Politica, Politici europene — ianuarie 16, 2014 at 12:51

Parlamentul European discută dreptul cetăţenilor europeni la liberă circulaţie

by

Europarlamentarii din Comisia şi Consiliul European au dezbătut ieri dreptul fundamental de liberă circulaţie în ţările comunitare. Votul va avea loc mâine. Ultimele restricţii ale accesului pe piaţa muncii a ţărilor membre UE, reglementare ce îi viza pe români şi bulgari, au expirat începând cu prima zi a anului 2014.

parlament european

Principalele declaraţii de la dezbaterea europarlamentarilor.

Viviane Reding
„Libertatea de circulaţie este un drept european care nu poate fi pus sub îndoială“.
„Există beneficii economice demonstrate ale migraţiei forţei de muncă. Se preconizează o creştere de 1% a economiei UE în urma ridicării restricţiilor privind dreptul la muncă pentru România şi Bulgaria. În altă ordine de idei, rata de angajare a muncitorilor mobili este mai mare – 68%- decât în cazul muncitorilor imobili“
„Cei care nu lucrează reprezintă un procent foarte mic, deci nu putem vorbim de o problemă generală“
„Am cules informaţii, date, de la statele care au acuzat abuzuri asupra sistemelor de beneficii sociale şi Comisia a considerat că nu sunt suficiente probe pentru modificări legislative“
„Reglementările actuale conţin suficiente prevederi pentru a împiedica abuzurile sistemului de beneficii sociale. CE a propus un plan de acţiune în cinci paşi pentru a ajuta statele membre să gestioneze ridicarea restricţilor de pe piaţa muncii“

Hanes Swoboda
Avem zeci de milioane de şomeri în UE, asta este problema noastră adevărată.Libera circulaţie este un drept, un pilon al Uniunii Europene.
Doar 2.7% dintre cetăţenii europeni locuiesc în alt stat decât cel din care provin.
Statele UE trebuie să lupte împotriva abuzurilor şi mi se pare ridicol că premierul Cameron refuză să publice cifrele oficiale înaintea alegerilor, vorbind doar pe baza unor speculaţii nefondate.

Laszlo Andor
Niciun stat membru nu a oferit niciun fel de probe reale referitoare la un abuz sistematic al sistemelor lor sociale, ci numai un număr de exemple infim.

Jean-Marian Marinescu, PPE
Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie trebuie să înceteze. Guvernele naţionale trebuie să se preocupe mai mult cu realizarea unor locuri de muncă şi mai puţin cu discuţii populiste, nefondate. Toată această dezbatere este alimentată de populişti, dar cetăţenii europeni au aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii.

Nadja HIRSCH, europarlamentar german ALDE
În ultimele săptămâni, românii şi bulgarii au fost pur şi simplu discriminaţi din cauza afirmaţiilor populiste ale formaţiunii CSU din Bavaria. Noi vrem să vină cetăţeni români sau bulgari să lucreze, să ocupe locurile de muncă vacante.
Unde sunt colegii de la CDU/CSU acum?

Renate Weber
Aş vrea să fie ultima oară când vorbim în Parlamentul European despre dreptul la libera circulaţie, care este un drept indiscutabil al UE.
Vreau ca politicienii europeni să se comporte responsabil şi să nu mai alimenteze discuţiile populiste.
Studiile oficiale prezintă numeroasele beneficii ale liberei circulaţii a forţei de muncă.

Marine le Pen
Trebuie restabilită suveranitatea naţională şi trebuie ca dreptul la liberă circulaţie să fie pus sub semnul întrebării.

Majoritatea eurodeputaţilor au denunţat discursurile iresponsabile cu tentă populistă atât din Marea Britanie cât şi din Franţa, Germania sau Olanda, precizând lipsa dovezilor şi a datelor oficiale care să susţină acuzaţiile de abuzuri ale sistemelor sociale şi dezavantajele economice ale libertăţii forţei de muncă.

Sursa: adevarul.es

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page