Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — iulie 24, 2014 at 12:53

Oficial, din aceasta vară: vouchere de vacanţă pentru salariaţii bugetari

by

Institutiile, companiile nationale si societatile nationale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, precum si regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, vor acorda tuturor angajatilor prime cu ocazia plecarii in concediul de odihna, insa numai sub forma voucherelor de vacanta, pentru achizitionarea pachetelor de servicii turistice, potrivit Legii nr. 94 din 2014.

tichet de vacantaLegea prevede ca institutiile publice, companiile nationale si societatile sa poata acorda angajatilor proprii prime, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, conform art. 1.1 din OUG 8/ 2009.

Atentie! Nu se prevede daca in categoria primelor acordate cu ocazia plecarii salariatilor in concediu de odihna intra si prestatiile pentru tratament si odihna, acest aspect urmand sa fie clarificat in Normele metodologice de aplicare a legii voucherelor de vacanta, care nu au fost publicate inca.

In acest sens art. II din Legea 94/2014 stabileste ca, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Autoritatea Nationala pentru Turism si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice vor elabora si vor supune spre aprobare Guvernului modificarea si completarea HG 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta, in mod corespunzator modificarilor si completarilor aduse prin prezenta lege.

Voucherele de vacanta pentru bugetari sunt emise de Autoritatea Nationala pentru Turism, numai in sistem online si sunt suportate integral de catre angajator.

Voucherele de vacanta pe care le primesc bugetarii incepand din vara 2014 nu pot depasi nu pot depasi valoarea a 6 salarii minime brute pe economie, adica aproximativ 5.000 de lei, in decursul unui singur an fiscal. Tichetele de vacanta se pot acorda o singura data pe an si Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate pana la data de 31 decembrie a anului in care a fost emis si poate fi folosit numai de titular.

Angajatii care primesc vouchere de vacanta in 2014:

– salariatii din institutiile publice si din institutiile publice locale;
– salariatii din regiile autonome;
– salariatii din societati la care statul este actionar majoritar sau unic;
– salariatii din societatile si companiile nationale;

Angajatorii institutiilor publice, care vor plati pentru tichetele de vacanta ale salariatilor, vor avea de plata un impozit mai mic, deoarece vor putea scadea din profit sumele destinate acestor vouchere.

Serviciile achizitionate cu ajutorul voucherelor de vacanta vor fi prestate in unitatile turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Agentiile de turism pot percepe un comision maxim de 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page