Familie, Lifestyle — martie 26, 2016 at 21:27

Onomantia – când destinul te ştie după nume

by

Grecii din vechime erau de părere că numele nu ne este ales întâmplător, ci prin el destinul ne oferă o poartă către cunoaşterea propriilor mistere. Aşa s-a născut onomanţia, una dintre cele mai fascinante arte divinatorii.

ONOMANTIA
Numele atrage soarta…

Onomanţia se ocupă cu analizarea divinatorie a prenumelui (așadar, nu este vorba despre numele de familie), dar, pentru o mai uşoară expunere, folosim termenul „nume“ atunci când amintim de numele mic, mai ales că onomanţie derivă din greaca veche: „onoma“ înseamnă nume, iar „manteia“ – profeţie. În vremuri de demult, se credea că soarta îţi alege numele, dar şi că numele îţi influenţează soarta. Vechii greci se foloseau des de onomanţie, practică preluată mai târziu şi de romani, care erau ferm convinşi că nu numai oamenii, ci şi oraşele pot avea, în funcţie de nume, destine diferite. Astfel, după ce cucereau un oraș, obişnuiau să-i schimbe denumirea cu una considerată favorabilă, care să aducă urbei prosperitate si noroc pe viitor.

portrait of elementary school student                                                                                                                                                               

Puterea literelor

Fiecare literă a numelui are o vibraţie aparte, dar cele mai importante sunt prima, ultima şi vocalele. În numerologie, cea dintâi literă a numelui a fost denumită „cornerstone“, iar ultima – „capstone“. În onomanţie, acestea sunt analizate plecând de la numele cel mai intens utilizat (dacă ai mai multe, va fi luat în considerare cel folosit de rude şi prieteni). Dacă nu te strigă nimeni după cel din buletin, ci după un nume de alint ce ţi-a fost dat în copilărie, atunci literele acestuia din urmă vor fi analizate.

Prima literă a numelui oferă informaţii despre caracterul şi temperamentul unei persoane, felul în care aceasta reacţionează la stimulii exteriori, despre cum fructifică oportunităţile şi ocoleşte obstacolele vieţii.

Nota dominantă a reacţiilor diferă în funcţie de  prima litera a numelui, unele persoane reacţionând mai mult fizic la tot ce li se întâmplă (de exemplu, când de frică te doare stomacul), alţii mental (gândirea e afectată pozitiv sau negativ), emoţional (îşi controlează cu greu trăirile) sau intuitiv (au capacitate de a anticipa, ca la şah, următorul pas). Aşadar, aceste reacţii sunt:

  • fizice, pentru cei cu inițiala numelui D, E, F, M, N, O, V, W, X
  • mentale, pentru cei cu inițiala numelui A, H, J, S, Z
  • emoţionale, pentru cei cu inițiala numelui B, C, K, L, T, U
  • intuitive, pentru cei cu inițiala numelui G, I, P, R sau Y.

Vocalele influenţează în primul rând prin numărul lor (dacă numele conţine un număr par de vocale, imperfecţiunile fizice tind să se manifeste pe partea stângă a corpului, în timp ce un număr impar de vocale conduce la imperfecţiuni pe partea dreaptă).

Prima vocală din nume oferă indicii despre cum reacţionăm instinctiv în fata surprizelor, a schimbărilor neaşteptate din destin. Dacă prima vocală a numelui tău este:

  • A – răspunzi iritat sau agresiv la schimbări, nu-ţi plac surprizele şi ieşi cu greu din zona de confort;
  • E – eşti foarte receptivă la nou, îţi plac schimbările dese şi urăşti rutina;
  • I – nu reacţionezi agresiv la surprizele vieţii, doar tinzi să faci din ţânţar armăsar, după care regreţi;
  • O – ai o încăpăţânare de catâr, reacţionezi lent şi parcă refuzi să admiţi că în viaţa ta s-a schimbat ceva;
  • U – în situaţii limită, eşti pătimaşă, iar fiecare schimbare, câtu[i de mică, e pentru tine o mare dramă.

Dacă prima literă a numelui e chiar o vocală înseamnă că ai dificultăţi în a separa logica de emoţie şi raţiunea de toanele inimii.

Ultima literă a numelui îţi defineşte personalitatea în raport cu atitudinea faţă de proiectele de viitor, sarcinile de serviciu, îndatoririle familiale, capacitatea de duce la bun sfârşit proiectele începute.

prenume

Să vedem deci ce spun ele despre tine! Pentru literele cu diacritice, citeşte semnificaţia literei de bază. Adresarea e la feminin, dar cele scrise sunt valabile şi pentru bărbaţi.

A Dacă e prima: te face ambiţioasă, curajoasă, puternică, dar şi impulsivă şi încăpăţânată. Aceste calităţi au pe revers un perfecţionism adesea exagerat, un spirit critic ce te poate însingura, pentru că ajungi să crezi că puţini semeni sunt de nasul tău. Pentru a fi fericită, fii mai îngăduitoare!

Dacă e ultima: nu te laşi uşor descurajată în nici o situaţie şi duci la bun sfârşit tot ce începi.

Dacă e prima: eşti timidă, sensibilă discretă. Valorile cele mai importante pentru tine sunt dragostea şi prietenia, eşti însetată de afecţiune şi ai spirit artistic. Partea proastă e că ascunzi în suflet multă nehotărâre şi nesiguranţă, trebuie să înveţi să ai mai multă încredere în tine.

Dacă e ultima: te implici în multe proiecte şi de aceea devine dificil să tragi linia de finiş. Învaţă să ții cont de priorități!

Dacă e prima: te face mândră, ambiţioasă, un pic narcisistă. Ai excelente abilităţi de comunicare, eşti sociabilă şi sufletul petrecerilor. Această fire exuberantă te face deseori să-ţi risipeşti energia din motive nu foarte serioase.

Dacă e ultima: înveţi din greşeli şi o iei de la capăt dacă simţi că demersul merită atentia ta. Când simţi că drumul nu duce nicăieri, te opreşti fără regrete şi te apuci de altceva.

Dacă e prima: eşti organizată, cu simţ practic şi financiar foarte dezvoltat. Nu vei avea probleme mari cu banii de-a lungul vieţii, dar la capitolul viaţă personală s-ar putea să ai de suferit, pentru că laşi nevoile sufleteşti pe ultimul loc.

Dacă e ultima: cu răbdarea treci marea, aceasta e deviza ta. Îţi place să faci planuri pe termen lung şi pui la punct pe îndelete fiecare etapă pentru împlinirea lor.

Dacă e prima: un spirit liber ca al tău s-ar fi simţit de minune în anii de glorie ai generaţiei hippy. Nu poţi fi pusă în lesă, vrei să faci doar ce-ți convine, iar viaţa sexuală e foarte importantă pentru tine. Fii mai responsabilă şi rezervată!

Dacă e ultima: nu-ţi place să iei lucrurile pe ocolite şi mergi direct în miezul problemelor, rezolvând singură toate problemele. Mai ai de exersat munca în echipă, ţi-ar fi mai uşor aşa.

Dacă e prima: îţi faci intrarea oriunde cu mare spectacol şi oamenii rămân fascinaţi de farmecul tău. Nu poţi trece neobservată, iar asta îţi place, în ciuda nevoii de intimitate pe care o resimţi uneori. La serviciu, eşti harnică, pricepută, admirată de şefi, dar, ai grijă, cam invidiată de colegi.

Dacă e ultima: de multe ori, laşi baltă proiectele tale pentru a le finaliza pe ale altora. Ai grijă şi nu te avânta în războaie care nu-ţi aparţin!

Dacă e prima: nu stai rău la capitolul încredere în tine, iar această calitate vine la pachet cu hotărârea şi perseverenţa. Ai aptitudini de lider şi te pricepi de minune să speculezi oportunităţile. Norocul în dragoste nu te ocoleşte, pentru că nu aştepţi să-ţi pice din cer iubirea.

Dacă e ultima: tot ce ai e obţinut prin muncă. Stai cam prost cu organizarea, dar dacă pui totul pe hârtie, munca devine mai uşoară.

Dacă e prima: la carte scrie „personalitate tiranică“, dar să n-o luăm chiar aşa în tragic. Ai doar obsesia controlului şi când e vorba de lucruri, şi când e vorba de persoane. Trebuie să ştii tu unde e, cu cine şi ce face fiecare om din viaţa ta. Îţi speli însă păcatele cu umorul tău suculent.

Dacă e ultima: suferi îngrozitor când te simţi dezamăgită de propria persoană, când ştii că nu ai făcut tot ce se putea ca să împlineşti un obiectiv sau un vis.

Dacă e prima: eşti romantică, idealistă, creativă şi-ţi cam lipseşte simţul practic. Ţi-a intrat în cap că artiştii sunt boemi şi săraci şi nu prea te lupţi pentru bani. Confortul financiar nu te ocoleşte, însă ai grijă să nu cheltuieşti mai mult decât poţi câştiga! Defecte: timiditate, irascibilitate.

Dacă e ultima: chiar când nimeni nu-ţi mai acorda nici un credit, tu dovedeşti că poţi reuşi. Scoţi castane din foc cu mâinile goale și bani din piatră seacă.

Dacă e prima: suferi de prea multă sinceritate şi asta nu e mereu de bine, pentru că-ţi atragi duşmani cu franchețea ta. Eşti însă un om pe care ceilalţi se pot baza, îţi respecţi promisiunile, deţii doze generoase de optimism şi loialitate. Un pic de simţ al umorului nu ţi-ar strica totuşi.

Dacă e ultima: viitorul e o permanentă sursă de îngrijorare pentru tine şi ţi-e teamă de planurile pe termen lung. Îţi place să trăieşti clipa.

Dacă e prima: tu vrei doar ce-i mai bun de la viaţă. Dacă faci muzica vrei  să fii în top, dacă eşti contabilă, ţinteşti la poziţia de director financiar. Eşti mândră şi conştientă de valoarea ta şi faci totul ca să fii remarcată de cine trebuie pentru a avansa. Tot ce ţine de profesie, desigur.

Dacă e ultima: ai nevoie de sprijin şi încurajări ca să termini ce ai început. Dacă susţinătorii obosesc, te leneveşti şi tu, iar la heirup te energizezi din nou.

Dacă e prima: eşti o persoană sociabilă. Inspiri încredere, iar cei din jur abia aşteaptă să-ţi destăinuie tot felul de secrete. Deşi pare că ai mulţi prieteni, cei cu adevărat apropiaţi sunt puţini şi aleşi pe sprânceană. Te muţi des şi adori călătoriile.

Dacă e ultima: ţi-e teamă să-ţi asumi responsabilităţi şi preferi să lași partea dificilă a demersului pe seama altcuiva.

Dacă e prima: faci parte dintre puţinele persoane care adoră să înveţe şi cărora le pare rău că s-a terminat şcoala. Foarte legată de familie, ţi-e greu să te rupi de cei dragi chiar şi când mergi la serviciu. Nu deveni sclava ataşamentelor emoţionale!

Dacă e ultima: faci în minte mii de scenarii, îţi închipui diferite finaluri, mai ales rele, când e să te apuci de ceva. Lasă speculaţiile şi treci la fapte!

Dacă e prima: manifeşti o mare atracţie pentru misterele lumii. Nu-i aşa că rubrica asta e prima pe care o citeşti în revistă? Viaţa de cuplu te defineşte şi nu poţi trăi fără un partener. Asta te face să te pripeşti în dragoste.

Dacă e ultima: consideri semn de slăbiciune să ceri ajutorul cuiva şi te încăpăţânezi să faci totul singură. Ia aminte însă că marii lideri au în spate echipe întregi care îi ajută şi susţin!

Dacă e prima: ai un simţ al datoriei foarte dezvoltat, dar şi porniri romantice la fel de puternice, aşa că mereu te vezi în situaţia de-a alege între util şi plăcut. Aceste continue dileme nu-ţi alungă însă entuziasmul cu care traversezi fiecare zi.

Dacă e ultima: cazi mereu în picioare şi, chiar atunci când nimeni nu-ţi mai dă nici o şansă, găseşti soluţia problemei ce te frământă.

Dacă e prima: eşti o fire retrasă, o persoană meticuloasă şi înclinată către introspecţii. Îţi place să analizezi, să cercetezi, să faci pe detectivul, te pasionează istoria şi ştiinţa. Prietenii ţi-i numeri pe degete, iar aceştia cam trag de tine când vine vorba de distracţie.

Dacă e ultima: când ţi-e prea teamă să nu greşeşti, faci cele mai multe greşeli. Fii mai curajoasă şi încrezătoare că vei reuşi!

Dacă e prima: faci parte din categoria celor mai miloşi oameni, implicaţi mereu în cauze umanitare. Nu prea te interesează banii, decât în măsura în care trebuie să-i strângi pentru a-i dona. Pentru că eşti un om credul, poţi deveni ţinta unor persoane rău intenţionate.

Dacă e ultima: nu începi niciodată un nou proiect până când cel dinainte nu e dus la bun sfârşit.

Dacă e prima: acţionezi mereu aşa cum îţi dictează intuiţia, pentru că nu prea ai răbdare să analizezi concret şi obiectiv o situaţie. Totuşi, rar te înşeli. Eşti isteaţă, dinamică şi foarte ambiţioasă, dar şi impulsivă. Nu eşti emotivă şi îţi faci uşor prieteni.

Dacă e ultima: pentru cele mai simple probleme, găseşti soluţii ingenioase. Aproape că-ţi place să întâlneşti un obstacol doar pentru a răspunde provocării.

Dacă e prima: ai bune aptitudini organizatorice şi eşti argint-viu. Îţi place să faci planuri, să pui la cale excursii, să-i ajuţi pe alţii să-şi caute job sau casă, să te implici. Această atitudine ascunde şi o nevoie permanentă de a avea oameni în jur – când eşti singură, nu ştii ce să faci, simţi că n-ai nici un rost.

Dacă e ultima: când drumul este unul lin, mergi până la capăt. Altfel, te opreşti la jumătate şi cauţi o soluţie potrivită.

Dacă e prima: îţi place să fii aplaudată la scenă deschisă pentru realizările tale, aşa că activezi în domenii spectaculoase (artă, muzică, literatură). Sau măcar te îmbraci fistichiu, ca să aibă lumea motiv să întoarcă privirea după tine.

Dacă e ultima: pentru fiecare treabă pe care o ai de făcut te consumi energetic şi emoţional şi cazi lată de oboseală. Învaţă să-ţi dozezi eforturile şi implicarea!

Dacă e prima: eşti adepta eleganţei nu-ţi place să te tragi de şireturi cu nimeni, ai o atitudine respectabilă şi impozantă. Sub această mască destul de rigidă, e ascuns însă un suflet sensibil, căruia îi este teamă să nu fie rănit.

Dacă e ultima: în tot ce faci contează faptele, te bazezi doar pe ce vezi cu ochii tăi şi auzi cu urechile tale. Nu speculezi, nu intuieşti, lucrezi doar cu material palpabil.

Dacă e prima: Wandele şi Williamii sunt curioşi, prietenoşi, plini de farmec, inteligenţi şi comunicativi. Aceste multiple calităţi ascund şi un set de defecte: sunt imprevizibili, delăsători, dezordonaţi.

Dacă e ultima: în aceste rare cazuri, avem de-a face cu o persoană cu metode proprii de acţiune, mereu dornică să procedeze altfel decât o fac ceilalţi.

Dacă e prima: această literă oferă o aură de senzualitate, vitalitate şi un inepuizabil apetit erotic. Înclinaţia către plăcerile vieţii poate duce la excese dacă aceste persoane nu au parte de o educaţie prin care să înveţe cumpătarea şi să-şi dezvolte simţul responsabilităţii.

Dacă e ultima: când trebuie să faci ceva ce contravine principiilor tale de viaţă, refuzi şi gata! Ai o fire boemă şi te axezi doar pe lucrurile care îţi fac plăcere.

Dacă e prima: ai un trup de sportiv şi o inimă fragilă. Pe cât de bine rezişti la frig, de exemplu, pe atât de rapid te doboară un cuvânt urât. Din acest motiv, tinzi să te izolezi, să faci drumeţii lungi ori să stai în sala de sport toată ziua. Fă exerciţii şi pentru muşchiul… inimii!

Dacă e ultima: acţionezi haotic, dar, cum-necum, îţi îndeplineşti obiectivele,  chiar dacă îi ameţeşti pe cei din jur cu metodele tale aparent ilogice.

Dacă e prima: eşti curajoasă, combativă, iar îndemnul lui Caragiale „Zoe, fii bărbată!“ chiar nu ţi se potriveşte. Pentru că deja eşti. Te interesează politica, finanţele, fotbalul şi nu prea pui preţ pe dulcegării. Asta nu înseam-nă că nu poţi iubi din toată inima!

Dacă e ultima: ești atât de ambiţioasă, încât rar se întâmplă să nu ai succes în ceea ce-ţi propui.

sursa: cenaclu.inforapart.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page