanțare va fi de maximum 90 %. Conform Analizei Anuale a Riscului FRONTEX 2013, nivelul de contrabandă cu țigări și contrafacere este mai mare în statele membre care au o frontieră terestră sau maritimă cu Ucraina, Federația Rusă și Belarus.

„Metodele de contrabandă evoluează rapid și apar noi moduri de operare, cum ar fi utilizarea avioanelor cargo și construirea tunelurilor de contrabandă. În 2012, echipajul unui avion cargo rusesc a introdus prin contrabandă aproximativ 4 milioane de țigări în Finlanda, prin zborurile lor săptămânale către această țară. În iulie 2012, autoritățile slovace au descoperit un tunel de contrabandă de 700 de metri, construit din Uzhgorod în Ucraina până pe teritoriul slovac”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei a introdus în acest Regulament indicatori clari și măsurabili de performanță, cum ar fi numărul țigărilor de contrabandă confiscate într-o perioadă determinată de timp, pentru a evalua eficiența folosirii banilor.

Strasbourg, 15 ianuarie 2014, Cabinet Monica Macovei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page