Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — iulie 10, 2014 at 16:42

Oficial, o nouă zi liberă pentru părinţi!

by

Legea nr. 91/2014 a intrat in vigoare iar prevederile se aplica din data de 6 iulie 2014. Conform legii, parintii/ reprezentantii legali ai copiilor vor beneficia de o zi lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor.

zi liberaCum procedeaza parintii care doresc sa beneficieze de aceasta zi libera?

Cu 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, unul dintre parintii copilului va depune o cerere prin care solicita ziua libera in vederea ingrijirii sanatatii copilului.

Alaturi de cerere se depune si o declaratia pe proprie raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu a cerut si nici nu va cere o astfel de zi libera in acelasi an.

Daca ambii parinti solicita zi libera in acelasi an, li se va interzice dreptul de amai beneficia de prevederile acestei legi.

Cum procedeaza familiile cu doi copii? Se impun aceleasi reguli, cu mentiunea ca se va acorda tot o zi libera, ca in cazul familiilor cu un singur copil.

Pentru familiile cu 3 sau mai multi copii, se vor acorda doua zile libere pe an, consecutive sau separate, la decizia angajatorului.

Legea nr. 91/2014 are efecte asupra angajatorilor privati si asupra celor publici, cu mentiunea ca amenzile instituite de inspectorii de la Inspectia Muncii fiind de 500-1500 de lei.

Nu uitati: Codul Munci prevede in mod expres care sunt zilele libere de care beneficiaza un angajat din Romania, conform legislatiei in vigoare.

Astfel, zilele libere sunt:

– zile libere ce se acorda automat;

– zile libere acordate la cerere;

– zilele libere acordate in avans.

Desi reglementarea juridica difera in cazul celor 3 categorii de zile libere tratamentul fiscal este acelasi. Toate aceste zile libere sunt zile libere platite.

Zilele libere care se acorda automat sunt:

– sarbatorile legale;

– zilele libere negociate in contractele colective de munca;

– zilele libere profesionale.

Sarbatorile legale potrivit dispozitiilor Codului muncii (art. 139), zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

– 1 si 2 ianuarie;

– prima si a doua zi de Pasti;

– 1 mai;

– prima si a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;

– 1 decembrie;

– prima si a doua zi de Craciun, 25 si 26 decembrie.

Se pot acorda, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Sanctiune

Neacordarea sarbatorilor legale prevazute de Codul muncii se pedepseste cu amenda contraventionala de la 5.000 la 10.000 lei (art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul muncii republicat).

Zilele libere negociate in contractele colective de munca potrivit art. 143 din Codul muncii, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere

De exemplu, pana la 1 ianuarie 2011, prin contractul colectiv de munca unic la nivel national aplicabil tuturor societatilor comerciale, salariatii aveau dreptul la zile libereplatite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, astfel:

– la casatoria salariatului – 5 zile;

– la casatoria unui copil – 2 zile;

– la nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;

– la desecul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;

– la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;

– donatorii de sange – conform legii;

– la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;

– 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior;

In unele unitati se acorda zi libera tuturor femeilor in ziua de 8 martie sau se acorda zi libera platita pentru ziua de nastere.

Acestea zile libere reglementate prin contractul colectiv de munca la aplicabil sunt zile libere platite pentru care nu se suspenda CIM si nu afecteaza depturile salariale.

Prin urmare, pentru acordarea altor zile libere cu exceptia celor reglementate de Codul muncii, acestea se negociaza prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.

Zile libere profesionale

Prin contractul colectiv de munca la nivel de sector de activitate pot fi stabilite si alte zile libere cu aplicabilitate generala:

– ziua comerciantului: 15 mai;

– ziua electrotehnistului, electricianului, profesiei mecanica fina, utilaje si aparare: 9 august;

– ziua constructorului de masini, ziua navalistului (art. 33 din Contractul colectiv de munca nr. 59493 din 20 decembrie 2012 la nivelul grupului de unitati din sectorul de activitate constructii de masini pentru anii 2013 – 2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 cc din 24 ianuarie 2013);

Zile libere acordate la cerere
Chiar daca nu sunt expres reglementate ca zile libere anumite situatii constituie motivari ale absentelor la locul de munca, cu consecinta ca nu se va aplica o sanctiune discplinara in cazul in care salariatul absenteaza pentru unul dintre aceste motive.

Tratamentul fiscal al zilelor libere acordate la cerere este diferit.

Zile libere acordate in avans

Conform art. 122 alin. (3) din Codul muncii, in perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea acordarii de zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Sursa:legislatiamuncii.manager.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page