Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — septembrie 20, 2014 at 11:48

Pacienţii români nedoriţi în spitalele din UE

by

Spitalele din UE se gândesc de două ori înainte de a primi pacienţi români, chiar dacă legislaţia europeană specifică în mod clar că nu îi pot refuza. S-a ajuns în această situaţie din cauza datoriilor neplătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către spitalele europene care au tratat pacienţi români. Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa cere autorităţilor de la Bucureşti să achite rapid datoriile, în timp ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine că nu există pericolul unor blocaje.

medic212 milioane de euro. Acesta este suma pe care statul român, mai exact Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a ajuns să o datoreze mai multor spitale din UE. Datoriile au început să se acumuleze din 2007, de la intrarea României în UE, şi, timp ce 5 ani, nu am plătit mai nimic.

Din 2012 abia – susţine Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – a început să fie returnată datoria, însă au mai rămas restante peste 200 de milioane de euro. Şi, cum era de aşteptat de altfel în această situaţie – deşi legislaţia UE prevede că spitalele nu pot refuza tratarea unui pacient al unui stat membru – mai multe unităţi spitaliceşti au început să strâmbe din nas când vine vorba de bolnavi din România, spune la RFI preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Daniel Ţecu.

„Am trimis o scrisoare Guvernului României în care am cerut să fie plătită urgent această datorie. Vorbim despre posibilitatea ca românii să ajungă în pericol de moarte pentru că s-ar putea ca ei să nu mai fie primiţi în spitale din UE. Ar fi tragic să ajungem în această situaţie, iar Guvernul ar trebui să ia în serios lucrurile”, a declarat Daniel Ţecu, subliniind că cea mai gravă situaţie se înregistrează în relaţia cu unităţi spitaliceşti din Austria şi Germania.

Lista statelor cu spitale „supărate” pe autorităţile române este mai lungă, în top figurând, în afara unităţilor din Austria şi Germania cărora le datorăm peste 100 de milioane de euro, şi spitale din Italia cu datorii de peste 40 de milioane de euro, Franţa cu peste 20 de milioane euro, Spania cu aproape 16 milioane de euro şi Ungaria cu peste 12 milioane de euro.

Ce spun, însă, autorităţile de la Bucureşti? CNAS recunoaşte valoarea datoriilor şi se scuză spunând că a început procesul returnării banilor şi că, până în prezent, mai mult nu a putut face. În plus, „au existat întruniri anuale cu reprezentanţi ai spitalelor europene cărora le datorăm bani pentru a nu apărea blocaje”, susţine purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.

„Datoriile sunt acumulate din 2007 şi până în prezent. Începând cu 2012 s-a început plata mai consistentă a acestor datorii. Foarte important de precizat este că regulamentul UE precizează că nu poate fi refuzat un serviciu medical unui cetăţean al unui stat mebru pe motiv că nu au fost achitate datorii către spital de către ţara din care provine asiguratul. Până acum, nici nu au fost semnalate astfel de cazuri privind pacienţi români”, susţine purtătorul de cuvânt al CNAS.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page