Evenimente, Ultimile Știri — august 6, 2014 at 23:45

Oficial: Festivalul Internaţional de Folcor “Hora Mare” ediţia XXII, a fost declarat deschis! Foto/Video

by

Festivalul Internaţional de Folcor “Hora Mare” ediţia XXII, a fost declarat deschis, astăzi, 06 august 2014, prin deschiderea oficială care a avut loc la Sala “Barbu Ştirbei” Călăraşi. La ceremonia de deschidere au fost prezenţi organizatorii festivalului cât şi oficialităţi ale judeţului care s-au considerat onorate să ureze bun venit tuturor participanţilor. Printre cei prezenţi menţionăm: Consiliul Judeţean care a fost reprezentat prin d-nul Răducu George Filipescu- preşedintele Consiliul Judeţean Călăraşi, Centru Cultural Judeţean prin manager Alina Jipa, alături de  prefectul judeţului Călăraşi – George Iacob, de directorul Direcţiei de Cultură Călăraşi – Sorin Danciu, d-nul Marian Dinulescu – directorul Casei Judeţene de Sănătate Călăraşi.

IMG_0945Deasemenea au fost prezenţi pe scenă reprezentanţii ansamblurilor participante, oaspeţii sosiţi din alte ţări: directorul Ansamblului Folcloric „Pirin” din Bulgaria – Stanislav Panaiotov Ghenaiov, Ansamblul „Kopanicar”Cehia a fost reprezentat de Iulian Babarnac, preşedintele Ansamblul „Nostos” Grecia – Giorgio Nikolas, liderul Asociaţiei Folclorice„Kalkedon Dance” Turcia – Demir Mehmet şi bineînţeles coregrafii ansamblurilor din judeţul Călăraşi: Aurel Mailat, Baraitaru Gheorghe şi Lavinia Vasile.

Cuvântul de deschidere l-a avut Alina Jipa, manager al Centrului Cultural Judeţean, care a susţinut să sublinieze importanţa acestui festival pentru comunitatea călărăşeană şi pentru judeţul Călăraşi, printr-o scurtă incursiune în istoria acestuia.

IMG_0951„În anul 1993 începe „Bărăganul Călărăşean”, un festival ce-şi propunea să adune laolaltă într-o adevărată sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular, artişti din toate colţurile lumii. De-a lungul celor 22 de ediţii, au fost oaspeţii festivalului ansambluri folclorice din Europa, Asia şi America de Sud. An de an acest festival a crescut valoric, impunându-se în viaţa cultural-artistică a judeţului Călăraşi. Spectaculoasele parade ale portului popular, spectacolele folclorice susţinute pe scenele judeţului, întâlnirile dintre mesagerii diferitelor culturi, spiritul competitiv de un înalt profesionalism, cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor diferitelor popoare, se înscriu în această extraordinară atmosferă magică de bucurie a cântecului şi dansului… Oamenii îndrăgesc folclorul, bun spiritual de preţ, îl receptează bucuroşi, cu pasiune şi dornici de autenticitate.”

Deasemenea a mai subliniat faptul că, suntem datori să ne păstrăm identitatea, portul, obiceiurile şi tradiţiile noastre, încheind prin urarea de bun venit în Călăraşi şi în România, acestor „ambasadori ai păcii”, aşa cum i-a numit Alina Jipa.

Prefectul judeţului Călăraşi a ţinut să-şi exprime dorinţa în scurta alocuţiune, că: „ Începând de azi judeţul Călăraşi vă va prezenta o parte din ce are mai frumos, sper că şi d-voastră veţi face acelaşi lucru, prezentând parte din cultura d-voastră. Apreciez că începând de astăzi toţi ne vom îmbogăţi cu o bogăţie pe care o vom transmite generaţiilor viitoare şi vom acumula cele mai frumoase amintiri”

IMG_0969Dl. Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi şi gazda acestui festival, de 10 ani face tot ce poate ca să menţină această sărbătoare a folclorului, a judeţului Călăraşi. În scurtul său discurs, a ţinut să împărtăşească împreună cu participanţii câteva amintiri, gânduri. A rememorat momentul începerii şcolii şi în special timpurile pe când făcea parte pentru prima dată în viaţa sa dintr-un ansamblu de dansatori…”am fost şi eu dansator de dansuri populare”, a mărturisit dl. Filipescu.

IMG_0976„Mi-ar fi făcut plăcere să vin şi eu îmbrăcat într-un costum popular, dar cred că cel din clasa întâi nu mai îmi vine”, a continuat glumind preşedintele consiliului judeţean.”Este foarte important ca voi, în aceste câteva zile să aduceţi în Călăraşi tradiţia ţărilor voastre. Suntem nerăbdători să vă vedem la lucru şi în acelaşi timp să vă felicităm pentru ceea ce ne veţi arăta”, a încheiat dl Filipescu.

IMG_0971După ce oficialităţile călărăşene au urat „Bun venit” participanţilor la festival, au urmat apoi reprezentanţii ansamblurilor prezente. Din partea Bulgariei, directorul ansamblului dl Stanislav Panaiotov Ghenaiov care şi-a exprimat bucuria că a avut posibilitatea să vină în România la acest festival, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de existenţă a Ansamblului „Pirin”. „Fără nici un fel de modestie, vreau să vă spun că ansamblul „Pirin” este unul dintre cele mai bune din Bulgaria şi în cei 60 de ani de existenţă a avut peste zece mii de concerte pe continentele lumii… şi tot în tradiţia acestei istorii se înscrie şi prezenţa noastră aici, în oraşul Călăraşi. Am primit cu plăcere invitaţia de a participa la acest festival şi aş dori să menţionez că suntem aici doar cu 30% din ansamblu,” a  spus dl Stanislav Panaiotov Ghenaiov. La finalul alocuţiunii a menţionat că este sigur că se vor lega prietenii, îşi vor face daruri reciproc, dar darul său cel mai frumos pe care a vrut să-l ofere celor prezenţi a fost un fragment dintr-un vechi cântec bulgăresc.

IMG_0990A urmat discursul reprezentantului ansamblului „Kopanicar” Cehia, dl Iulian Babarnac, care a menţionat că reprezintă folclorul zonei numite Moravske Kopanice, care se află în vecinătatea frontierei Cehiei cu Slovacia, în apropierea oraşului Uhersky Brod.” Ansamblul „Kopanicar” este unul dintre cele mai vechi ansambluri din Republica Cehă şi  a fost fondat acum 66 de ani, în 1948”, aşa cum a subliniat Iulian Babarnac. „Sper că vă vor plăcea cântecele şi dansurile noastre şi sperăm să reuşim să ne transmitem reciproc câte ceva din culturile noastre”, a încheiat reprezentantul Cehiei.

IMG_0995Următorul oaspete a fost chiar preşedintele ansamblului „Nostos” din Salonic-Grecia, dl Giorgio Nikolas, care în primul rând a mulţumit oficialităţilor din Călăraşi pentru ospitalitate. Ansamblul „Nostos” deşi este tânăr are multă experienţă în dansurile populare greceşti. „Datinile populare româneşti seamănă foarte mult cu datinile greceşti,iar cei din ansamblu sunt pentru a doua oară în România şi într-adevăr le place aici”, a subliniat preşedintele ansamblului „Nostos”.

IMG_0998Asociaţia Folclorică„Kalkedon Dance” Instambul-Turcia  prin liderul său, dl. Demir Mehmet , a transmis că sunt onoraţi pentru invitaţia la cea de-a XXII-a ediţie a festivalului „Hora Mare” care se desfăşoară în unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, aşa cum cred membrii ansamblului din Turcia. „Muzica şi dansul sunt cele mai comune şi convingătoare argumente dintre culturi diferite şi reuşesc să reunească împreună cu pace şi fericire naţiuni diferite”, a subliniat Demir Mehmet.

IMG_1000După aceste scurte alocuţiuni, s-au făcut schimburile de suveniruri între participanţi şi s-a declarat deschis Festivalul Internaţional de Floclor „Hora Mare” ediţia a XXII-a, Călăraşi-România.

Ceremonia s-a încheiat prin hora Ansamblului „Bărăganul” din Călăraşi, care a deschis astfel manifestările dansului şi cântecului popular prin celebra strigătură… „Hai la Hora Mare!”

Festivalul Internaţional de Folclor “Hora Mare”, ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, este un eveniment cultural major al Judeţului Călăraşi şi îndeamnă toţi călărăşenii să nu piardă serile magice de dans, cântec şi port popular prezentate de toate ansamblurile participante la această ediţie. Un regal de zile mari pe care ar fi păcat să îl rataţi!

[wzslider autoplay=”true”]

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page