Lifestyle, Sănătate — iunie 2, 2013 at 18:49

ORELE DE FUNCTIONARE ALE ORGANELOR INTERNE

by

orele_de_functionare_a_organelor_1Traim cu totii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repeta: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bataile inimii… Viata e formata dintr-o întreaga gama de cicluri care creeaza o adevarata simfonie. Adaugam în fiecare zi cîte o caramida la zidul vietii noastre. Daca reusim sa mentinem un ritm corect în interiorul si în afara noastra, “concertul” pe care-l sustinem aici, pe Pamînt, va fi unul lung si melodios. Dar, ca sa reusim asta, trebuie sa stim cum. Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amanuntita a ritmului functiilor organelor noastre interne.

Autorii afirma ca fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi, dupa cum urmeaza:
vezica biliara (23:00 – 1:00)
ficatul (1:00 – 3:00)
plamînii (3:00 – 5:00)
intestinul gros (5:00 – 7:00)
stomacul (7:00 – 9:00)
splina si pancreasul (9:00 – 11:00)
inima (11:00 – 13:00)
intestinul subtire (13:00 – 15:00)
vezica urinara (15:00 – 17:00)
rinichii (17:00 – 19:00)
circulatia sangvina (19:00 – 21:00) iar o acumulare generala de energie se face între orele 21:00 si 23:00.

Haideti sa încercam sa analizam, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viata noastra!
Stomacul
E foarte important cum ne trezim dimineata. Daca am încerca sa observam cum se trezesc animalele dimineata, am constata ca ele mai întai se întind, începand fara graba noua zi. Sa luam exemplu de la animale si sa încercam sa ne trezim dimineata linistiti, acordandu-ne cîteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnica. Multi se trezesc dimineata cu “sufletul la gura”, cu teama ca nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus. Ar fi bine sa ne trezim putin mai devreme decît o facem de obicei pentru a simti linistea dinaintea zilei care abia începe. Între orele 7:00 si 9:00, functiile stomacului sunt la valoare maxima, deci trebuie sa luam micul dejun fara graba. Ar trebui sa tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumam la aceasta masa.
Splina si pancreasul
În intervalul orar 9:00-11:00 lucreaza intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sa nu consumam alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleaza nivelul glicemiei. E de preferat sa nu consumam prea multe dulciuri pentru a nu forta functia pancreasului. Despre splina se spune ca e  “cimitirul trombocitelor”, si ca daca nu functioneaza corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.
Inima
Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate maxima. În aceasta perioada nu se recomanda mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesara activitatii intense a inimii.
Intestinul subtire
Intestinul subtire are o activitate intensa între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirma ca nu de multe ori s-a observat ca un angajat cu norma redusa de munca realizeaza la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreaga. De ce? Din cauza randamentului scazut al organismului dupa orele 13, mai ales dupa un pranz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidata de sistemul nervos vegetativ, aceasta putand fi blocata sau dereglata de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomanda ca masa de prînz sa fie luata în liniste.
Vezica urinara si rinichii
Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functioneaza la maxima vezica urinara. Vezica urinara are un rol important în dezintoxicarea organismului, alaturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim daca sunt baute pîna la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneaza intens. Daca în acest interval orar, puteti beneficia, alaturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficienta a corpului. Dupa ora 19:00 e bine sa nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.
Circulatia sangvina
Circulatia sangvina are o activitate intensa între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun ca daca multi parinti au zilnic o problema cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupa aceasta ora, trimisul la culcare devine deseori “o batalie crîncena”, care de obicei e castigata de catre copii. Acest lucru nu se întîmpla fara motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvina functioneaza cel mai bine. În aceasta perioada, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.
Acumulare generala de energie
De la ora 21:00 pîna la ora 23:00 se realizeaza o acumulare intensa de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperarii energiei se numesc la chinezi, dupa un meridian al corpului, “triplul încalzitor”. Cei care sînt în aceasta perioada sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o camera încalzita nu ar trebui sa ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesita atentie. Pentru multi dintre noi, cele 2 ore sînt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceasta perioada se gîndesc sa mearga la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, ca seara trebuie sa ne culcam devreme, corpul refacandu-se prin somn pana la miezul noptii. Poate ca aceste vorbe sunt de fapt interpretarea gresita a ideii ca noi acumulam intens energie între cele 2 ore.
Vezica biliara
Între orele 23:00 si 1:00 se realizeaza intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, da mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceasta perioada trebuie sa-si puna cumva problema unei functionari gresite a bilei sau a ficatului. Stresul si mancarea consistenta cu prajeli si grasimi seara împiedica o functionare corecta a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, baut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, baut cu 20 de minute înainte de masa, ajuta la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajuta de asemenea. E de mare importanta descongestionarea intestinului gros care, daca nu se realizeaza în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bauturile si alimentele reci. Daca sunt probleme în functionarea bilei sau a ficatului, munca desfasurata în perioada noptii e foarte nociva, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem înca 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.
Ficatul
Astfel, între orele 1:00 si 3:00 functioneaza intens ficatul. Acesta, daca are o structura deteriorata, se poate reface în anumite conditii, importanta fiind odihna prin somn alaturi de o buna încalzire a corpului. Functia ficatului sufera din cauza toxicitatii marite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e ca alcoolul si nicotina au un efect mult mai daunator între orele 1:00 si 5:00 dimineata.
Plamanii
Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e randul plamanilor sa functioneze intens. Multi fumatori au un acces de tuse dimineata pt ca plamînii au lucrat toata noaptea si acum dau afara substantele care nu trebuie sa fie în interiorul lor.
Intestinul gros
Între orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maxima. Hrana sta în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indica probleme de digestie în intestinul subtire, iar constipatiile pun în evidenta o crestere a toxicitatii organismului.

ALUNGATI  BATRANETEA!
Cu aceasta ocazie, prin scurta calatorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sa va prezint, cu ajutorul celor 2 autori, cateva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoasterea acestor ritmuri ne face sa avem încredere în instinctele noastre, actionînd corect pentru a ajuta functiile organismului. E foarte important sa nu simtim ca îmbatrînim o data cu varsta, caci starea fizica buna a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbatranirea. Sa ne ascultam ceasul interior si sa încercam sa ne adaptam ritmului sau, strivind prejudecatile. Exista personalitati care au trait, creand la vîrsta de 80 de ani opere nemuritoare, sau tineri care la 30 de ani asteapta cu resemnare pensia. Viata zilnica ne arata ca fericirea nu are legatura cu varsta si bogatia, ci cu linistea interioara, cu multumirea lucrului împlinit, indiferent de lumea din jur. Gandurile noastre nu pot modifica totdeauna aspectul lumii exterioare, însa lumea interioara se poate schimba într-o fractiune de secunda, daca dorim si avem vointa sa o facem. Aici este secretul în dorinta, vointa si, mai ales, credinta. Sa nu uitam ca totdeauna pasul cu noul mentine tineretea, iar conservatorismul în general aduce batrînetea.

PUTEREA MINTII
Multi se întreaba ce se întîmpla cu corpul uman, cu ritmurile organelor sale, în calatoriile care schimba fusurile orare. În acest caz, cînd ajungem într-o tara unde soarele e pe cer, în timp ce ceasurile interioare semnalizeaza ca e ora de culcare, functiile organelor sînt date peste cap, durînd cîteva zile pana ce-si pot reveni la un echilibru functional. E bine sa ne cunoastem propriul corp pentru a cauta o metoda proprie care sa ne ajute la depasirea cat mai rapida a acestei adaptari. Unele dintre aceste probleme se bazeaza pe activitatea mentala a fiecaruia. Multi oameni carora nu le pasa de calatoriile lungi, de-a lungul si de-a latul globului, si nici de fusurile orare, stapanesc arta de a se simti oriunde ca acasa. Acestora le reuseste cel mai repede schimbarea ritmurilor corpului. Ei sunt oamenii care calatoresc toata viata cu bagaje putine, atat material, cat si în inima.

Sursa: regasestearmonia.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page