Tehnologii — iunie 16, 2017 at 19:51

Parcare inteligentă pentru biciclete-cum arată?

by

Capital_Bikeshare_station_outside_Eastern_Market_Metro-e1409350852180motto:   bicicletele mijloc de transport în comun la  Călărași? Călăraşi sistem de bike sharing? Da!  poate fi eficient dacă este  dublat și de o infrastructură pentru biciclete  care să susțină siguranța deplasării cu ajutorul acestui mijloc de transport.

(FOTO și VIDEO) Cum arată o parcare inteligentă pentru biciclete

 

 

 

 

 

 

 

 

Japonezii au inventat parcarea inteligentă pentru biciclete. 

Este vorba de sistemul de parcare subterană pentru bicicletele din Tokyo, care arată mai grabă ca un mecanism complex de film science-fiction.

Astfel, parcarea este una automată, în care bicicleta este preluată de un lift special care o transportă până în subteran.

article-0-1B32DDDF000005DC-332_634x737

Partea exterioară a parcării este doar de câţiva metri lățime, dar, în subteran, complexul în formă de cilindru are mai mult de 8 metri în diametru, ceea ce permite găzduirea unui număr considerabil de biciclete – aproape 150.
article-0-1B32DF5F000005DC-640_634x423

PE și mobilitatea urbană durabilă

Parlamentul European a adoptat, la 2 decembrie 2015, o rezolutie referitoare la “mobilitatea urbana durabila”. Prin acest document, deputatii incurajau statele membre si orasele sa elaboreze planuri de mobilitate urbana durabila acordand prioritate modalitatilor de transport cu emisii scazute, vehiculelor propulsate de carburanti alternativi si care folosesc sisteme de transport inteligente, tinand seama totodata de nevoile specifice ale persoanelor cu mobilitate redusa.

De asemenea, acestia s-au exprimat in favoarea unei politici in materie de parcare (spatii de parcare, utilizarea unor sisteme inteligente de parcare, tarifare adaptata) care sa se poata fi incadrata intr-o politica urbana integrata, dar si in favoarea reducerii zgomotelor legate de trafic din orase.

Sistemul de partajare a bicicletelor, sistemul public de biciclete sau sistemul de partajare a bicicletelor este un serviciu în cadrul căruia bicicletele sunt puse la dispoziția persoanelor pe o bază foarte scurtă. Schemele de partajare a bicicletelor permit oamenilor să împrumute o bicicletă din punctul “A” și să o returneze în punctul “B”. Multe sisteme de partajare a bicicletelor oferă abonamente care fac primele 30-45 de minute de utilizare gratuite sau foarte ieftine, încurajând utilizarea ca transport.Acest lucru permite fiecărei biciclete să servească mai mulți utilizatori pe zi. În cele mai multe orașe cu biciclete, călătoriile ocazionale pe parcursul mai multor ore sau zile sunt mai bine servite de închirierea de biciclete decât de biciclete. Pentru multe sisteme, aplicațiile de cartografiere pentru smartphone-uri afișează stații din apropiere cu biciclete disponibile și docuri deschise.

Cotele de biciclete au început în Europa în 1965 și un format viabil a apărut la mijlocul anilor 2000 datorită introducerii tehnologiei informației. Începând cu iunie 2014, sistemele publice de bikesharing erau disponibile în 50 de țări pe cinci continente, inclusiv 712 de orașe, operând aproximativ 806.200 de biciclete la 37.500 de stații. Începând cu luna mai 2011, sistemele de motociclete Wuhan și Hangzhou Public Bicycle din China au fost cele mai mari din lume, cu circa 90.000 și respectiv 60.000 de biciclete. Stația de biciclete “Vélib” din Paris este cea mai mare din afara Chinei. Țările cu cele mai multe sisteme sunt Spania (132), Italia (104) și China (79).  Începând cu iulie 2013, sistemele cu o penetrare mai mare pe piață operează atât în ​​Franța, cât și în Parisul Velib “cu 1 bicicletă pe 97 de locuitori și Vélo’v în Lyon cu o bicicletă pe 121 de locuitori.

Sistemele de partajare a bicicletelor pot fi împărțite în două categorii generale: “Programe comunitare de biciclete” organizate în cea mai mare parte de grupuri comunitare locale sau organizații non-profit; Și “programele Smart Bike” implementate de agențiile guvernamentale, uneori într -un parteneriat public-privat . Conceptul central al acestor sisteme este acela de a oferi acces liber sau accesibil la biciclete pentru călătorii pe distanțe scurte într-o zonă urbană, ca alternativă la transportul public motorizat sau vehiculele particulare, reducând astfel congestionarea traficului, zgomotul și poluarea aerului. Sistemele de partajare a bicicletelor au fost, de asemenea, citate ca o modalitate de a rezolva problema ” last mile ” și de a conecta utilizatorii la rețelele de transport public.

Motivele pentru care utilizatorii folosesc bicicleta variază considerabil. Unii care altfel ar folosi bicicleta proprie au preocupări legate de furt sau vandalism, de parcare sau de depozitare și de cerințele de întreținere. Cu toate acestea, cu limitele numărului de locuri în care bicicletele pot fi închiriate sau returnate, serviciul seamănă cu transportul public și, prin urmare , a fost criticat ca fiind mai puțin convenabil decât o bicicletă privată utilizată de la ușă la ușă. Programele de partajare a bicicletelor conduse de guvern pot fi, de asemenea, costisitoare pentru public, cu excepția cazului în care sunt subvenționate de interese comerciale, de regulă sub forma publicității pe stații sau pe biciclete.

Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page